Salzkammergut Trophy 2014 byla pro Čechy úspěšná

Již sedmnáctého ročníku největšího rakouského MTB maratónu se zúčastnilo rekordních 4256 bikerek a bikerů, z toho přes 500 z České republiky.

Autor: Martin Bali-Jenčík
Salzkammergut Trophy 2014 byla pro Čechy úspěšná

Co ještě po těch letech původních reportáží ze Solné komory napsat o mezi Čechy tak populárním závodě nového? Samozřejmě, tradiční místa jako Hallstattské jezero, Hütteneckalm, Salzberg, Rossalm, Gosausee, Rettenbachtal, Lauffen, Ewige Wand, a tak dále, se neomrzí nikdy. Sedm tras od 22 km s převýšením 688 metrů do 211 km s 7049 v.m. vede regionem Solné komory, v okolí Dachsteinu, a vyznačuje se dlouhými až desetikilometrovými výjezdy převážně po šotolině, a nádhernými výhledy na četná jezera a samozřejmě hory a skály. Na celé akci se podílí takřka tisícovka dobrovolníků a na tratích fandí skoro dvacet tisíc diváků. A rekordní počet startujících neodradilo ani ne zrovna příznivé počasí, když celý víkend často pršelo.

Jedna zajímavá novinka na trati však byla, i když si ji mnozí účastníci v těch psích podmínkách asi ani nevšimli. Organizátoři natáhli v Obertraunu trasu nejdelších tří distancí areálem právě zbudované Bike Areny, kde se nachází nově postavená 4,1 km dlouhá XCO trať s převýšením 209 metrů. Na té chce Bundessport- und Freizeitzentrum Obertraun s podporou Horního Rakouska uspořádat světový pohár v MTB cross-country už v roce 2017. Dlouhodobým cílem je potom mistrovství světa. Peníze a nadšení v Solné komoře nechybí. O tom vám přineseme více informací později, neboť autor této reportáže se exkluzivně zúčastnil press campu, který organizoval region Solná komora v předvečer Salzkammegut Trophy, a tak se těšte na další články na MTBS.cz a Kolo.cz.

Výkladní skříní Salzkammergut Trophy je nejdelší – extrémní – distance na 201,3 km s převýšením 7049 m. Česká republika už má své dva mužské vítěze – Tomáše Trunschku (2007) a Ondřeje Fojtíka (2012), a tentokrát se k nim do Hall of Fame přidala první žena.

Milena Cesnaková (UGO Allivictus Čistý sport) porazila druhou Němku Bettinu Dietzen rozdílem třídy. Na trati strávila 13 hodin a 3 minuty, zatímco její soupeřka ztratila 50 minut. Navíc třetí byla Jana Skrbková (Eleven Team Příchovice), na Bettinu jí chybělo necelých 5 minut. Z osmi žen v cíli byla rovná polovina Češek a tak si zaslouží být uvedeny všechny: 5. byla Věra Procházková z Prahy a 8. skončila Michaela Tůmová z Prštic.

Mezi muži byl nejlepším Čechem devátý Tomáš Kechrt (Pells Team), přičemž po velkém boji zvítězil Švýcar Hansueli Stauffer před domácími Rakušany Thomasem Stroblem a Danielem Rubisoierem.

Vítězný Stauffer byl v cíli tak vyčerpán a dojat současně, že moderátor závodu z něj po dlouhém úsilí dostal pouze tato slova: „Jsem zralý na týden dovolené.“ O náročnosti letošního ročníku svědčí i fakt, že loňský vítěz Leao Luis Pinto z Portugalska měl čas o 31 minut lepší.

Tradiční 119 kilometrů dlouhou trať absolvoval na třetím místě Martin Splítek (CS Specialized HK) a do elitní desítky se vešel ještě na 8. místě Marek Rauchfuss (Kellys Bikeranch). Jeho týmová kolegyně Lucie Vlášková dojela třetí na trati 76 km. Tým Kellys Bikeranch pak také vyzdvihl české bikery vítězstvím v týmovém hodnocení na střední trati.

V Bad Goisernu se bojovalo také o tituly mistrů Evropy 2014 Evropské cyklistické unie UEC Masters, a sice muži v sedmi kategoriích (119 km/3848 v.m.) a ženy ve třech (76 km/2446 v.m.). Z Čechů se mistrem Evropy v kategorii Masters 1 stal Jiří Reeh (Pitstop.cz UVEX), bronz bral v kategorii Masters 5 Josef Nestler (KL Sport Most).

Salzkammergut Trophy 2015 se koná příští rok 10.-12. července. Na shledanou za rok v Bad Goisernu!

Oficiální stránky závodu:www.trophy.at

Kompletní výsledky: www.trophy2014.info

Foto: Salzkammergut Trophy/Sportograf.com

Přečteno - 12337x Tagy: světový pohár salzkammergut trophy
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
  3. Světový pohárCrans Montana 2024 - střípky
    Crans Montana 2024 - střípky
  4. Světový pohárDruhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
    Druhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
  5. Světový pohárDivoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
    Divoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
  6. Světový pohárPieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
    Pieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 Martin Bali-Jenčík - vloženo: 20.07.2014 v 14:03:21

    Průběžné pořadí MarathonMana po Salzkammergut Trophy:

    http://www.bike24-marathonman.com/?params=de/ergebnisse

    Figuruje v nich 24 žen a 231 mužů, což znamená bezkonkurenčně nějvětší mezinárodní seriál MTB hobby maratonů v Evropě.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 ltm_cz - vloženo: 16.07.2014 v 08:29:11

    člověk kdyby trošku pročet výsledkovku tak by přidal ještě hromadu dobrých umístění "našich" sice v kategoriích, ale i to se počítá, jelikož šutr ze Salzu je prostě šutr ze Salzu ...ale tentokrát by to bylo opravdu na hoodně dlouhý seznam :)

    Jinak atmosféra která byla i na trati za toho marastu byla úžasná, jediné co mě mrzí, že na jednom z kopců tentokrát nebyla místní kapela

    Divný prasátka a červi před cílem se skokánkem a velkou rukou na plácnutí taky zvedli náladu :) hihi

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Martin Bali-Jenčík - vloženo: 15.07.2014 v 21:37:39

    Díky za doplnění. Na jednu stranu už stěží co objevného o Trophy po těch letech vymyslet, na druhou stranu by se o tom dala napsat celá knížka. :-)

    Ještě jsem si vzpomněl na pár dalších věcí:

    1) V pátek se jel v ulicích Bad Goisernu Eliminátor, který vyhráli domácí Daniel Federspiel a Polka Iwona Kurczab.

    2) Milena Cesnaková utvořila na dvoustovce traťový rekord. Andrea Husers dala sice před pár lety 12:56 h, ale to bylo ještě na kratší verzi 203 km. Nyní se jezdí na okruhu 211,3 km.

    3) „Nezapomenutelná atmosféra v cíli!!! Děkuji,“ si napsala Milena Cesnaková na svém FB. Fandění bezpočtu divácků a fanoušků na startu, v cíli, i po trati je také důvod, proč tolik lidí do Bad Goisernu každým rokem jezdí.

    4) V neděli se jela Junior-Trophy – 350 účastníků, a sjezd jednokolkařů – 103 účastníků. Druhý skončil Čech Jakub Rulf, vítěz z roku 2012.

    5) Největší evropský seriál MTB maratonů MarathonMan-Europe má finále 3. srpna v německém Seiffenu, jede se tam už 22. Erzgebirgs-Bike-Marathon.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 UmpaLumpa - vloženo: 15.07.2014 v 09:14:08

    Pozor .. v kategorii Handicap na trati 52km skončil na druhém místě Tomáš Mastík a na třetí Miroslav Dongres ... před těmito borci je také potřeba smeknout helmu :)

    Jinak Salzkammergut Trophy byl pro mě první 100km+ maraton a nelituji, je to skvělý pocit :) super organizace, super trať a dloooohé výjezdy :) příští rok se tam vrátím a za dva roky? Možná 211km ? :D

    1. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744