Evropské tituly sjezdařů putují do Francie a Švédska

ME sjezdařů, které se o víkendu konalo v norském Hafjellu, nedopadlo pro české reprezentanty úspěšně. Šestadvacáté místo Charváta je za očekáváním, junior Třešňák zajel slušné, desáté místo. Šampionát si podmanili seveřané...
Autor: Jan Němec
Evropské tituly sjezdařů putují do Francie a Švédska

Nedaleko Lillehammeru se na rozmanité, 2200 metrů dlouhé trati, rozdávaly tituly mistrů Evropy ve sjezdu, Česko přijeli reprezentovat čtyři borci - Matěj Charvát, Adam Vágner a dva junioři Marek Petelík a Petr Třešňák.

Ani jeden z nich do bojů o medaile ovšem nazasáhnul. Nejblíže k tomu měl osmnáctiletý Třešňák, který v konkurenci pětadvaceti juniorů obsadil desátou příčku. O rok mladší Petelík zajel třináctý nejrychlejší čas. Juniory ovládnul britský reprezentant Sam Flockhart před Švédem Oliwerem Kangasem.

Elitní kategorie seděla severským riderům, v první pětadvacítce jich bylo hned sedm! Vítězem se stal švédský biker Robin Wallner, pro zajímavost až 46. muž průběžného pořadí světového poháru! O dvě a půl vteřiny projel dráhu rychleji než druhý, loňský mistr Evropy, Nick Beer ze Švýcarska.

Nick Beer, loňský mistr Evropy, letos vicemistr

"To co sedělo seveřanům nedokážu posoudit. Každopádně dráha to byla hrozně rozmanitá, já jsem se tomu asi nedokázal přizpůsobit. Bylo to těžký i na výběr obutí. Musel jsi i měnit rytmus jízdy. Kus byly rytmický klopenky a najednou navazoval totální rock'n'roll v obrovskejch klouzavejch kamenech," sdělil nám po svém návratu z 1500 kilometrů vzdáleného dějiště český mistr Matěj Charvát z týmu K.T.R. Post české jedničky potvrdil i v Hafjellu, ale se šestadvacátým místem spokojen rozhodně nebyl.

"Ne, to tedy spokojen nejsem. V závodní jízdě jsem na začátku měl pár drobnejch chyb, ale dokázal jsem pak i maličko zrychlit a dostat se zpátky do tempa. Bohužel jsem ale ve spodní třetině zaváhal na místě, kde jsem předtím nikdy neměl žádnej problém. Najel jsem na vrch klopenky a ono se to urvalo. Hodně lidí padalo. To ovšem není výmluva. Jsem si vědom toho, že letos hodně padám v závodních jízdách i když překvapivě jen v zahraničí. Budu se snažit abych to minimalizoval, pak to snad půjde," řekl biker, který bude mít šanci zlepšit své letošní výsledky již za necelých čtrnáct dnů ve finále světového poháru v USA a hned potom v Kanadě na mistrovství světa.

Ještě menší radost měl ze svého výkonu Adam Vágner (Rock Machine Cyklomax BRS), ten skončil až na 47. příčce a na Hafjell bude vzpomínat s bolestmi v zádech. "Jsem otlučenej jak píšťala, spadnul jsem nejdřív v tréninku a pak v závodě, když jsem do toho šel fakt naplno, tak 200 metrů před cílem jsem vystoupil a šel zádama přímo do sloupu. Mám to hodně oteklý a na zádech se rozhodně nevyspím," okomentoval svůj výkon Adam. Nyní ještě absolvuje lékařská vyšetření a bude se soustředit na mistrovství světa. "Bohužel budu muset vynechat plánovaný evropský pohár na Špičáku," oznámil držitel dosud nejlepšího výsledku na evropském šampionátu, v roce 2007 v Řecku dosáhnul na 8. místo.

Závod žen ovládla jedna z francouzkých favoritek, teprve dvacetileté Myriam Nicole. Sympatická blondýnka to umí i ve světovém poháru, aktuálně jí patří pátá pozice. Její krajanka Floriane Pugine skončila druhá.

Robin Wallner

Výsledky junioři:
1. Sam Flockhart (GBR) 4:10:14 min.
2. Oliwer Kangas (SWE) 4:10:82
3. Zakarias Blom Johansen (NOR) 4:11:50
10. Petr Třešňák (CZE) 4:26:48
13. Marek Petelík (CZE) 4:32:60

Výsledky ženy:
1. Myriam Nicole (FRA) 4:43:69 min.
2. Floriane Pugine (FRA) 4:44:05
3. Anita Ager-Wick (NOR) 4:45:51

Výsledky muži:
1. Robin Wallner (SWE) 3:53:10 min.
2. Nick Beer (SUI) 3:55:75
3. Markus Pekoll (AUT) 3:56:38
4. Dennis Dertell (SWE) 3:56:84
5. Lorenzo Suding (ITA) 3:57:78
26. Matěj Charvát (CZE) 4:14:38
47. Adam Vágner (CZE) 4:42:36

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Erik Kjelsrud/Slickroots.com

Přečteno - 9195x Tagy: mistrovství evropy downhill
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  2. OstatníCyklistika bude součástí multisportovního ME i v letech 2026, 2030 a 2034
    Cyklistika bude součástí multisportovního ME i v letech 2026, 2030 a 2034
  3. Mistrovství EvropyZemanová bere bronz na mistrovství Evropy, Boroš v elitě 15.
    Zemanová bere bronz na mistrovství Evropy, Boroš v elitě 15.
  4. Mistrovství EvropyME cyklokrosařů poprvé zařadilo štafety, šampionát ale ohrožuje počasí
    ME cyklokrosařů poprvé zařadilo štafety, šampionát ale ohrožuje počasí
  5. Mistrovství EvropyMistrovství Evropy v cyklokrosu hostí francouzské Pont-Chateau
    Mistrovství Evropy v cyklokrosu hostí francouzské Pont-Chateau
  6. Ostatní závodyPrvními evropskými šampiony na gravelu Stuyven a Wiebes, skvělý Vakoč šestý
    Prvními evropskými šampiony na gravelu Stuyven a Wiebes, skvělý Vakoč šestý

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 germano - vloženo: 12.08.2010 v 11:57:51

    odpověď na SKB 77 — #2 Vaši připomínku si milí čtenáři budete muset vyjasnit s Adamem.... jak jsem nakoupil, tak prodávám. Jestli to ovšem víte někdo lépe než on, tak s námi podělte. Sám jsem zvědav, čím to tedy ten Adam šel do sloupu? :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 SKB 77 - vloženo: 11.08.2010 v 10:35:06

    Až na to že nešel Adam do sloupu zádama, tak dobrý!

    1. na tento komentář reaguje germano — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 MartinU - vloženo: 10.08.2010 v 22:22:19

    Velká škoda, že Matěj, Adam i Petr ve finále spadli. Na Eurosportu byli vidět všech tří pády. Petr ten šel pod mez, divim se, jak mu to mohlo vůbec dát na 10. příčku. No a Adam, to bylo fakt dost.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744