Les Gets hostí světový pohár všech disciplín, dnes startuje short trackem

Loňské dějiště mistrovství světa Les Gets hostí "megasvěťák." Během deseti dnů se vystřídají všechny bikové disciplíny. Celý kolotoč odstartuje short track...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Michal Červený
Les Gets hostí světový pohár všech disciplín, dnes startuje short trackem

 
Short track, cross country, sjezd, maraton a enduro. Všechny tyto disciplíny se během následujících deseti dnů představí ve francouzském Les Gets, loňském dějišti mistrovství světa horských kol. 

Závodní program v lyžařském středisku, kde letos startovala 15. etapa Tour de France, se rozjede již dnes, tedy ve čtvrtek 7. září, závody v short tracku kategorie U23. Pátek bude patřit juniorským sjezdařům a v podvečer se na start postaví elitní jezdci v short tracku. Sobota bude tradičně patřit elitním sjezdařům, v neděli přijdou na řadu kategorie elite a U23 v olympijském cross country. Enduro a maraton pak přijdou na řadu další týden.

Loňská divácká účast na MS byla fantastická...
 

Sjezdová část uvidí celkem čtyři české závodníky: Jana Čepeláka, Matyáše Hromádka v kategorii Elite, Ondřeje Kolečíka mezi juniory a Moniku Mixovou mezi ženami. Kdo si vzpomene na naprosto šílenou atmosféru loňského MS sjezdařů, asi se může těšit na další. Francouz Loic Bruni (Specialized Gravity) před týdnem vyhrál pátý díl SP DHI a do Les Gets přijíždí jako velký hrdina a favorit.

Zastoupení českých závodníků v cross country je vyšší, celkem se na start postaví patnáct jezdců. Mezi předběžně přihlášenými do cross country nechybí Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins), jenž má velkou chuť napravit svůj nevydařený závod z Andorry, navíc pojede na zbrusu novém kole. Nechybí ani matador a jeden z vůbec nejstarších mužů ve startovní listině Jan Škarnitzl (GAPP System Kolofix), jeho týmový kolega Lukáš Kobes nebo Jan Vastl (Rouvy Specialized) a Zdeněk Vobecký. V ženách tentokrát nebude startovat Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix), jež se zotavuje po nemoci. "Minulý týden na mě sedl nějaký bacil a pořád nejsem 100% v pořádku, proto padlo rozhodnutí dát se v klidu do pořádku a připravit se na závěr sezony, který bude ještě dost náročný," informovala česká šampionka na svých sociálních sítích. Jedinou zástupkyní v elitní kategorii žen tak bude Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria).


Včera odpoledne to v cílové rovince nevypadalo zrovna 100% ready...
  

Velmi zvědavi jsme na výkon slečen kategorie U23, které se výborně předvedly v Andoře. Fanoušky nechaly doslova namlsat, když hned čtyři skončily v top sedmnáctce! Uvidíme Adélu Holubovou, Nelu Viktorovou (obě Rouvy Specialized), dále startuje Patricie Srnská (Dukla Praha) a Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory). Návrat po nemoci na okruh SP hlásí mistr republiky Jan Zatloukal (Nutrend Specialized) i Jan Sáska (Massi), kteří v Andoře chyběli. Představí se i Filip Konečný (Nutrend Specialized Racing), Patrik Černý (Expres CZ Tufo Kolín) nebo Filip Holub (Aspire Opportunity Brno).

Adéla Holubová dojela před 14 dny na SP v Andoře na 5. místě... 

Mezi favority závodu bude v mužích patřit domácí Jordan Sarrou (FRA, BMC), který se bude chtít před domácími fanoušky ukázat a nalákat je do Paříže. Nechybí lídr SP Nino Schurter (SUI, Scott Sram), který sice v Andoře dojel až dvacátý, ale na Les Gets má z loňska vynikající vzpomínky a zdejší trať mu sedí výborně. V průběžném pořadí je mu po pěti závodech nyní Mathias Flückiger (SUI, Thömus Maxon), jenž má obrovský hlad dostat se před svého krajana s nímž nemá zrovna nejlepší vztahy. Ale jsou tu i další s formou jako hrom: Alan Hatherly (RSA, Cannondale), Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV) nebo další Francouz Thomas Griot (Canyon Cllctv). Mezi přihlášenými tentokrát chybí čerstvý mistr světa Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers).

Pauline Ferrand Prevot v Les Gets 2022 vyhrála svůj čtvrtý titul mistryně světa XCO...
 

V šestém závodě SP mezi ženami budou největšími favoritkami lídryně SP Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) a mistryně světa Pauline Ferrand-Prévot (FRA, Ineos Grenadiers). Tyto dvě bikerky od sebe dělí na prvním a druhém místě průběžného hodnocení SP 269 bodů, zatímco mladá Nizozemka vyhrála letos už tři závody, Pauline žádný. V dresu mistryně světa jak v XCC, tak i v XCO, se bude před domácími fanoušky vytáhnout a udělá všechno proto, aby zopakovala svou parádu z loňska. Nezapomeňme ale na Monu Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory), jež před 14 dny v Andoře dokázala vyhrát svůj první závod SP a ve 1 200 metrů vysoko položeném Les Gets bude jistě chtít svůj kousek zopakovat.  

 

Program - SP MTB XCO, XCC #6 / DHI #5 - Les Gets, Francie

Čtvrtek 7. září
17:30 - Short Track - Ženy U23 
18:15 - Short Track - Muži U23 

Pátek 8. září
12:45 - Finále sjezdu juniorek - živě Youtube
13:15 - Finále sjezdu juniorů - živě Youtube
18:15 - Short Track - Ženy Elite - živě ČT Sport nebo GCN+/Eurosport
19:00 - Short Track - Muži Elite - živě ČT Sport nebo GCN+/Eurosport

Sobota 9. září
13:00 - Finále sjezdu žen - živě GCN+/Eurosport
14:00 - Finále sjezdu mužů - živě GCN+/Eurosport

Neděle 10. září
9:00 - Ženy U23 - živě Youtube
11:00 - Muži U23 - živě Youtube
13:00 - Ženy Elite - živě ČT Sport Plus nebo GCN+/Eurosport
15:30 - Muži Elite - živě ČT Sport Plus nebo GCN+/Eurosport

Přečteno - 4694x Tagy: světový pohár les gets
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
  3. Světový pohárCrans Montana 2024 - střípky
    Crans Montana 2024 - střípky
  4. Světový pohárDruhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
    Druhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
  5. Světový pohárDivoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
    Divoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
  6. Světový pohárPieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
    Pieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 shaylin14 - vloženo: 07.09.2023 v 20:33:23

    Friday will belong to the junior downhill riders, t t t t t t t [url=https://dreamhaina.blogspot.com/2023/09/hiv-drugs-given-to-pigs-and-chickens-in.html]t[/url

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 shaylin14 - vloženo: 07.09.2023 v 14:36:59

    Sobota bude tradičně patřit elitním sjezdařům t t t t t t t t

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744