Představilo Shimano zabiják GoPra?

Konkurenti americké kamerky GoPro se množí jako houby po dešti. Po Garminu se s kamerkou vytasilo i japonské Shimano...

Autor: Dušan Mihalečko
Představilo Shimano zabiják GoPra?

Pravděpodobně nejoblíbenější mini kamera světa GoPro, která má na svědomí revoluci v tzv. Point Of View snímání světa, to už na trhu tak lehké jako doposud mít nebude. Úspěch jejích kamer totiž nenechává chladnými ostatní značky, které se snaží ukrojit z prodejního koláče a předhánějí se v tom, kdo trumfne toho druhého.

GoPro již od počátku stanovilo několik základních standardů, které musí konkurence splnit: voděodolnost, vysoké rozlišení a miniaturnost. Poslední modely navíc přidaly i konektivitu k mobilům či tabletům přes Wi-Fi, ovšem vzhledem k délce vývoje kamer je GoPro stále před konkurencí lehce napřed, například díky možnosti snímat 4K rozlišení (dvojnásobek tradičního Full HD 1080). Sice zatím pouze při 15 snímcích za sekundu, ale například pro časosběrné záběry je to rozlišení absolutně ideální. Není tedy divu, že GoPro "leží v krku" ostatním značkám, jako je Sony, Garmin, Drift, JVC či nově i cyklistický gigant Shimano.

Na rozdíl od ostatních značek, které svými produkty oslovují širokou škálu sportů, japonské Shimano představilo vlastní verzi voděodolné mini kamery, která dokáže bezdrátově komunikovat s cyklocomputery i s elektronickým řazením Di2. Cílí tak na sportovce, pro něž je důležitý sběr dat, která je možné vyhodnocovat atraktivnější formou přímo ve spojení s videozáznamem.

Mini kamera Shimano CM-1000 slibuje zaznamenávat kvalitní obraz HD rozlišení 1920 x 1080 i za snížených světelných podmínek, neboť kamera disponuje objektivem s velmi vysokou světelností F2.0. Sensor má dokonce o čtyři MP vyšší rozlišení než GoPro 3 - 16 megapixelů, což není daleko od rozlišení čipu spotřební zrcadlovky. Objektiv nabízí dvě šířky záběru - standardní široký úhel 135° a navíc ještě ultra široký záběr 180°. Jsme celkem zvědavi, jak to bude v reálu vypadat a jak si kamera poradí s kruhovým zakřivením objektivu.

I přes větší rozlišení čipu shimano za goprem zaostává v možnostech rozlišení výsledného videa. Oproti shimaňáckému nejvyššímu rozlišení 1920 x 1080 při 30 snímcích za sekundu nabízí gopro snímání dvojnásobně rychlé, což umožní jemnější zpomalení záběru. Shimano tak zřejmě skutečně cílí na závodníky, kteří potřebují záznam v reálném čase. V nižším rozlišení 1280 x 720 už můžeme přepnout na snímání 120 snímků za sekundu, což je rychlost dostatečná pro kvalitní slow motion neboli zpomalení záběru. Do foroty je tu ještě základní rozlišení 640 x 360, vhodné pro posílání videí internetem. Doposud tedy gopro s rozlišením i rychlostí snímání vede. Kde se však Shimano ujímá nadvlády, je právě již zmiňované bezdrátové propojení s Shimano D-Fly Di2 transmiterem. Kamera tak bude schopná nejen zaznamenat informace z cyklocomputeru, ale i zařazený převod, kadenci, výkon a srdeční tep, takže následná rekapitulace tréninkového úsilí bude obsahovat kromě základních dat i záznam konkrétního úseku. Zda díky tomu trenéři získají lepší bič na své svěřence, nebo to pro ně bude již příliš složitý nástroj, odpoví až budoucnost. Zatím se o tom můžeme klidně dohadovat až do května letošního roku, kdy by kamera měla být uvedena na trh.

Fotografie rozložené kamery připomíná katalogové fotky řazení či přehazovačky. Podle jména na kameře lze tedy předpovídat, že Shimano výrobě této kamerky věnuje obdobnou dávku preciznosti. Částečně to slibuje i uvedená odolnost proti vniknutí vody až do hloubky deset metrů, splňující standard IPX-8. A to bez použití voděodolných obalů, jako tomu je právě u konkurenčního GoPra.

Tím se hmotnost celé kamerky podařila udžet na hodnotě pod sto gramů, konkrétně informace hovoří o 86 gramech. Kamera Shimano je také mnohem aerodynamičtější, takže na helmě netrčí z hlavy jako tykadlo. Objektiv je navíc otočný o 90°, takže kamera se dá přichytit prakticky kamkoli jak na výšku, tak na šířku. V balení bude úchyt na přilbu a lepící úchyty na hladký povrch, Shimano slibuje i popruh na hruď a další příslušenství. Zrovna hrudní pás však vzhledem k podélnému tělu kamery asi tím nejlepším úchytem nebude, pro toto uchycení se nám jeví praktičtější ploché tělo gopra. Kromě tlačítek na těle kamery bude možné kameru ovládat i chytrým telefonem, ať už s operačním systémem iOS nebo Android. Ke kameře by měl být dodán i střihací software, schopný kompenzovat efekt rybího oka a neměla by chybět ani podpora ANT+/ANT informací ve videu.

Poslední srovnání s GoPro 3+ se bude týkat ceny. Americká kamerka stojí v USA 399 dolarů, zatímco cena japonské by měla být 299 dolarů. To je však pouze internetová informace, neboť Japonci v oficiálním představení kamery cenu neuvedli. Pokud se tuto cenu podaří v květnu ověřit, měla by i u nás kamera vycházet levněji než GoPro. Otázku, zda pořídit levnější kameru s plochým designem, s méně možnostmi natáčení, ale zato s vyšší světelností, vodoodolností, a integrací jízdních informací, nebo zda sáhnout po dražším produktu s větší škálou natáčecích režimů, si tak každý bude muset odpovědět sám podle svého zaměření a potřeb. Více informací o kameře včetně ukázek videí je k vidění na stránkách Shimana.

Přečteno - 11112x Tagy: shimano tech2014
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsShimano představuje novou 2x12 Di2 gravel sadu GRX
    Shimano představuje novou 2x12 Di2 gravel sadu GRX
  2. ServisShimano sčítá ztráty za první tři čtvrtletí
    Shimano sčítá ztráty za první tři čtvrtletí
  3. ServisShimano řeší velký problém s hollowtech klikami
    Shimano řeší velký problém s hollowtech klikami
  4. Tech newsShimano GRX - konečně 12
    Shimano GRX - konečně 12
  5. DoplňkyKolik váží nejlehčí a nejtěžší přehazovačky?
    Kolik váží nejlehčí a nejtěžší přehazovačky?
  6. Testy - RecenzeTEST kompatibility kazet Sram Eagle T-Type
    TEST kompatibility kazet Sram Eagle T-Type

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Kuchtík - vloženo: 07.02.2014 v 07:39:13

    nejde vyměnit baterka, tím to je bohužel skoro nepoužitelné

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 cameride - vloženo: 07.02.2014 v 06:34:10

    Nevěřím, že by Shimano po několika letech vývoje pustilo na trh nějakou mr..u. Vzpomeňte si na její kotoučovky - počkali si, až si všichni vylámou zuby při vývoji a pak si z jejich nedostatků vzali ponaučení. Ano, Gopro je napřed, ale světelnost objektivu u Shimana je v kombinaci s 16 MP hodně slibná. Videa, co mají na stránkách, toho sice skutečně zatím moc neprozrazují, ale taky je pravda, že i krása gopro videí je hlavně daná zručností kameramana i postprodukce. Takže uvidíme.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 David Tejchman - vloženo: 05.02.2014 v 17:44:41

    Rozhodne zajimave. Vzhledem k tomu, ze je na svete par videi z teto kamery (jeste protazenych upravami, jak byva zvykem), tak bych se do srovnani s Gouckem radeji nepoustel.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744