Krosový svěťák pokračuje, blíží se duny v Koksijde

Světový pohár cyklokrosařů o víkendu pokračuje třetím závodem, tentokrát v písečných dunách v Koksijde. Představí se 22 Čechů...

Autor: Jan Němec
Foto: Balint Hamvas
Krosový svěťák pokračuje, blíží se duny v Koksijde

 

Z amerického kontinentu se Světový pohár krosařů stěhuje do Evropy. Třetí závod cyklokrosového Telenet UCI Cyclocross World Cupu se odehraje v Mekce sportu, belgickém Koksijde, Češi se tak chystají na svou velkou letošní premiéru ve velkém. Reprezentační kouč Petr Dlask bude mít na pobřeží Belgie celkem 22 závodníků.  

Tradiční zastávka prestižního seriálu SP je ale zpravidla parádním představením domácích závodníků, ale uvidíme, jak si s tratí poradí Mathieu van der Poel (NED), jenž dosavadní sezoně cyklokrosařů jednoznačně dominuje. Předchozí dva závody SP v Iowa City a ve Waterloo suverénně vyhrál a průběžně tak vede s plným počtem bodů před Michaelem Vanthourenhoutem z Belgie. Úřadující mistr světa Wout van Aert do svěťáku nevstoupil vůbec dobře, po 14. a 7. místě mu zatím patří 11. příčka.

To jeho krajanka a též hrdá nositelka druhových pruhů Sanne Cant je na tom o poznání lépe, průběžné pořadí po americké šňůře vede a v Koksijde vyrazí s jedničkou. Sami jsme velmi zvědaví na pětadvacetiletou Kaitlin Keough z USA, která je v pořadí druhá před Kateřinou Nash. Ta do Koksijde nedorazí.

Vloni zažilo Koksijde větrnou smršť, vzduchem lítaly kadibudky a stany. Organizátoři se tak poprvé v historii SP rozhodli závod zrušit! Posledními vítězi z Koksijde jsou zapsáni Belgičané Sanne Cant a Sven Nys z listopadu 2015.

A ač se českým závodníkům na těžké trati přes písečné duny vojenského prostoru nikdy nedařilo, právě před dvěma lety závod výborně sedl Pavle Havlíkové, která dojela čtvrtá. Nejlepším českým mužem byl na 20. místě Michael Boroš. Oba dva budou stát na startu i tuto neděli, oba elitní závody bude možné sledovat na UCI kanálu Youtube, závod žen bude živě vysílat i Česká televize, závod mužů pak pouze jen na internetu. 

"Je to pro nás atypická trať, dařilo se tu i našim a navíc je to pro všechny stejné. Pokud je forma, dá se vyhrát na každé trati," tvrdí reprezentační kouč, který si osobně několikrát Koksijde prožil na vlastní kůži, a tak se může o své rady podělit. "Při jízdě v písku hraje důležitou roli tlak v pneumatikách. Dalším důležitým faktorem je správné nastavení těžiště těla, ale i taktika při nájezdu do písečných pasáží. Ideální je být stále na čele skupiny, aby vás soupeři nebrzdili. Specifický je i běh v písku. Proto jsou optimální lehké skoky, aby se nohy nepropadaly nebo nebořily." 

Jako první v 10:00 hod. vyrazí na okruh junioři, v 11:20 pak muži U23, ve 13:30 elitní ženy a v 15:00 hod. potom muži elite. 

Češi v Koksijde 2017


junioři:
Tomáš Kopecký, Jakub Schierl, Vladimír Mikšaník, Jakub Ťoupalík, Tomáš Ježek, Jakub Říman. Náhradníci: Josef Hladík a Jakub Hník.

ženy Elite: Pavla Havlíková, Karla Štěpánová, Tereza Švihálková, Martina Mikulášková, Elizabeth Ungermanová, Nikola Nosková.

muži U23: Adam Ťoupalík, Jan Gavenda, Jakub Šulc, David Honzák, Josef Jelínek, Daniel Mayer. Náhradník: Jan Rajchart.

muži Elite: Michael Boroš, Tomáš Paprstka, Jan Nesvadba, Emil Hekele.

 


Posledními vítězi tak zůstávají ti z roku 2015, oba domácí Belgičané Sanne Cant a Sven Nys. Ten si v dunách dojel pro své historické 50. vítězství v závodech světového poháru. Závody si můžete zopakovat na níže uvedených videích. 


To nejlepší ze závodu žen

 

Přečteno - 5300x Tagy: světový pohár cyklokros koksijde
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  2. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Martin Bali-Jenčík - vloženo: 18.10.2017 v 19:13:00

    Oba elitní závody bude sice možné sledovat na UCI kanálu YouTube, ale určitě ne v ČR, protože tady je to geo-restricted vzhledem k tomu, že vysílací práva má ČT. Ale zkuste to na webu ČT sport - www.ctsport.cz. Tady půjdou v přímém přenosu jak závod žen ve 13:30, tak od 15:00 závod mužů elite.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744