Ve Stupavě se rodí legenda

Nedaleko hlavního města Slovenska si letos již poosmé dali dostaveníčko bikeři. Přivítal je nadstandardně připravený podnik.
Autor: Tomáš Gladiš
Ve Stupavě se rodí legenda
Nedaleko od českých hranic (a ještě blíž k těm rakouským) leží městečko Stupava. Zatímco západním směrem se rozprostírají roviny Záhorské nížiny, východním směrem se tyčí svahy Malých Karpat se svými převážně bukovými a dubovými lesy. A právě v nich se odehrálo sobotní klání vyznavačů horského kola.

Stupavský maratón se letos díky vstupu titulárního partnera jel nově jako Intersport Stupava Trophy. Vzhledem k uvedeným zeměpisným souvislostem zde kromě slovenštiny byla hodně slyšet i čeština – Stupava je totiž po dálnici skutečně coby kamenem dohodil a navíc se slovenští pořadatelé „trefili“ do termínu, který byl v ČR na maratóny výjimečně chudý.

Už příjezd na místo v předvečer závodu dával tušit, že „to“ bude velké. Stupavský maratón se jel již poosmé, takže pořadatelé již jsou zkušeným týmem, což bylo vidět na každém kroku. Před kostelem na Námestie sv. Trojice bylo vše připraveno – pódium, stánky vystavovatelů, i lavičky k posezení. Centrum závodu již žilo tím, co mělo přijít druhý den. Pro dorazivší závodníky byly připraveny dvě tratě (40 a 75 km), na nichž se bojovalo hned v devíti kategoriích. Množství dalších kategorií vypsali organizátoři rovněž v dětských závodech.

Dlouhá trať závodu s převýšením něco nad 2000 metrů slibovala zajímavý sportovní souboj ČR vs. SR. Domácí MTB reprezentovali třeba Radovan Bíroš, Martin Kostelničák nebo Martin Škopek. Z české strany hranice dorazili Karel Hartl, Nikola Ivanov, duo Brož-Haman ze Superior Riders a další. Našlapané startovní pole zaručovalo, že se pojede hned od startu, a tyto předpoklady se vyplnily na 100 procent.

Úvodních 16 km na první občerstvovací stanici vedlo převážně do kopce a již v této části se závodní pole natrhalo do větších či menších skupinek. Tato část závodu patřila k těm na rozřazení balíku, proto se jezdilo převážně po širokých lesních cestách schovaných pod stromy a obohacených častými kalužemi po pátečním vytrvalém dešti. Už za první občerstvovací stanicí ale bikerům zpříjemnily den kilometry singletrailů, které byly prostřídány přejezdy po širokých cestách. Díky dešti se neprášilo a v singlech to aspoň neklouzalo, ale je pravda, že na některých místech byl terén rozmočený dost. V jednom úseku museli účastníci překousnout nekonečný kilometr po blátivé cestě rozježděné lesní technikou.

Celkové hodnocení trati je ale jednoznačně pozitivní. Nezkazilo jej ani trocha bláta a kaluží. Přestože většina startujících ve Stupavě zvolila ke startu kratší čtyřicetikilometrovou trať, ani pětasedmdesátka nebyla žádným extrémem. Až na výjimky, které byste napočítali na prstech jedné ruky, se dalo jet vše nahoru i dolů. A i kdyby náhodou některé výjezdy bolely, pěšinky, které byly skutečnými šperky závodu, by na fyzickou bolest daly zapomenout. Ty nebyly jen turistickými chodníčky pěších, ale mnohdy traily, které si místní bikeři živelně projíždějí a opečovávají. Díky tomu, že byly takto vyježděné, se po nich dalo velice pohodlně a svižně švihat. Znáte větší zábavu v sedle biku?

Závod na dlouhé trase se brzy odehrával mezi trojicí bikerů na čele. I přes opakované nástupy však byli všichni její členové výkonnostně vyrovnaní a o vítězství si to tedy rozdali ve spurtu Slovák proti dvěma Čechům. A nakonec to byl právě Martin Kostelničák z Bike Teamu Bratislava, který v sobotu uchvátil cenné vítězství. O zlomek vteřiny druhý protnul cílovou pásku Nikola Ivanov (TJ Baník Ostrava), celkově třetí Karel Hartl (Kellys-Bikeranch) pak jednoznačně vyhrál svou věkovou kategorii. Ženskou kategorii ovládla Julia Jurčová (CK Falange), druhé místo brala Jana Madaraszova (MTB Kolecko) a třeté dojela Zuzka Ondrášiková (Bike Team Bratislava).

Naopak na kratší trati o délce 40 km již triumfovali Češi v obou hlavních kategoriích. Vítězem se mezi muži stal Michal Kozel (Merida Biking Team), stříbro putovalo do rukou Petera Mosného (Kellys Bicycles) a o bronz se znovu postaral český biker, a to Adam Pilčík (Ghost-mojekolo.cz). I mezi ženami vyhrála pomyslný česko-slovenský souboj česká závodnice – vítězství připadlo Janě Martinkové (cyklotrenink.com), druhé místo získala Anna Bruthansova a třetí Mária Kucirková.

Všechny výsledky najdete na tomto odkazu: http://www.stupavskymaraton.sk/#368

Závod nabídl mnoho zajímavého i mimo vlastní trať. Start například zpestřoval závodníkům vrtulník nad jejich hlavami. Zdravotní servis byl v rukou záchranářské jednotky International Rescue System Slovakia, která na závod dala k dispozici nejen Land Rovery, ale mimo jiné taky kamión, který měl v útrobách svého přívěsu i ARO. A z doprovodného programu nemůžeme nezmínit VSA Xtreme Show Honzy Valenty nebo kulturní zlatý hřeb v podobě vystoupení ethno-ska kapely Hudba z Marsu.

Na slovenské poměry je Intersport Stupava Trophy jednoznačně nadstandard a tento závod patří k elitě tamních MTB podniků. Směle jej lze přirovnat k slavnější Trophy, která se jela před 14 dny v Rakousku, byť samozřejmě v menším měřítku. Ale potenciál akce je do budoucna určitě velký. Pro příští rok lze tento maratón dalším účastníkům z Čech, Moravy a Slezska jen a jen doporučit.

Foto: pořadatel a m.haraslin

Přečteno - 7639x Tagy: maratony 2010
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie - Giant Winter Trans Brdy 2010
    Fotogalerie - Giant Winter Trans Brdy 2010
  2. Ostatní závodyGiant Winter Trans Brdy se rozloučily s bikovou sezónou
    Giant Winter Trans Brdy se rozloučily s bikovou sezónou
  3. Ostatní závodySvatováclavský nářez
    Svatováclavský nářez
  4. Kolo pro životVokrouhlík vyhrál Oderskou mlýnici, plnou nečekaných událostí
    Vokrouhlík vyhrál Oderskou mlýnici, plnou nečekaných událostí
  5. ZávodyFotogalerie: Specialized Rallye Sudety 2010
    Fotogalerie: Specialized Rallye Sudety 2010
  6. Český pohárPremiérové Sudety Tlamkové a Spěšnému vyšly
    Premiérové Sudety Tlamkové a Spěšnému vyšly

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Filda - vloženo: 04.08.2010 v 22:45:18

    odpověď na Rades — #1 Tak to já bych ani neřekl. Jezdím k vám na Slovensko poměrně hodně a byl jsem i ve Stupavě. Na mě to působilo podobně jako na autora. Jako závod s velkým potenciálem. Tratě pro každého, zajímavý program, bohatá tombola a zmáknutý marketing. To všechno může lidi přilákat i v dalších letech. Samozřejmě nejsou to Alpy, což je velké lákadlo Salzky, ale organizace byla na vysoké úrovni. Žádné závody na fotbalovém hřišti nebo nějaké louce...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Rades - vloženo: 04.08.2010 v 21:19:25

    Stupavsky maraton je fajn akcia snazivych organizatorov, ale prirovnavat ju k Salzke resp. MTB maratonskej elite na SVK je trochu silna kava;)

    1. na tento komentář reaguje Filda — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744