Na Enduro Race Ještěd 2014 poprvé triumfoval Tejchman

Druhý závod Specialized Enduro Serie 2014 se jel na Ještědu, seriálovou novinku ovládl Přemek Tejchman, těsně před Michalem Prokopem... 

Autor: Miloš Lubas
Na Enduro Race Ještěd 2014 poprvé triumfoval Tejchman

Po čtrnácti dnech se Specialized Enduro serie 2014 přesunula z Koutů do dalšího koutu České republiky, na liberecký Ještěd. Času tak akorát připravit tělo a kolo na druhý závod letošního seriálu a vychytat organizační minely z prvního závodu. Enduro race Ještěd byl novinkou letošního seriálu a všichni byli zvědaví, co místní kluci z Freeride team Ještěd na domácí půdě připraví. Každý znalý místního kopce tušil, že ani po Koutech nečeká na závodníky dobrý výsledek úplně zadarmo. Na závodníky čekalo 6 RZ, z toho 3 vedly po tratích Bikeparku Ještěd a 3 po trailech na druhé straně ještědského hřebene v okolí Sportovního areálu Ještěd. Celková délka závodu činila 33 km, časový limit závodu byl 4 hodiny 30 minut a součástí byly 2 výjezdy lanovkou Skalka. Nakonec ti nejrychlejší absolvovali měřené úseky za necelých 24 minut. Parametry závodu i jednotlivých RZ tedy nevěstily dopředu nic tak strašného.

V sobotu přijelo na bezvadně vytyčené tratě závodu skrápěné různě vydatnými dešťovými přeháňkami potrénovat víc než 100 závodníků a s každým dalším čekáním na lanovku připomínala fronta čím dál větší úl. Tradiční debaty o tom, co je a není enduro a komu na objednávku byla která pasáž postavena, patří už vlastně taky k českému enduru. Je to prostě kamarádský sport. Dopředu nejdiskutovanější pasáží se stala díky dvěma prudkým výjezdům (mnohdy výběhům) a následným sjezdům (mnohdy padákům a seběhům) kontroverzní RZ 3, kterou místní banda zařadila i proto, "aby bylo z Ještědu na co vzpomínat". Bylo. Pracovní označení Nutrend RZ ji korunovalo prostě na výživnou a pořadatele donutilo umístit k ní při závodě pevné stanoviště první pomoci. Týden dopředu vypsanou soutěž o nejhorší čas mezi průběžně vedoucí seriálovou pěticí závodníků si i díky pádu pojistil Pavel Čep a jako náplast dostal od pořadatelů výživovou bombu od Nutrendu. 

Na nedělní startovku už svítilo slunce a dalo se v ní napočítat 186 jmen, z toho 5 odvážných holek. Nechyběl nikdo z české enduro špičky včetně Michala Prokopa, který musel sice zrušit kvůli zdravotním problémům se zády svoji účast na mistrovství světa ve fourcrossu, ale na enduro na Ještěd dorazil, a tak průběžně vedoucím závodníkům přibyl pro tento závod jeden hodně vážný soupeř. 

Začínalo se výjezdem lanovkou Skalka a po 10 minutovém přejezdu se pole řadilo na start první zahřívací RZ1. První dvě RZ nikomu nedělaly vážnější problémy, i když dva pády v první erzetě možná stály vítězství Michala Prokopa. Nejdiskutovanější RZ3 dala skutečně zabrat všem, ale naštěstí na ní nedošlo k žádnému vážnému zranění, takže se jelo dál, na Královskou a nejdelší RZ4, která přivedla závodníky zpět do Bikeparku Ještěd a do areálu u dolní stanice lanovky Skalka na občerstvení a poskytla průběžné výsledky závodu. O celkovém vítězství Přemka Tejchmana se díky jeho vyrovnanému výkonu nakonec definitivně rozhodlo až na RZ5 a 6. Tomu do závěrečných erzet vydrželo dost sil a koncentrace, a přestože nejlepších časů na nich dosáhl Michal Prokop, díky pádům v první erzetě to na vítězství o 7 sekund nestačilo. Na třetím místě skončil vítěz prvního závodu Jirka Fikejz se ztrátou 18 sekund na vítěze, čtvrtý dojel Slovák Matěj Vitko a pátý Tomáš Kutin. 

Red Bull soutěž se jela v tomto závodě na RZ6. Nejrychlejším letcem na ní byl Michal Prokop, ale protože první závod v Koutech nedokončil, do průběžného bodování už skvělým časem zasáhnout nemohl. Po druhém závodě vede tedy průběžně v soutěži o akrobatický let s Red Bull Flying Duo Přemek Tejchman, který má na druhého Jirku Fikejze náskok 15 vteřin a na třetího Tomáše Kutina 41 sekund.

Holky se s těžkou tratí bily neskutečně statečně a jejich zážitky jsou natolik pestré, že jsme se jim rozhodli věnovat samostatnou reportáž. Pro úplnost výsledků tedy jen doplňujeme, že na Ještědu skončila zlatá Ivana Pechoutová, stříbrná Andrea Drengubáková a bronz patří Elen Římanové.

A co nám k tomu řekly nejvýraznější tváře ještědského závodu?

HONZA TANDLER - organizátor 
"Za spolupořadatele závodu, Freeride Team Ještěd, bych rád řekl, že jsme rádi za možnost vyzkoušet si závod enduro serie na Ještědském hřebenu. Byla to pro nás nejen nová a dobrá zkušenost, ale i potvrzení, že má kopec nad Libercem potenciál nejen pro freeride a downhill. Je jasné, že pořád zůstává pořádným kopcem, takže včerejší závod určitě prověřil především fyzickou připravenost i technické dovednosti všech závodníků. Byl to ale závod a u něj platí, že je to dřina. Tím spíš nás těšilo, že zranění bylo málo, startujících hodně a hlavně, že u většiny z těch, co projeli cílovou bránou, byl většinou vidět už jen úsměv na tváři. Každý máme o enduru trochu jiné představy, nedělní Enduro Race Ještěd byl tentokrát recept z naší kuchyně...".

PŘEMEK TEJCHMAN (COMMENCAL TEAM) - 1. místo
První vítězství v Specialized Enduro serii - tvoje pocity? "Byl to úžasný celý den. Počasí nám přálo. RZ byly zábavné, i když místy dost náročné jak fyzicky tak i technicky, ale z mé jízdy jsem měl celkově dobrý pocit. Snažil jsem se jet tak, abych nedělal velké chyby, i když  místy jsem to možná až dost pouštěl :-D. Nejvíce se mi líbily 4. a 6. RZ, měly hodně sjezdových prvků a technických pasáží. V cíli jsem si netroufl odhadnout, kolikátý budu, nakonec moje první vítězství v enduro a samozřejmě velká spokojenost! 

MICHAL PROKOP (SPECIALIZED RACING) - 2. místo
"Byl to velmi fyzicky náročný závod. Erzety zábavné, které nic neodpustily a nedaly skoro žádný prostor k odpočinku, narozdíl od Koutů. Ještěd jsem si prostě užil, škoda dvou pádů v první erzetě, ale to k enduru patří. Každý enduro závod je dobrý a tenhle rozhodně taky!" 

 JIŘÍ FIKEJZ (ENDUROTEAM.CZ - AGANG) - 3. místo
"Ještěd při enduro premiéře potvrdil, že to je kultovní místo a závod byl hodně těžký. Počasí to ještě trošku přiostřilo a občas jsem marně hledal autopilota. Tratě byly moc pěkné, občas jsem měl trochu strach z rychlých bikeparkových pasáží, ale naštěstí jsem přežil :-) Výjezd na RZ3 a následná technika, to bylo taky hodně výživné a dodalo to tratím pestrost, takže palec nahoru. Značení hodnotím také velmi pozitivně, velký posun. Trošku méně jsem spokojený s vlastním výkonem, cítil jsem se docela dobře a určitě jsem měl jet lépe a využít šance. V RZ6 jsem šel k zemi opravdu hloupě a pár dalších chyb plus malý problém s řetězem mi určitě nepomohly. Škoda, ale 3. místo beru a musím se na příště poučit z vlastních chyb. Teď následuje etapák MTB Trilogy, takže příprava a sezona frčí dál. Budu mít trošku čas natrénovat rychlost na sjezďáku, takže boj nekončí.:-)"   

Specialized Enduro serie si dává prázdninovou pauzu, do dalšího závodu, kterým je Enduro race Zadov, je tedy čas zapracovat na fyzičce a technicky potrénovat. Takže krásné letní dny a potkáme se 3.8. na Šumavě!

Výsledky muži:
1. Přemek Tejchman (Commencal) 23:42,6 min.
2. Michal Prokop (Specialized) +0:06,8
3. Jiří Fikejz (AGang Enduroteam.cz) +0:17,3
4. Matěj Vitko (CTM Racing) +0:29,2
5. Tomáš Kutin (AGang Enduroteam.cz) +1:19,4

Výsledky ženy:
1. Ivana Pechoutová (Sram Enduro Team) 32:01,9 min.
2. Andrea Drengubáková (Freezgang enduro team) +1:25,6
3. Elen Římanová (Mondraker E13) +3:04,8

Kompletní výsledky ke stažení ZDE

Foto: Miloš Lubas

Přečteno - 7020x Tagy: enduro ještěd
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  3. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  4. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  5. TechnikaFotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
    Fotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
  6. PreviewBikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty
    Bikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Michael Šimek - vloženo: 18.06.2014 v 18:27:41

    odpověď na enduroserie — #2 o te vim, ale bohuzel jsem se tam nenasel, tak jsem doufal ze mtbs bude mit par svojich fotek

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 enduroserie - vloženo: 18.06.2014 v 17:37:11

    odpověď na Michael Šimek — #1 Fotogalerie je na stránkách enduroserie.cz konkrétně pod tímto odkazem:

    http://www.enduroserie.cz/Zavod_galerie.php?id=512

    1. na tento komentář reaguje Michael Šimek — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Michael Šimek - vloženo: 18.06.2014 v 14:09:09

    Zadna galerie? :(

    1. na tento komentář reaguje enduroserie — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744