Drásal letos dostál svému jménu

Maraton, který by se nepochybně "uživil" nejen jako součást seriálu Kolo pro život, ale i jako samostatný podnik. Dnes už legendární bikové klání přináší stále něco nového. Po vstupu bratří Fojtíků do organizačního týmu se věci znovu razantně pohnuly, zdá se, že správným směrem.

Autor: Tomáš Přibyl
Drásal letos dostál svému jménu
Letošní ročník přinesl mnoho nového; počínaje nejvýznamnější změnou tratí za celou dobu trvání, konče pozvánkou pro ikonu světového bikingu největší, Davida "Tinkera" Juareze. A Tinker, světe div se, pozvánku přijal a ukázal, že není jen marketingovým lákadlem na oblíbenou tvář divokého Mexikána. V tvrdé konkurenci na trati extrémního OBR Drásala obsadil tenhle pětapadesátiletý chlapík v celkovém pořadí sedmé místo a to byl ještě se svým výkonem nespokojen. 
 
 
Nespokojených bylo letos mnoho, ale nemohli za to pořadatelé, protože všechno bylo excelentně přichystáno. Počasí však bylo tohoto roku zcela extrémní. Možná někdo namítnete, že loni bylo vedro ještě větší a já musím na toto tvrzení přikývnout. Nicméně loni to byl jeden z horkých dnů v řadě, naše organismy byly přece jen adaptované. Letos tomu bylo úplně jinak. Do závodu jsme vyráželi bez předchozího varování, zrovna do toho nejhoršího vedra.
 
 
Už v půl šesté ráno ukazoval teploměr 26 stupňů a teplota dál rychle stoupala. Ani neuvěřitelná konzumace tekutin mnoho nepomohla. Já sám jsem celkově zlikvidoval 15 bidonů, ale obrovským problémům z přehřátí tělesné schránky jsem se stejně neubránil. Nebýt to Drásal, nevím, jestli bych se trápil víc jak 11 hodin na trati. Občerstvovací stanice vypadaly spíš jako lazarety nebo polní obvaziště, dobrovolníci se snažili pomáhat, jak to šlo, a lékařská služba měla o práci postaráno. Nových padesát kilometrů dlouhé trati, zjevně náročnější než předchozí část okruhu, dílo zkázy dokončilo. Dá se říct, že kdo tentokrát závod dokončil, může být spokojený, bylo to hrdinství a vítězství vůle nad fyzickými schopnostmi.
 
 
Ve světle letošního extrémně obtížného Drásala můžeme ale bez obav hledět do roku 2017. Je nepochybné, že se opět dočkáme nějakých novinek v organizaci a když už nic jiného, Tinker nám své mistrovství přijede ukázat i napřesrok. Byl zájmem lidí, místní přírodou a úrovní závodu natolik ohromen, že svou účast rovnou přislíbil. Drásal má ale jeden dluh, který by měl co nejrychleji splatit. Je to až neuvěřitelné, ale takto skvělá trať hostila ve své třiadvacetileté historii jen jedenkrát závod mistrovství republiky. Že si to nepamatujete? Není divu, bylo to už před třinácti lety, v roce 2003. Od té doby nic... A to je jeden z velkých úkolů Ondřeje Fojtíka a jeho družiny. Věřím, že se tohoto razítka na prestiž Drásala dočkáme v dohledné době.
Přečteno - 10422x Tagy: maratony2016 drasal
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023
    Fotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023
  2. OstatníDrásal 2023: Hoď kamenem, kdo jsi bez viny...
    Drásal 2023: Hoď kamenem, kdo jsi bez viny...
  3. Kolo pro životDrásal jásal. Jobr zase obr
    Drásal jásal. Jobr zase obr
  4. Ostatní závodyJubilejní 30. ročník Drásala se jede již v sobotu
    Jubilejní 30. ročník Drásala se jede již v sobotu
  5. Kolo pro životRebelem snadno a rychle na tratích Drásal Gravel Challenge
    Rebelem snadno a rychle na tratích Drásal Gravel Challenge
  6. OstatníBikeři, chcete pomoct Obru Drásalovi?
    Bikeři, chcete pomoct Obru Drásalovi?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Petr Štěrba - vloženo: 30.06.2016 v 17:06:01

    Zážitek nemusí být krásný, stačí když je silný - a to teda Drásal byl, obzvlášť když jeden netuší co ho čeká. Moje útržkovité zápisy z trati tady:

    https://plus.google.com/100258430797192202498/posts/TkfTZewW8nk

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 LiborD - vloženo: 29.06.2016 v 15:31:36

    Taky jsem jel trasu A, závod těžký, ale velice pěkný. Občerstvení na trati dostatečně, navíc i lidé co s organizací nemají nic společného nabízeli vodu nebo politi.Příklad za všechny. Pán se mnou běžel do kopce lil mi vodu za krk. Celkově super zážitek. Kluci Fojtíkovi + zbytek organizace díky moc.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 petrs99 - vloženo: 29.06.2016 v 15:05:51

    Dokončil jsem tu 117, ale vytrápil jsem se jako nikdy ještě, to počasí byl killer:) Respekt všem co dojeli, byl to extrem.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744