Jubilejní mistrovské Sudety s nabitou startovkou

Hynek, Raboň, Škarnitzl, Novák, Strož, Boudný, Ulman, Hudeček, Jobánek. Kdo z nich se oblékne do dresu mistra ČR v maratonu?

Autor: Jan Němec
Jubilejní mistrovské Sudety s nabitou startovkou

Jubilejní dvacátý ročník Specialized Rallye Sudety oslaví narozeniny ve velkém stylu. Už po čtvrté se totiž pojede jako mistrovství republiky a startovní listina mužů je hodně nabitá. Chybět budou jen dvě esa ze světa cross country: Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) a Ondřej Cink (Multivan Merida). Prvně jmenovaný bude končit etapovou štaci Swiss Epic a Ondra má na programu předposlední díl seriálu Kolo pro život v Plzni.

I pro úřadujícího mistra světa v maratonu budou letošní Sudety důstojnou tečkou za maratonským českým pohárem a v podstatě i za sezonou. Obhajovat titul se chystá Kristián Hynek (Topeak Ergon), který minulý týden zvítězil v Itálii na Val di Fassa Bike zařazený do světové maratonské série. Jeho nevýhodou může být fakt, že Sudety ještě nikdy nejel a technická trať by mu nemusela sedět. Kristián ale dokazuje, že dávno pryč jsou doby, kdy jej eliminovaly technicky náročné tratě, poslední dobou jde spíše o defekty. Na ty ale nelze před startem pomýšlet, aby možnost defektů či jiných problému minimalizoval, Sudety byl najíždět už před 14 dny a na místo dění dorazil už dnes.

 

"Sudety jsem zatím nikdy nejel, s Matoušem Ulmanem jsem tam byl už před 14 dny trénovat. Vždycky jsem o tom jen slyšel, že je to skvělý závod, takže si to chci konečně osahat na vlastní kůži. Bude to poctivý mistrák," nechal se slyšet Kristián. 

Mezi jeho největší soupeře jistě bude kromě Pavla Boudného, Matouše Ulmana, Jiřího Nováka a dalších patřit i Jan Škarnitzl (Sram Rubena Trek), který pojede domácí maratonský šampionát vůbec poprvé. "Tomáš Čada nám vyšel termínově vstříc, takže to je jeden důvod a druhým je ten, že Sudety mám rád, je to krásný závod a v neposlední řadě je už skoro po sezoně," líčil nám důvody svého premiérového startu mezi maratonci Škarna. Už vloni si v krásném okolí Teplic nad Metují střihnul "krátkou", kterou samosebou vyhrál. Letos ho čeká poctivá práce na 115 kilometrech.

"Právě to může být mým handicapem, nejsem zvyklý závodit skoro pět hodin. Ale zase na druhou stranu mě nic netlačí, rád bych uspěl, ale není to moje priorita. Uvidíme, jak pojedou kluci a jak se mi po dvou hodinách pojede. Kristián, Strožík, Matouch, Ňůmi, Bouda, Ferry, Huďa - hodně lidí se na to připravuje a bude to vostrý, ani metr zadarmo," předpokládá Honza, jenž si na začátku sezony střihnul Malevil a nestačil v něm jen na Kulhavého.

Mistrovský závod měří 115 km a má 3150 m převýšení...

Dvojnásobný mistr republiky v maratonu (2006 České Budějovice a 2011 Most) Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) přiznal, že má nyní trochu jinou prioritu než domácí šampionát. "Ty jo, velké pomyšlení na závod teď ani nemám, samozřejmě bych rád vyhrál, ale není to v těchto dnech úplně všechno," řekl Bouda. Důvod? Každým dnem totiž čeká se svou přítelkyní Eliškou narození syna.

Souboj o titul mezi ženami se s největší pravděpodobností strhne mezi obhájkyní Irenou Berkovou (Amenity Extrem Sport) a Pavlínou Šulcovou (Ghost Rubena). Obě dvě už Sudety vyhrály, Irena vloni a Pavlína se na tamní trati stala v roce 2009 mistryní republiky. Na startu ale bude stát zřejmě i Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point), která může kartami ještě zamíchat.

Vítěze bychom měli znát v sobotu před jednou hodinou odpolední. Stay tuned!

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  2. Týmy a klubyGAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
    GAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
  3. Ostatní závodyFinále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
    Finále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
  4. Ostatní závodyTým Kristiána Hynka mění název na Canyon SIDI
    Tým Kristiána Hynka mění název na Canyon SIDI
  5. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  6. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 vlada83 - vloženo: 20.09.2014 v 19:33:23

    kulhavý? jako že by se teleportovla ze švýcar? poslal za sebe bráchu, kterej vyhrál krátkou... kristus defekt hned v prvním sjezdu, ferry taky lapálie, velmi dobře zajel místní mazák Kaněra (4. flek)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Giro - vloženo: 19.09.2014 v 11:45:31

    Žádná Škarna nic nelíčila, ale Honza Škarny :-)

    Giro

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 tmax - vloženo: 19.09.2014 v 10:58:31

    "Možná přijde i kouzelník."

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 katko - vloženo: 19.09.2014 v 10:23:53

    "Chybět budou jen dvě esa ze světa cross country: Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing)"

    "I pro úřadujícího mistra světa v maratonu budou letošní Sudety důstojnou tečkou za maratonským českým pohárem a v podstatě i za sezonou."

    tak príde či nepríde? trošku sa vám to tam poplietlo :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744