Zadní kolečka Radima Kořínka

Navštívili jsme Radima Kořínka v jeho olomouckém království abychom se podívali na jeho bikeshop a položili mu pár otázek s ním spojených...

Autor: Petr Bureš
Zadní kolečka Radima Kořínka

Dalším zastavením v našem cyklu představujícím zajímavé osobnosti a cyklistické shopy bylo olomoucké Bikecentrum Radíma Kořínka. A při té příležitosti jsme mu položili pár otázek týkajících se jeho začátků, současnosti, ale také budoucnosti.

Tak Radime pověz nám něco o tom proč, kdy a jak jste s krámem začínali.
My jsme se tady s klukama tak nějak motali kolem kol. Oni prodávali, já jsem závodil. Jednoho dne kluci přišli s tím, udělat vlastní obchod, protože se tady naskytly zajímavý prostory. Nechtěli ale udělat jen jeden z mnoha dalších obyčejnejch obchodů, takže jsme se sešli a oni za mnou přišli s tím, že teda už taky nejsem nejmladší a že by bylo fajn myslet na zadní kolečka a že jestli bych jim nepomohl svým jménem a kontaktama ten obchod rozjet. Mě to přišlo fajn, tak jsme si plácli. To bylo zrovna před olympiádou, já jsem v tu dobu jezdil ve Spořce, takže jsme začli tím, že jsem oslovil lidi, se kterými jsem měl v té době nějaký vztah jako např. Petr Lisičan (Pearl iZUMi), nebo Petr Lavička (Superior) s tím, že budeme otevírat obchod.

Začátky jsou vždycky těžký. Není moc peněz a zařídít takovej krám stojí balík. My jsme otevřeli v únoru 2004 původně jako 3 společníci. Oni dva se starali o prodejnu a já jsem závodil. Když jsem jel na svou druhou olympiádu, krám už celkem dobře fungoval. Během pár let si vybudoval jméno, ze tří společníků jsme zůstali jen dva já a Jarek Krumpolc, který táhne strategii obchodu a k původně prodávánému Superioru, GT a Ravu přibyl Cannondale.

Kolik vás vlastně momentálně v krámu pracuje?
Dneska krám čítá tři zaměstnance, jednoho brigádníka a dva kluky, kteří pro nás pracujou na živnosťák na servisu. Postupem času jsme přestali dělat GT i Ravo a od 2009 jsme přestali prodávat i Cannondale a místo toho začli se Specialized, na kterém jezdí i náš závodní tým. S tím souvisí i to, že jsme začali dělat BG fit měření a nastavování posedu, na které máme samostatné prostory v krámu, a rozjelo se to hodně slušně. Každej tejden děláme minimálně jedno měření, občas i víc. Lidi to začínaj využívat a nejenom závodníci.

Při prohlídce obchodu jsme se na chvilku zastavili i u pomyslné síně slávy, kde se ve vitríně lesknou Radimovy trofeje, včetně několika archivních licencí a registračních karet. Rozhovor mezitím pokračoval.

A jak je to se závodním týmem?
Jádro týmu spočívá letos ve čtyřech lidech. Dva z nich jsou profíci, Pavel Boudný a Kristián Hynek a s nima jsou pak ještě třiadvacítkář Dominik Buksa a původem lyžařka Denisa Stodůlková. Kromě nich je v týmu pak nově ještě Honza Kubíček, kterej jezdí výborně XTerru a pak spousta hobíků bez elitních licencí z řad zákazníků ale také sponzorů a kamarádů.

Když si zmínil Pavla Boudného, jak je to s ním a jeho novou devětadvacítkou? Dostal ji přidělenou, nebo si jí prostě sám vybral?
Je to tak, že když přišlo do týmu devětadvacítkový kolo, řekli jsme si, že ho vyzkoušíme, prostřídáme se na něm a pak se uvidí. Odjeli jsme na švýcarský pohár do Lugana, kde je hodně technická trať. S sebou jsme měli Boudovu šestadvácu a právě devětadvácu, na který jsem testoval nové 29" galusky od Tufa. No, já jezdil první den na devětadváce, Bouďas na šestadváce a když jsme o tom pak večer mluvili, dohodli jsme se, že Bouda druhej den zkusí právě tu devětadvácu, aby si udělal představu o tom jakej je to rozdíl. Nakonec na ní skončil v závodě 15. 5 minut za vítězným Schurterem, což byl slušnej výsledek a to kolo ho natolik dostalo, že mu naprosto propadl, už si ho nechal a od té doby na něm jezdí.

Obligátní otázka na závěr Radime, jak to vidíš do budoucna, co tým a shop, jsou tam nějaké preference?
Tak určitě se chceme soustředit na krám. Mě strašně baví prodávat spešly, nejenom proto, že je tam vazba na závody, ale také proto, že jsou schopni vyrobit od dětskýho odrážedla po karbonový S-Works za dvě stě tisíc. Nadchnul mě i BG Fit, kterej posunuje vztah se zákazníkem zas o něco dál, takže mu jen neprodáš sérové kolo ve velikosti M s devadesátkou představcem, ale zkoriguješ posez přesně podle jeho dispozic sedlem, botama, vložkama atp. Tímhle, ale nejen tím se snažíme udržovat si stálé zákazníky a získávat nové. Do budoucna zřejmě naši spolupráci ještě prohloubíme. V prosinci bych si chtěl dát narozeninový dárek v podobě nového Specialized Conceptstore.

A tým? Tak ten funguje dobře co se financí týká, nejsme v červených číslech, ale sehnat každej rok miliony od dvanácti firem není jednoduchý. Jeden velkej generální sponzor by to vyřešil, ale zatím nám někdo takový chybí. Uvidíme jak se to vyvine.

Dopíjíme kávu v místní pizzerii. Na počest našeho společného kamaráda Michala Picka to je pochopitelně malé silné presso piccolo. Děkujeme za rozhovor, loučíme se se slovy: 1.prosince se uvidíme a vyrážíme na další štaci.

Další informace o olomouckém obchodu získáte na internetových stránkách www.bikecentrum.eu, detaily o závodním týmu pak na racing.csmtbteam.cz a komplexní stručné info včetně navigační mapky najdete také v našem katalogu cykloprodejen na www.kolo.cz.

Foto: Petr Bureš & Michal Červený

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Zadní kolečka Radima Kořínka
  2. Fotogalerie
Přečteno - 18867x Tagy: servis specialized kořínek
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  4. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  5. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  6. Tech newsSpecialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
    Specialized posílil své Turbo Kenevo SL 2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744