Promáčený Short Track ve Val di Sole Čechům vyšel

Čtvrtý Cink a shodně 11. skončili sourozenci Škarnitzlovi v 6. díle SP v Short Tracku, v brutálních podmínkách vyhráli Neff a Van der Poel...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Promáčený Short Track ve Val di Sole Čechům vyšel


Podmínky, které si Val di Sole přichystalo pro Short Track, byly vskutku brutální. Jen pár minut před startem žen se k zemi spustily provazy vody,  každopádně podmínky nemohly nesedět nikomu lépe než Jolandě Neff (SUI, Trek Factory) a Mathieu van der Poelovi (NED, Corendon Circus), kteří na rozblácené a mokré trati jasně zvítězili. Hned tři ze čtveřice Čechů na startu 5. závodu SP zajeli svá maxima: 4. Ondřej Cink (Kross Racing), 11. Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Trek) a shodně 11. Jitka Čábelická (GAPP System - Cabtech).

Těsně před startem Jolanda Neff říkala, že jsou to její podmínky, že jí mokro a kluzko sedí. V závodě na 8 kol pak sice nebyla tak dominantní a aktivní, ale nejzásadnější atak dnešního klání dokázala zlikvidovat. V pátém kole se rozjela dvaadvacetiletá Sina Frei (SUI, Ghost Factory) a dokázala získat slušných pár vteřin náskoku, Jolanda jí ale měla v hledáčku a během dalšího kola byly spolu - mimochodem dvě čerstvé mistryně Evropy z Brna! Na té elitní, Jolandě, ale bylo znát, že si je v těžkých podmínkách jistější a i přes chybu v posledním okruhu dokázala Sinu porazit. Obě se pak v cíli radovaly ze švýcarského dablu, třetí skončila Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon). 


Výborně si vedla Jitka Čábelická, po nepříliš zdařilém startu se dokázala posouvat kupředu a bojovat o první osmičku, tedy první lajnu. To jí nakonec nevyšlo, ale 11. místo je jejím shorttrackovým maximem. "Já se vždycky s takovýma podmínkama dokážu poprat, nevadilo mi to," oznámila Jíťa. "Oproti loňsku byla trarť Short Tracku o dost lepší, byla kratší a širší, byl to pěkný závod a já jsem moc ráda, že se mi takhle povedl," dodala Jitka.

Start závodu mužů doprovázel už jen slabší lijáček a během chvíle déšť ustal zcela, nicméně trať klouzala pekelně. Hlavně místo s jediným výjezdem a odkloněným hupíkem, to bylo hodně "tricky" a hrálo důležitou roli ve vývoji závodu. Dalo se v ní hodně ztratit, ale také hodně získat. 


Mahieu van der Poel na nic nečekal a od prvního okruhu kontroloval situaci a diktoval tempo, kterému ale nikdo nestačil. Své cyklokrosové zkušenosti dnes zužitkoval od A do Z. Ovšem překvapivě brzy a lehce se k němu připojil i Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory) a pracovali společně na čele. Za nimi se rvala o každý metr velká skupina, v níž byl i Ondřej Cink, ale vedoucí duo rozhodně neohrožovala. Naopak, to si náskok mírně zvětšovalo a až v závěrečném devátém kole za to Mathieu vzal tak, jako to umí jenom on. Prostě zmizel. Dojel si tak pro své letošní čtvrté vítězství v Short Tracku, celkově jich má na svém kontě sedm. Avancini druhý a o třetí místo se strhla rvačka. Byl v ní i Ondřej, ale těsně mu medailové místo uteklo... Čtvrté místo je ovšem jeho nejlepší výsledek v XCC.

"A to jsem byl z toho počasí takovej unavenej a ani se mi v tom moc nechtělo," usmíval se po závodě Ondra. "Ale nakonec mi ty těžký podmínky sedly. V kopci jsem vždycky šel dopředu, každý kolo to byly dost loktovačky, každej tam chtěl bejt dobře. V posledním kole jsem to tam zkoušel jít na první pozici ve skupině, ale chytli jsme se tam s Ninem a bohužel to ustál líp a šli přede mě i s Belgičanem Jensem. Ještě jsem to zkoušel v poslední zatáčce, Jens měl ale velkou rychlost a té využil a já dokázal Nina přešpurtovat. Z toho mám obrovskou radost. Cítil jsem se dobře, je to dobrý," popsal svůj závod Cimbál, který se po dojezdu rovnou odebral omýt zablácené tělo do nedaleké řeky.


Úsměv byl patrný i v zamatlané tváři Jana Škarnitzla. Tomu se letos poprvé podařilo probojovat do "postupové" čtyřiadvacítky, ba co víc, v neděli se díky 11. místu postaví do druhé startovní lajny.

"Nebylo horko a dobře se dejchalo, takže pro mě super podmínky," říkal Škarna. "Před startem jsme měli trochu hektiku s tím, jak začalo pršet... ale to asi všichni, takže to nebylo úplně ideální, ale nakonec to klaplo i rozhodnutí vzít hrubý úzký Hyperiony a dát nižší tlak, protože tady na trati nejsou žádný kameny a vyšlo to skvěle. Po startu jsem jel co to šlo, ale najednou jsem byl předposlední :-) Pak jsem se prodíral dopředu a během dalšího kola už jsem byl šestadvacátej, to mě nakoplo a protože jsem se cítil dobře, řekl jsem si, že to dneska musím do té čtyřiadvacítky dát. Nedělal jsem chyby, jel jsem dobře a šel dopředu. jedenáctý místo je skvělý, snad té dobré startovní pozice v neděli využiju, mohlo by zůstat takovýhle počasí, lepší než vedro nebo dusno..."

 

 

VÝSLEDKY

Ženy:
1. Jolanda Neff (SUI, Trek Factory) 20:23 min.
2. Sina Frei (SUI, Ghost Factory) +0:03
3. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon Factory) +0:08
4. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Rotor) +0:11
5. Eva Lechner (ITA) +0:11
...
11. Jitka Čábelická (GAPP System - Cabtech) +0:26
34. Karla Štěpánová (Superior XC) -1 kolo

Kompletní výsledky ZDE


Muži:

1. Mathieu van der Poel (NED, Corendon Circus) 20:31 min.
2. Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory) +0:05
3. Jens Schuermans (BEL, Scott Creuse Oxygen) +0:14
4. Ondřej Cink (Kross Racing) +0:14
5. Nino Schurter (Scott Sram) +0:14
...
11. Jan Škarnitzl (Mitas Mercedes-Benz Trek) +0:31

Kompletní výsledky ZDE 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 zirecek - vloženo: 03.08.2019 v 09:42:32

    Škarna: Po startu jsem jel co to šlo, ale najednou jsem byl předposlední :-)

    :-D

    Příjemný report.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 darkson - vloženo: 02.08.2019 v 22:31:50

    fajn report i fotky, takhle to má vypadat :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744