Krosová velmoc Tábor má první asfaltový pumptrack! Stavěl ho Michal Maroši a jeho crew

Jihočeský Tábor je mezi cyklisty znám spíše díky cyklokrosu, nyní se řadí mezi další města s asfaltovým pumptrackem světových parametrů...

Autor: Jan Němec
Foto: Patrik Procházka, Rob Trnka
Krosová velmoc Tábor má první asfaltový pumptrack! Stavěl ho Michal Maroši a jeho crew

 

Jak již jistě víte, v roce 2024 se v domácí Mekce cyklokrosu bude konat další mistrovství světa, tentokrát už potřetí v historii. Dnes to ale nebude o krosu, ale o pumptracku. Poblíž volnočasové základny na břehu Lužnice letos Michal Maroši a jeho crew Schneestern company vybudovali sportoviště s pumptrack dráhou, která dost dobře může posloužit jako příprava i pro cyklokrosaře. 

"Popravdě řečeno, když jsem v Táboře natáčel pro Český svaz cyklistiky, co obnáší cyklokrosová disciplína, proběhlo mi hlavou, že by si to tu zasloužilo. Když se posléze pohnuly ledy a vypsala se veřejná zakázka výstavby pumptracku pro město Tábor, tak jsme se s naší firmou přihlásili a stavbu dostali," říká čtyřiačtyřicetiletý Michal Maroši, jenž je přesvědčen, že "pumpující" dráha je přínosem nejen pro cyklokrosaře, ale pro všechny cyklisty. "Zcela určitě je přínosem. Všechny disciplíny se technicky obrovsky posouvají a tady se dá trénovat i v těch nejhorších podmínkách, co se počasí týče. Za mě je to příjemnější trénink než se zavírat v posilovnách. Navíc je to obrovská zábava."

Táborský pumptrack, jenž těsně sousedí s areálem Komora, přiléhá i ke skateparku a už v prvních dnech byl hojně využíván mládeží z nedalekého sídliště.

"Původní projekt jsme upravili dle našich představ a dali k odsouhlasení dotyčným orgánům. Nebylo vůbec jednoduché technologicky nalepit náš pumptrack ke stávajícímu skateparku, ale povedlo se. Nakonec se tato dvě sportoviště dají navzájem plynule kombinovat," vysvětluje Michal, jenž se v současné době věnuje projektům, které vymýšlí s parťákem Filipem Majkusem. "Jde o záležitosti, jež mě baví. Jasně, něco je zábavnější více, něco méně. Ale všechno je spojené s kolem, což je můj život.“ 

A právě stavba kvalitních asfaltových pumptracků je jedna nich. K vidění jsou i další projekty, které v roce 2022 s jeho týmem Schneestern company realizoval. "Vybudovali jsme minimalistickej pumptrack ve Strančicích poblíž Prahy. Je to taková osmička, která má spoustu kombinací. Naše třetí a poslední stavba se uskutečnila v Kraslicích nedaleko Karlových Varů. Tady stojí větší a moderní koncept, na který jsme velmi hrdí a poslouží i technicky zdatnějším jezdcům."

Pumptrack je už několik let i oficiální disciplínou UCI, ve které se rozdávají tituly mistrů světa. Na posledním šampionátu uspěla i Češka Sabina Košárková, kde vybojovala stříbro. Pumptracku by se tak mohlo věnovat stále více menších i větších cyklistů. 

"O pumptracky je zájem, je to vynikající prostředek pro zábavu, ale i trénink. Do budoucna máme hodně plánu, jedna z nich je určitě inovace. S pumptrackem se toho dá vymýšlet do nekonečna a to mě motivuje. Chceme přinést nové prvky a nápady, ale zároveň si chceme udržet kvalitu na úkor kvantity. Naše know-how je pro nás prioritou a budeme rádi za svěží vítr do světa nejen cyklistického," říká Majkl, jenž také hodně času tráví nad tvorbou ojedinělého dokumentu.

"Za rok bude mít premiéru dokument z prostředí MTB v Česku, hlavně tedy z downhillových disciplín. Byli jsme teď točit v Kanadě. Máme velké množství materiálu, který je třeba zpracovat. Zapojil jsem se do projektu hodně intenzivně, protože bych rád, aby osa filmu byla správně nastavená a měla odpovídající hodnotu,“ vykládá Michal Maroši.

 

 

Přečteno - 9212x Tagy: michal maroši tábor pumptrack
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníMarošiho dokument "Ten, co slaví každý den" je hotov a míří do kin
    Marošiho dokument "Ten, co slaví každý den" je hotov a míří do kin
  2. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  3. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - sobota
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - sobota
  4. TechnikaFotogalerie: Ridley X-Night - poslední závodní kolo Zdeňka Štybara
    Fotogalerie: Ridley X-Night - poslední závodní kolo Zdeňka Štybara
  5. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - štafety
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - štafety
  6. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu - Tábor 2024 - čtvrtek
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu - Tábor 2024 - čtvrtek

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744