Bělkovický řetěz 2013 láká na technické tratě

Pro jezdce, kteří milují terén a jízdu skrz les přes všechny možné překážky přírody, vzniká nedaleko Olomouce závod, který umožní tomuto druhu bikerů změřit síly v podmínkách, které považují za spravedlivé.

Autor: Press news
Bělkovický řetěz 2013 láká na technické tratě

Pod názvem Bělkovický řetěz se ukrývá snaha místního bikera Petra Březiny zorganizovat maraton na horských kolech v jiném duchu, než jaký je u nás momentálně nejrozšířenějším. Aktuální fyzická forma tak nebude určitě tím hlavním aspektem, který rozhodne o vítězi.

„Nechceme organizovat další závod pro co nejširší skupinu lidí, protože potom je právě toto množství velkým limitem pro samotnou podobu tratě a závodu. Obliba MTB je u nás obrovská a čím dál tím více lidí tráví svůj volný čas na závodech, říká Petr Březina. Spousta tradičních i nových tratí podle něj tím pádem musela slevit ze své náročnosti, právě proto, aby umožnila průjezd co největšímu počtu lidí. "Mám pocit, že už se závodí na horských kolech v podmínkách, kde by se dalo jet klidně i na cyklokrosovém kole. Líbila se mi myšlenka, se kterou přišli před několika lety kluci z Mostu a stylem pojetí jejich závodu Bike Extrém Most. Takových závodů je u nás minimum a i když je Olomouc v centru „placaté“ Hané, myslím si, že místní příroda má určitě co nabídnout a spoustu lidí i překvapí technická náročnost tratě," doplnil za pořadatele závodu Bělkovický řetěz Březina.

Organizátoři závodu se snažili pospojovat jednotlivé zajímavé úseky v okolí Olomouce do okruhu, tak aby splňoval podmínky maratonské tratě. Navíc v místech, která se zdála příliš jednoduchá, přidali i pár umělých překážek, které z velké většiny tvoří lávky a klopenky ze dřeva. Terénních rovnic tak na trati bude po celé délce dostatek, takže určitě bude co řešit…

Nedaleko Olomouce si tedy budete moci vyzkoušet maraton skutečným terénem, ve kterém je procento asfaltových cest sraženo na historické minimum a místo toho nahrazeno vším co by nemělo nikomu z čistokrevných bikerů chybět. Na trati narazíte i na výtvory lidské práce v podobě lávek, přejezdů, klopenek a ostatních trailových vymožeností poslední doby. Některé úseky vedou dokonce i po stezkách, kde se dříve jezdily závody Českého poháru ve sjezdu. Kamení, kořenů, hlíny a ostatních překážek přejedou vaše tlumiče během závodu opravdu hodně, lock outy vidlic si můžete rovnou odšroubovat.

„Podobu tratě i samotného závodu neustále ladíme a vylepšujeme o drobné nápady, kterými se budeme snažit odlišit od ostatních. Chci si nechat i nějaká překvapení, takže vám neřeknu vše co chystáme, určitě je na co se těšit," uzavřel Petr Březina.

Pokud jste si během čtení článku už nedočkavostí nasadili rukavice, přilbu a nejradši by vyjeli na svém stroji spolykat zase pár kilometrů trailů, udělejte si v kalendáři rezervaci na datum 22. června. Právě tehdy se totiž celá akce rozběhne a vy můžete být u toho.

Více na kolarna.eu.

Foto: pořadatel a archiv MTBS

Přečteno - 7505x Tagy: maratony2013
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPodzimní masovka v Jizerkách, znovu ji vyhrál Václav Ježek
    Podzimní masovka v Jizerkách, znovu ji vyhrál Václav Ježek
  2. PozvánkyNový závod v Moravské bráně: Jezernické viadukty
    Nový závod v Moravské bráně: Jezernické viadukty
  3. Ostatní závodyDrama až do konce: Bike Babí léto 2013
    Drama až do konce: Bike Babí léto 2013
  4. Ostatní závodyValašská 50 se jela za ideálního počasí
    Valašská 50 se jela za ideálního počasí
  5. Český pohárSudety i celý Český pohár XCM vyhráli Jobánek a Berková
    Sudety i celý Český pohár XCM vyhráli Jobánek a Berková
  6. OstatníZávody v Chuchli a Davli s výhrou Volva jsou zřejmě podvod
    Závody v Chuchli a Davli s výhrou Volva jsou zřejmě podvod

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Mirdao - vloženo: 26.04.2013 v 00:46:48

    V tomhle období čekám narození potomka, tak mě strašně mrzí, že se tohoto úžasného technického závodu nebudu moci zůčastnit. Kluci, kteří to stavěli, jsou opravdoví koumáci a hledají čím dál techničtější úseky a stavějí neskutečné lávky. Měl jsem s nimi v mládí tu čest a musím říct, že to jsou bikeři, jak se patří.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 fnuky - vloženo: 24.04.2013 v 21:36:01

    odpověď na Prtko — #1 zvládnu to i jako zdatnější cyklista ale MTB začátečník?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Prtko - vloženo: 15.03.2013 v 12:26:14

    Jel jsem to loni a opravdu musím říct, super zážitek vřele doporučuji!!

    1. na tento komentář reaguje fnuky — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744