Mathieu van der Poel si odskočí na horská kola, bude startovat na MS

Nizozemský univerzál se po dvouleté pauze posadí na horské kolo, v plánu má světový šampionát v Glasgow...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec, Cor Vos
Mathieu van der Poel si odskočí na horská kola, bude startovat na MS

Světový šampion v cyklokrosu a nizozemský univerzál napříč disciplínami Mathieu van der Poel (NED, Alpecin Deceuninck) se po dvouleté pauze postaví na start bikového závodu. V roce 2023 má v plánu startovat na světovém šampionátu horských kol ve skotském Glasgow.

MS Hoogerheide 2023 - Mathieu van der Poel a Wout van AertVan der Poela můžeme v terénu vidět každý rok, a to v cyklokrosu a startoval i na gravelových akcích. Na horských kolech ovšem nezávodil od roku 2021...

Ve skotském Glasgow se mezi 3. až 13. srpnem koná první světový šampionát téměř všech cyklistických disciplín vyjma cyklokrosu. Van der Poel se kromě silničního závodu, jenž je jedním z jeho vrcholů letošní sezony, postaví šest dní poté na start závodu v cross - country. Zvědavi jsme, zdali osmadvacetiletá hvězda týmu Alpecin Deceuninck zvažuje start i v short tracku a kdyby měl zájem i o čtvrtý titul z Glasgow, startovat by mohl i v maratonu. Van der Poel přitom na horských kolech nezávodil od července 2021. Tehdy si na osudových Olympijských hrách v Tokiu přivodil při pádu poranění zad, se kterým se ještě dlouho poté trápil. Od té doby horská kola vynechával a v létě se zaměřoval především na silniční závody.

Van der Poel a jeho osudový pád

Právě v silničních závodech získal za poslední dva roky van der Poel tolik úspěchů, že se řadí tabulkově po bok legend. Zvítězil v monumentu Paříž-Roubaix, Okolo Flander a vyhrál i Milan - San Remo, zvítězil v etapě na Tour de France, Gito d'Italia, etapách na Okolo Belgie, Benelux Tour a jmenovat bychom mohl dále a dále. Silniční závody jsou hlavním cílem i v letošním roce. V nadcházejících týdnech van der Poela čeká etapový závod Okolo Belgie a nadcházející víkend jednorázovka Dwars door Het Hageland. Všechny závody volí především jako přípravu na Tour de France.

I přesto, že se van der Poel bikových závodů neúčastnil dva roky, na horská kola nezanevřel. Dle svých slov rád v terénu trénuje a stále plánuje i start na Olympijských hrách v Paříži v roce 2024, kde chce napravit neúspěch z roku 2021. V Glasgow ho láká především vidina kvalitního tréninku a navíc nebude muset za závodem horských kol cestovat separátně, navíc bez tlaku a klidem v duši po silničním závodě. Zazáří van der Poel v terénu hned při své první účasti po dvouleté pauze?

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 marco - vloženo: 10.06.2023 v 21:33:04

    OK. především to jezdec s hlavní disciplínou na MTB a bere to jen jako takové rozptýlení. Takže když se podíváme na jeho učasti na horském kole v posledních 6-7 letech tak jeho pauza se může zdát 2 roky, ale osobně to budou s přihmouřením oka 4 roky. OK budou mi mnozí oponovat, že ty 2 roky, ale v roce 2021 jel jen 5 závodú a to jen 2 světové poháry s shorttrekem a nedělním závodem a to objel během 8 dní, protože ty závody Albstadt a Nové Město se jeli s týdenním odstupem. No a ty zpropadené OH, které nedojel. Osobně bych to počítal na 4 roky. Sezonu 2020, 2022 vynechal. Přesto věřím až bude startovat bude připraven. Otázkou je, bude to stačit?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744