Maratónské MS v Bad Goisernu

Fotogalerie, reportík ze závodu, výsledky, statiska z rakouského šampionátu...

Autor: Jan Němec
Bad Goisern je cyklistice zaslíbené městečko v Horních Rakousích. Mountainbikerům více napoví název regionu - Salzkammergut. Ten kdo si k tomu přidá Trophy má rázem jméno jednoho z nejtěžších jednorázových marathonů na světě. Před dvěmi lety se Trophy jela jako mistrovství Evropy, loni jako svěťák a letos získala titul nejváženější - mistrovství světa.

Sobota pak byla ve znamení "hobby" jezdců, i když nevím, jestli se jako o hobíkách dá v některých případech hovořit....

Už v PĚT hodin ráno odstartoval 205ti členný balík cyklistů na nejdelší trať - 203 km s celkovým převýšením 7.296 m! Nemusím podotýkat, že déšť a bahno udělaly ze závodu hotové peklo. Technické sjezdy jak na XC závodech musely být po deseti hodinách opravdovou lahůdkou. První do cíle dorazil v čase 10hod 58min a 41sek. domácí borec Tomas Hödlmoser. Pohled do výsledkové listiny tohoto závodu je hodně příjemný, v první desítce byli hned tři Češi! (5. Petr Kučera - Drásal Team Holešov, 7. Jan Martin - MTB Hudy Sport a 9. Jarda Stadtherr - Bike Servis Paseky). Všem gratulujeme a smekáme!

Ještě před desátou hodinou dojížděli za slušných diváckých ovací poslední závodníci, více jak pět hodin za prvními. Ti si mohli už v poklidu užívat nesčetných lákadel připravených pro všechny zúčastněné, ať už to byli masáže, čištění kol, servisování kol, špagety, pivo. Všeho bylo dost pro všechny. Nemluvě o báječném přírodním divadle, které sehrálo místní počasí - déšt, mlha, slunce, duha, červenající se hory v soumraku.

Později ráno startovaly další tři závody 24km, 47km a 101km. Výsledky těchto závodů najdete na stránkách oficiálního časoměřiče Sporttiming.at



O tom, kolik českých závodníků a jaké hvězdy se do Bad Goisernu chystají jsme psali v článku "Dnes začíná MS marathonu". Obhájce titulů Thomas Frischknecht a Maja Wloszczowska se na startu neukázali. Frischi veškerou svojí přípravu směřuje do Atén a tráví veškerý čas na horské boudě nad Svatým Mořicem. Přesto se ale chystá na Trans Alp společně s Tomem Ritchey. Maja o sobě nepodala jedinou zprávu, bohužel...

Ani nedělní ráno nepřineslo výraznou změnu počasí, jak praví klasik "Chčije a chčije!" Dámy oproti loňsku startovaly o hodinu dříve (8:00) než muži. Loni totiž vyvolal společný start spoustu dohadů nad regulérností, některé ženy se nechaly doslova táhnout pánskými protějšky.

Na 106km dlouhou trať se vypravilo celkem 291 závodníků z 34 zemí. Už v průjezdu městem na 30km byla výrazně v čele favorizovaná Norka Gunn Rita Dahle, za ní se prohnala dvojice Klemencic - Kalentieva. Jako osmá pak naše Katka Hanušová. V cíli byla Gunn Rita s časem 5hod 28min 12sek o necelých dvacet minut dříve než druhá, její týmová kolegyně z Multivan Merida teamu, Ruska Irina Kalentieva a o 21min a 43sek dříve než Slovinka Blaža Klemencic. Slovinská cyklistka je původem "free climber" neboli "volnolezec", fyziologické předpoklady vytrvalce v ní objevil její trenér. Před startem jejího prvního velkého závodu se mu všichni vysmáli, když oznámil, že Blaža bude do desítky!

Katka Hanušová nemá s marathony velkou zkušenost, jak se před startem svěřila a bude ráda, když skončí do 15. místa. Začala velmi dobře, v polovině trati byla ještě na osmém místě. Pak jí ale klasiky došlo a propadla se "až na" osmnáctou příčku, ztráta na Gunn Ritu činí 56min 57sek. I tak je to skvělý výkon a nejlepší umístění českého závodníka. O nic menší výkon podala Jana Severová, která sice nestartovala jako reprezentantka, ale její výkon reprezentativní rozhodně byl. Dojela na 21. místě, se ztrátou 1:02:27. Mohla by si tím říct o národní dres na ME do Polska!

Závod mužů také neskončil žádným velkým překvapením, mistrem světa se stal Ital Massimo de Bartolis (Full Dynamix) 4hod 37min 39sek, který už v loni dojel na MS v Luganu sedmý! Druhý skončil francouzský mistr Evropy v maratonu Thomas Dietsch (Bianchi Agos) a na třetím místě Holanďan Bart Brentjens (T-Mobile).

Našim se dařilo. Zejména, Kristiánu Hynkovi trať a závod vyloženě sedly. Rvu si vlasy za to, že jsem ho ani jednou nestačil vyfotit, zkrátka byl moc rychlý! Před prvním průjezdem městem se pohyboval na sedmnáctém místě. V druhé polovině ztrácel síly a i pozice, konečné 20. místo a ztráta 18:23 jsou parádní. Ani Jirka Vávra (24.) s Ivanem Rybaříkem (25.) neskončili špatně. "První polovinu jsem jel na půl plynu, druhou jsem začal zrychlovat. Trať se mi moc líbila, jen to počasí mohlo bejt lepší. Chtěl jsem pomoct i Ivanovi, kterej se trochu trápil. Dokonce jsem ho chtěl i nechat dojet přede mnou, ale on v posledním sjezdu před městem upadnul." řekl po závodě Jirka. Počasí a snad ani trať nesedla Jaromíru Purmenskému, který sice na Salzkammergutu již několikrát výrazně bodoval, ale tentokrát mu to nevyšlo. "Trať byla úplně jiná než v předešlých letech, ale to by ani tak nevadilo. Horší bylo to bahno, nikdy jsem v takových podmínkách nezávodil. Všechny sjezdy do jednoho jsem běhal. Nechtěl jsem to vzdávat, není to můj styl, tak jsem šel na jistotu a tou pro mě byla chůze z kopce. Jsem zvědavej, co na to zítra řeknou nohy." Svěřil se v cíli Jarda. Před závodem na něm byla znát velká nervozita, přiznal se, že chce skončit do patnácti, nakonec to bylo jen 49. místo. Ještě ho stačil zaříznout s dvaačtyřicátým místem Václav Hornych.

Výsledky nemalého množství českých závodníků i s průjezdy můžete najít ZDE

Statistika MS:
Počty startujících: 246 žen a 2038 mužů
Nejstarší závodník: Peter Mraz (RAK) roč. narození 1939!
Počet národností: 34 - ARG, AUS, AUT, BEL, BRA, CAN, CHI, CIV, CYP, DEN, ESP, EST, FIJ, FRA, GBR, GER, HOL, HUN, IRL, ITA, LIE, LUX, NAM, NOR, NZL, POL, RSA, RUS, SLO, SUI, SVK, SWE, TCH, USA
Organizátoři: 350 dobrovolníků, 30 členů horské služby, 50 policistů
Občerstvení: 3360 Power Bar Gelů,  5760 Power Bar tyček, 3000 jablek, 6000 banánů, 1000 preclíků, 1600 wurstů, 1000 kornspitzů, 4000 koláčků, 500kg sušeného ovoce, 19 palet balené vody, 1100 litrů Coca Coly, 360 dóz PowerHydro nápoje, 800 bidonů Power Bar, 2000 Red Bullů!



Foto: Jan Němec & Armin Küstenbrück





 

Přečteno - 11178x Tagy: marathony
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PozvánkyRakouská stálice: Na Salzkammergut Trophy si můžete nevídaně hrábnout
    Rakouská stálice: Na Salzkammergut Trophy si můžete nevídaně hrábnout
  2. PozvánkyKolo pro život se připravuje na oblíbené Vary
    Kolo pro život se připravuje na oblíbené Vary
  3. PozvánkyOblíbená 24hodinovka Těžká Pohoda opět bude!
    Oblíbená 24hodinovka Těžká Pohoda opět bude!
  4. Český pohárAuthor Šela marathon otevře Český pohár XCM
    Author Šela marathon otevře Český pohár XCM

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #8 Cenda - vloženo: 29.04.2015 v 13:47:45

    odpověď na mancaft — #7 Taaak a po deseti letech K. Hynek zaříznul celou světovou špičku (-: Všechny Vás zdravím a jsem rád, že se to Kristyánovi povedlo. Jirka Cenek

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #7 mancaft - vloženo: 20.07.2004 v 07:23:25

    hynek - Velmi by mně zajímalo, koho bude muset K. Hynek ještě zaříznout, aby se o něm vědělo. Jinak mají všichni borci můj obdiv, je to fakt nářez.

    1. na tento komentář reaguje Cenda — #8
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #6 hynek - vloženo: 15.07.2004 v 22:17:27

    dvoukileři - TI kluci, Honza Martin a Petr Kučera, to sou multisportovci,proháněj kde koho na XTERRA zavodech a pak si daj takovíhle sračky.klaním se Vám :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #5 plasa - vloženo: 15.07.2004 v 08:49:47

    DVOUKILLEŘI - Borci, hustex, gratulace jako krava, tolik nenajedu na biku ani za celej rok:))))

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #4 Tom - vloženo: 14.07.2004 v 23:31:08

    Paráda, kluci! - No, musím říct, že všichni naši se letos skutečně vytáhli! Ať už se to týká reprezentantů a nebo dvoustovkářů...CONGRATULATIONS!!!

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #3 petr - vloženo: 14.07.2004 v 16:10:50

    jarda purmenský to nevzdává - no, ale na minulém mistrovství - m. evropy, to jarda nedojel. tady říá, že to nevzdává, že to není jeho styl. ale: respekt!

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #2 Tomáš Přibyl - vloženo: 14.07.2004 v 07:30:51

    Poklona - Jako účastník nedělního závodu bych chtěl vyjádřit poklonu všem, kteří závod dokončili. Maximální obdiv u mne mají borci, co dokončili na tak skvělých místech dvoustovku, osobně si nedovedu představit, že bych takovou porci vůbec někdy zvládnul.Pokud jde o umístění našich reprezentantů, považuji jej za fantastické, i když většina lidí u nás hodnotí výsledky stále jen silničářským okem a nemohou pochopit, že zde je výsledek opravdu zcela individuální, dosažený bez pomoci skupiny jezdců, apod. A nemohu si odpustit vyjádřit také speciální obdiv Janě Severové, se kterou jsem letos svedl několik bitev a která podle mne zajela úžasný výsledek s tak malými zkušenostmi z bikových maratonů. Určitě by si "trikoloru" na ME zasloužila, jak ji znám, je to člověk, který bere závodění nesmírně pctivě a je do něj "zažraná" tak, že by mohl kdekdo závidět.
    Jinak přes veškeré utrpení se mi trať MS maximálně líbila, jen škoda toho letošního počasí, za sucha bychom si to užili ještě lépe. Časy první padesátky borců jsou vzhledem k podmínkám závodu jakoby z jiného světa, obdivuji ty závodníky.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #1 Honza - vloženo: 13.07.2004 v 21:48:49

    Mě se ta dvoustovka líbila, škoda jen že začalo pršet a zmrznul jsem na kost, jinak to mohlo být lepší než 7. A ještě jsem nemusel propástnout vyhlášení, ikdyž jsem dostali jen kus kamene:) ach ta němčina.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744