Anne Terpstra a Ondřej Cink slaví v Městě Touškov společné třetí vítězství

Druhý díl Českého poháru XCO v Městě Touškov ovládla dvojice Terpstra a Cink, oba slaví společné třetí vítězství...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Anne Terpstra a Ondřej Cink slaví v Městě Touškov společné třetí vítězství

 

 

 

 

Po Kutné Hoře, která způsobila poprask na mnoha frontách, se seriál Českého poháru přestěhoval na západ Česka do Města Touškov. Své role největších favoritů do puntíku splnili Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins) a Anne Terpstra z Nizozemska (Ghost Factory), když suverénně druhý díl Českého poháru XCO ovládli.

Oblíbená touškovská trať měla svou premiéru pod křídly ČP před čtyřmi roky, od té doby doznala několika změn. I letos ji pořadatelé kosmeticky upravili, základem stále zůstává rokle a přilehlé svahy. Letos se neprášilo, naopak od rána okruh vysychal, přesto byla místa, která byla pěkně uklouzaná a některá se dokonce nedala vyjíždět.

Závod juniorů byl jednoznačnou záležitostí Ondřeje Novotného (Nutrend Specialized), který se dostal do čela v průběhu prvního z pěti okruhů a od té doby už jen navyšoval náskok na své pronásledovatele. V cíli na druhého Poláka Briana Swiana (Pho3nix Cyling Team) najel rovné dvě minuty!

Ondra Novotný na wallridu...

"Chtěl jsem jet pořád naplno, abych dobře potrénoval před blížícím se Novým Městem, snažil jsem se jet hned od startu svůj závod a vyšlo to. Forma je dobrá, dneska jsem se cítil moc dobře,“ sdělil v cíli úřadující mistr republiky Ondřej Novotný.

Novotného a Swiana na juniorských stupních vítězů doplnil na třetí příčce David Friedl (DK Bikeshop).

Anne Terpstra miluje touškovskou trať, startovala zde už počtvrté... a počtvrté vyhrála...

V závodě žen dominovala nizozemská favoritka Anne Terpstra způsobem start-cíl, když se svým největším soupeřkám vzdálila hned na začátku. „Možná to vítězství vypadalo lehce, ale zas tak snadné to nebylo. Za dva týdny máme Světový pohár v Novém Městě a chtěla jsem si otestovat, jak na tom jsem. S formou jsem spokojena, do Nového Města se moc těším, ale je jasné, že tam bude daleko větší konkurence,“ uvedla nizozemská vítězka, jenž dlouhodobě žije v Německu nedaleko českých hranic a v Městě Touškov zvítězila už počtvrté!

Jitka Čábelická

Druhé místo obsadila domácí jednička Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix), stejně jako Anne jezdila v podstatě celý závod na 6 kol osamocená. „S výkonem můžu být spokojená. Trošku mě mrzí, že jsem s Anne nevydržela déle. Plán byl s ní jet, co to půjde, jenže hned na prvním kopci to vzalo za své... Ale pořád tam je směrem k Novému Městu prostor trošku potrénovat a něco s tím udělat. V kopcích by to mohlo být svižnější a ve sjezdech o něco jistější. Ale po třech závodech, které jsem teď měla v řadě za sebou, můžu být spokojená,“ přiznala Jíťa, jež tak může být před domácím Světovým pohárem na Vysočině spokojená. „Dobrá zpráva je, že bych se měla dostat i do shorttracku. Úplně nevím, co přesně můžu čekat, ale půjdu do toho na plný plyn,“ dodala Čábelická.

Třetí místo a zároveň vítězství v kategorii U23 zaznamenala Adéla Holubová (Rouvy Specialized), která je touškovskou tratí doslova odkojená.

Adéla Holubová jela skvělý závod...

Eliška Hanáková...

Mezi juniorkami zvítězila Eliška Hanáková (Hanak Sisters Cycling Academy) před Kateřinou Bayerovou (Rouvy Specialized) a maďarskou bikerkou Reginou Bruchner (jb Brunex Superior).

Ondřej Cink na své oblíbené trati neponechal nic náhodě a na své generálce na Světový pohár v Novém Městě na Moravě brzy setřásl všechny soupeře. „Všechno je na dobré cestě. Sledoval jsem celou dobu svůj Garmin a čísla byla docela vysoká. Až jsem se trochu zalekl, protože závod byl tak o dvacet minut delší, než jezdíme svěťáky. Ke konci už to docela bolelo, ale zmáčkl jsem se, a i v posledním kole jsem si zkusil, co ve mně je. Myslím, že to dopadlo super,“ prozradil Cink, jehož zadního kola se nejdéle držel devatenáctiletý Švýcar Finn Treudler (jb Brunex Superior). Od druhého kola ale už jezdil každý sám.

Ondřej Cink a Finn Treudler...

Ondřej Cink...

Na trati zbrzdil Ondru jen jeden lehký pád. „Nevyjel jsem jeden výjezd, nevycvakl jsem nohu z pedálu a spadl jsem do kopřiv. Ale ztratil jsem tam maximálně 15 vteřin,“ přiznal. Výkon mu před SP na domácí půdě dodal sebevědomí. „Teď to chce trochu doladit formu, příští týden pojedu do Nového Města na dva tréninky, abych si pořádně najel trať a snad to klapne,“ dodal Cink.

Za českým šampionem dojeli dva reprezentanti týmu jb Brunex: Finn Treudler a Tomer Zaltzman z Izraele. „Zkoušel jsem s Ondřejem vydržet co nejdéle, ale neudržel jsem se moc dlouho a pak jsem se už soustředil na své vlastní tempo. Jsem ale moc spokojenej, měl jsem dobrý start, našel jsem dobrý rytmus, ale Ondřej byl na mě hodně rychlý. A musím moc pochválit trať…“ uvedl mladý Švýcar.

Jan Škarnitzl...

Do první pětky se vešel ještě Jan Škarnitzl (GAPP Systém Kolofix), jenž po promaroděném dubnu byl sám překvapen ze svého výsledku. „Když člověk není úplně připravený, tak ten závod bolí, ale jelo se mi nakonec docela dobře. Jsem za to moc rád, za měsíc mám asi sedm tréninkových dní, což není úplně ideální. Začal jsem se do toho zpátky vracet, nohy si to naštěstí pamatují, ale poslední dvě kola mi vůbec nesedly. Páté místo není špatné, třetí nebylo daleko,“ vypověděl Honza Škarnitzl.

Další kolo Českého poháru je na programu za tři týdny na Zadově, kde se poprvé v domácí historii pojede závod kategorie HC.
 

 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Anne Terpstra a Ondřej Cink slaví v Městě Touškov společné třetí vítězství
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárMěsto Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
    Město Touškov se pomalu chystá na bikovou nálož. Ve středu generálka na víkendový Český pohár
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  3. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  4. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  5. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  6. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 marco - vloženo: 01.05.2023 v 15:16:56

    Terpstra je dobrá, ale dát 4:39 min druhé. No značí to dobrou formu a zamyšlení kde by asi byla ve výsledcích s tím rozestupem ta druhá na Světovém poháru MTB. Ta propast je v Elite ženách tak hluboká, že holky po přestupu z U23 raději od toho odejdou.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744