Merida představuje novou generaci One-Twenty

Po čtyřech letech od představení stávající generace uvádí Merida na trh kompletně redesignovanou "stodvacítku"...

Autor: Pressnews
Foto: Merida
Merida představuje novou generaci One-Twenty

Horské kolo pro jízdu po horách. To bylo cílem nového One-Twenty – vytvořit jednoduché, ale maximálně účinné a univerzální kolo, které bude silné ve stoupání, perfektně zvládne terén, nebude se bát se ani náročnějších sjezdů, a přitom bude zábavné, cenově dostupné a díky jednoduché konstrukci se o něj bude také snadno pečovat. Toto kolo je pro jezdce, kteří nedělají jen jednu věc, ale chtějí stroj, který zvládne všechno, a na kterém můžete jeden den vyrazit na dlouhou XC vyjížďku a druhý den na náročný trail, aniž byste měli pocit, že sedíte na nevhodně vybaveném stroji.

Když se ohlédneme za dlouhou historií „všeuměla“ v řadě Merida a za poslední významnou evolucí, která proběhla v roce 2019, bylo na čase, aby One-Twenty využila nejnovějších inovací a udržela tak oblíbené trailové kolo s nižším zdvihem na špičkové úrovni.

Vzhledem k tomu, že trendem je progresivnější geometrie, která se vypořádá s dnešními náročnějšími traily, a u sjezdů je jasný posun k vyšším zdvihům, bylo načase, aby se One-Twenty ještě jednou proměnila. V praxi to znamená zvýšení zdvihu na 130 mm vepředu i vzadu a použití osvědčeného systému odpružení P-FLEX (zeropivot) pro jednoduchou, lehkou, bezúdržbovou a efektivní konstrukci, která díky poddajnosti materiálu a specifickému tvarování trubek umožňuje zadní stavbě ohýbat se v blízkosti křížení sedlové trubky a řetězové vzpěry, takže otočný bod je již zbytečný. Díky tomu je zadní stavba konstrukčně jednoduchá, což zároveň šetří hmotnost a zvyšuje tuhost. Velmi progresivní křivka tlumení pomáhá tlumit i ty nejtvrdší nárazy a poskytuje kolu se 130 mm zadního zdvihu skvělé trailové schopnosti, které přesahují to, co byste u kola s tímto zdvihem očekávali. 

Merida využila svých zkušeností s výrobou hliníkových rámů a zaměřila se na vytvoření odolné, ale cenově příznivé řady kol v kombinaci s cenově dostupnou, ale výkonnou výbavou ideální pro daný účel.

Evoluce geometrie

Geometrie nového modelu One-Twenty prošla několika zásadními změnami: úhel sedlové trubky se změnil na hodně vzpřímených 78,5°, tím se dosáhlo posedu pro efektivní šlapání a stoupání a hlavový úhel se naopak snížil na 66° pro větší stabilitu, zatímco reach narostl u všech velikostí.

Merida také využívá v tomto případě nový systém výběru velikosti AGILOMETER založený na rozdílném reachi, který jezdcům umožňuje vybrat si velikost kola spíše na základě jízdních vlastností souvisejících s délou rámu než na základě výšky sedlové trubky. Dlouhé kolo pro větší stabilitu, kratší pro větší obratnost anebo zvolíte střední velikost pro vyvážení obojího.

Kromě toho je One-Twenty vybavena integrovaným vedením kabeláže WIRE PORT, upevňovacími body pro dvě láhve, trailovým držákem Merida a průměrem sedlové trubky 34,9 mm pro nejnovější tuhé teleskopické sedlovky s dlouhým zdvihem, který je pro dvě menší velikosti 170 mm a u L a XL pak nabídne rovných 200 mm zdvihu. Nechybí zde ani sedlo s integrovaným multiklíčem v jeho zadní části.

 

Velký důraz byl kladen také na ochranu rámu, a to jak v rámci spodní rámové trubky, tak řetězové vzpěry. Případnému cvakání vnitřní kabeláže pak zabraňují pěnové trubičky provázející kabeláž v celé její délce.

Jeden rám, dvě kola

Zatímco nové kolo je velmi schopným univerzálem, na stejném rámu Merida vytvořila také model Ninety-Six LITE. Díky zadnímu tlumiči a vidlici s kratším zdvihem a komponentům zaměřeným na maratony má nyní Merida i cenově dostupnější alternativu k velmi oblíbenému karbonovému modelu NINETY-SIX.

V nabídce nových stodvacítek jsou tři modely. Základ One-Twenty 300 je postavený na Shimanu Cues 1x10 převodech a SR Suntour odpružení a startuje na 49 990 Kč.

Prostřední model One-Twenty 600 dostal Shimano Deore 1x12 a Marzocchi/Rock Shox podvozek za 64 990 Kč a konečně nejvyšší model One-Twenty 700 je osazený Sramem NX/SX a komplet Rock Shox podvozkem. Jeho cenovka je pak 79 990 Kč.

Kompletní info najdete na webu www.merida-bikes.com.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Merida představuje novou generaci One-Twenty
  2. Fotogalerie
Přečteno - 9373x Tagy: merida my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Ocel, nebo hliník - 2x Qayron One.Dr
    TEST: Ocel, nebo hliník - 2x Qayron One.Dr
  2. Tech newsRock Shox Flight Attendant Trail - chytré odpružení expanduje
    Rock Shox Flight Attendant Trail - chytré odpružení expanduje
  3. TechnikaFotogalerie: Kellys Theos R50
    Fotogalerie: Kellys Theos R50
  4. Tech newsRondo přichází s revolučním gravelem Ruut
    Rondo přichází s revolučním gravelem Ruut
  5. Testy - RecenzeTEST: Kellys Theos R50
    TEST: Kellys Theos R50
  6. TechnikaFotogalerie: Javax Freed Reynolds
    Fotogalerie: Javax Freed Reynolds

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744