Albstadt se zřekl pořádání MS, pojede se v NMnM?

Světový šampionát v XCO se letos s jistotou v Albstadtu nepojede. Pořadatelé z Nového Města na Moravě zjišťují u UCI podmínky, za jakých by se letos MS XCO mohlo jet na Vysočině...

Autor: Tomáš Gladiš
Foto: Michal Červený
Albstadt se zřekl pořádání MS, pojede se v NMnM?

Pod tíhou koronavirové pandemie červnové mistrovství světa horských kol v Albstadtu padlo. Zpočátku to vypadalo, že se termín šampionátu jen přesune, ale ve hře bylo i absolutní zrušení akce, což by se stalo poprvé ve třicetileté historii světových šampionátů horských kol. Na to ale zareagoval pořadatelský tým z Nového Města na Moravě pod vedením Petra Vaňka.

"Z politického spektra máme jasné signály, že ještě v říjnu bude nutné počítat s výrazným omezením zahraničních cest. Proto jsme se souhlasem města a UCI zatáhli za záchrannou brzdu," uvedl prezident Německého cyklistického svazu Rudolf Scharping. Poukázal tím na fakt, že v Německu se ruší nebo se mluví o zrušení i větších akcí - Oktoberfestu v Mnichově nebo maratonu v Berlíně. A uspořádat navzdory pandemii mistrovství světa s účastí sportovců z celého světa se tak zdá být nereálné.

Už od prvních dní současné pandemie zaznívaly z Albstadtu zprávy, že se k pořádání závodů XCO staví zády vedení města. Radnice předložila kromě návrhu ustoupit od pořadatelství MS XCO 2020 i návrh na ukončení žádostí o pořádání Světového poháru XCO v Albstadtu, což spojovala s dopady koronavirové krize. Podle města finanční ztráty vyžadují, aby se člověk soustředil na základní klíčové úkoly, mezi které pořádání sportovních akcí nepatří. Přestože se šušká, že v Albstadtu není vůle SP XCO v příštích letech pořádat, starosta Klaus Konzelmann ale nevyloučil, že by se časem vrcholné akce MTB do Albstadtu vrátily.

Jak uvedl server acrossthecountry.net, pořadatelé v Albstadtu se dostali pochopitelně i do finanční tísně, protože většina smluv o objemu více než 1 milion Euro měla plnění spojeno s doložkou o úspěšném proběhnutí akce. Nižší příjmy by kromě toho plynuly také z nižšího prodeje vstupenek a stažení některých sponzorů by stav konta německých pořadatelů nevylepšilo. Na druhé straně těžce bitý cestovní ruch města v Bádensku-Württembersku by podobná akce s účastí desetitisíců návštěvníků mohla ovlivnit jen pozitivně.

Světový šampionát bikerů se tedy v německém Albstadtu neuskuteční v plánovaném termínu 25.-28. června, ale ani v náhradním termínu. Mezinárodní cyklistická unie UCI na svém webu uvedla, že pracuje na tom, aby se MS uskutečnilo v jiné lokalitě na podzim tohoto roku. Do hry se přitom dostalo Nové Město na Moravě, které mělo původně hostit v květnu úvodní závod Světového poháru XCO. I ten byl ale pod tíhou koronavirové pandemie odsunut na nespecifikovaný pozdější termín.

Nová situace přináší nové možnosti. A českým fanouškům tak svitla naděje, že by po 4 letech mohli znovu přivítat světový šampionát bikerů na území České republiky. V netradičním, říjnovém termínu. "Zjišťujeme podmínky, za jakých bychom mohli MS v Novém Městě na Moravě uspořádat. Areál Vysočina Arény je pro takové akce jako dělaný a umožňuje uspořádání MS XCO i v podzimním termínu," uvedl Petr Vaněk, předseda organizačního výboru novoměstského závodu SP XCO.

Zůstává samozřejmě otázkou, kam situace okolo nového koronaviru do podzimu dospěje a zda bude možné sportovní akci s účastí sportovců z celého světa uspořádat. Opatření proti šíření koronaviru se v jednotlivých zemích postupně uvolňují, ale uvolňování opatření se i na území Evropy značně liší, o zemích mimo Starý kontinent ani nemluvě. UCI má v nejbližších dnech představit aktualizovanou verzi kalendáře cyklistických závodů, i to hodně napoví. Pokud by ale SP XCO skutečně odstartoval a Vysočina by dál živila naděje na uspořádání mistrovství světa, byla by to skvělá zpráva. Který podnik by si takovou prestiž zasloužil víc než závod, který byl osmkrát vyhodnocen jako nejlepší závod seriálu SP XCO?

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  2. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  3. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  4. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  5. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  6. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Martin Bali-Jenčík - vloženo: 01.05.2020 v 09:38:42

    K možnosti uspořádat na podzim SP či MS v NMNM cituji ze včerejší zprávy ČTK:

    "Velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky se do 31. října v ČR kvůli koronaviru konat nebudou. Po jednání vlády to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). "

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744