Schurter v Mont St. Anne svlékl Kulhavého z dresu lídra SP

Další skvělý souboj Schurtera a Absalona vidělo Mont St. Anne. Vastl a Nash sedmí, Cink devátý, Kulhavý třináctý a přišel o vedení v SP...

Autor: Jan Němec
Schurter v Mont St. Anne svlékl Kulhavého z dresu lídra SP

Kanadské středisko Mont St. Anne nad řekou Sv. Vavřince a na dohled od metropole frankofonní provincie Quebec už 25 let hostí závody světového poháru. Nejinak tomu bylo i tento víkend, kdy si to nejdříve o body rozdali sjezdaři a včera večer našeho času se pak bojovalo o body do žebříčků cross country. A oslava čtvrtstoletí světového bikingu to byla velkolepá. Jolanda Neff a Nino Schurter zopakovali vítěztví z loňska. Čeští bikeři zajeli na mírně přepracované, 3,9 km dlouhé trati, výborně. 

Svého letošního maxima dosáhl hned po ránu v kategorii mužů do 23 let Jan Vastl (Bianchi i.idro Drain), když dojel na sedmém místě. Na těžké trati ztratil na vítěze Titouana Caroda (FRA, Scott Creuse Oxygen) necelé tři a půl minuty. V průběžném pořadí poskočil o další čtyři příčky výše, za týden ve Windhamu odstartuje se čtrnáctkou.


Nejlepší muži kategorie Elite - zleva Näf, Absalon, Schurter, Vogel a Tempier

 "Trať byla opravdu těžká, asi nejtěžší zatím ve svěťáku, jak sjezdy, tak výjezdy. Ale seděla mi, nedělal jsem žádné zbytečné chyby. Před závodem jsem pořádně nevěděl, na jakém kole pojedu, ale nakonec jsem zvolil hardtail a byla to dobrá volba," komentoval svůj závod Honza Vastl, jenž vloni dojel ještě o dvě příčky lépe. "Hned od startu jsem chtěl být v kontaktu s prvníma, což se povedlo. Ve čtvrtém kole jsem si zrychlil a chtěl jsem si docvaknout Coopera, ale on o mně věděl a zrychlil si taky. Poslední dvě kola jsem si už jenom kontroloval pozici. Jsem spokojený, jak s výkonem, tak s výsledkem," řekl čtvrtý muž z evropského šampionátu minulý týden.

Spokojený byl s výsledkem i jeho někdejší spolužák z vimperského gymnázia Martin Stošek, nyní týmový kolega Jana Škarnitzla z Sram Mitas Trek; konečně se totiž prodral do první dvacítky. Byť těsně, ale devatenácté místo se počítá.

Jako přes kopírák dokončily pětadvacátý ročník v Mont St. Anne i české bikerky. Tedy sedmá skončila Kateřina Nash (Luna Pro) a devatenáctá Karla Štěpánová (Kona Cycling Point).  

Karla Štěpánová v Mont St. Anne 2015
Karla Štěpánová se závod od závodu zlepšuje

Kateřina se letos ve světovém poháru představila vůbec poprvé, všichni byli zvědaví, jak si ve srovnání s konkurencí povede, zvlášť se startovním číslem 37! Ale Katka zdejší trať miluje. Vloni zde zaznamenela nejlepší výsledek sezony, když dojela třetí a nejsladší vzpomínky má sedmatřicetiletá bikerka na rok 2013. To totiž v Mont St. Anne vyhrála svůj první a dosud také jediný závod SP.

Už první ze šesti kol dokončila na šestém místě a bojovala ve skupince pronásledovatelek suverénní Jolandy Neff (SUI, Stöckli). Nakonec závod dokončila sedmá, když jí ještě v závěru předjela Američanka Lea Davison (Specialized Racing).

Karla Štěpánová do puntíku zužitkovala neúčast na mistrovství Evropy a delší přípravu za oceánem. Devatenácté místo je její nový osobáček, ten překonala hned o deset příček. V Lenzerheide skončila devětadvacátá, v Mont St. Anne v dresu české mistryně pak v top dvacítce. Jen těsně za Elisabeth Osl a naopak těsně před Lindou Indergand.

"Před závodem jsem si tajně myslela na top 25 a najednou jsem v top 20 s jedničkou na začátku! Hustý velký dík patří hlavně Liborovi, že mi to vše umožnil! A rodině za neustálou podporu!" sypala ze sebe šťastná Karla, která za týden ve Windhamu nastoupí s osmadvacítkou na řídítkách.

Stupně vítězů ženy - Mont St. Anne 2015
Nejlepší ženy Elite - zleva Batty, Pendrel, Neff, Ferrand-Prévot a Dahle Flesja

"Před startem jsem byla hodně nervózní, myslela jsem, že budu zaostávat v technice, ale opak byl pravdou a nakonec to byla moje silná stránka, vzala jsem si hladší pláště Ritchey a nakonec to byla supr volba. Start se mi moc nepovedl, nedařilo se mi udržet krok v prvním stoupání a byla jsem někde kolem 36. místa, pak začala zběsilá jízda, abych stáhla alespoň nějaké holky. Moc si nepamatuju asi 2 kola :-))) Ale Libor mě hnal pořád kupředu! V technice se mi podařilo neudělat žádnou chybu a tím pádem jsem se dostala až na málo uvěřitelné 19. místo v cíli, hlavně když jsem až v posledním kole předjela ještě dvě holky, včetně olympijské medailistky Georgie Gould," doplnila Karla.

Závod žen naprosto jednoznačně ovládla čerstvá mistryně Evropy Jolanda Neff (Stöckli), v závodě neměla se soupeřkami žádnou potíž. Slabou chvilku si vybrala už hned ráno před startem: "Když jsem ráno vstávala z postele, zamotala se mi hlava, upadla jsem a bouchla se do ní a několik vteřin byla v bezvědomí... Vůbec nebylo jisté, jestli budu závodit," přiznala v pozávodním rozhovoru pro Redbull.tv dvaadvacetiletá blondýnka.

"Hodně jsem dnes v závodě padala, takže je dost neuvěřitelné, že jsem dokázala vyhrát," doplnila Jolanda, která má letos na svém kontě už tři triumfy. "Nemůžu tomu uvěřit, že už jsem vyhrála 6 závodů SP!"

Stejně jako vloni se na druhé pozici umístila domácí Catherine Pendrel (Luna Pro), bronz pak brala Pauline Ferrand Prévot (Liv Rabo), která se vrátila do závodního kolotoče po problémech se zády.

Julien Absalon a Nino Schurter
Nino Schurter a Julien Absalon 

Závod mužů byl pravým vyvrcholením kanadského klání. Souboj Schurter - Absalon znovu okořenil dění na čele, bohužel chyběl muž se startovním číslem 1 Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing). Až do posledního okruhu tak nechala švýcarsko-francouzská dvojice diváky napnuté, kdo, kdy a kde zaútočí jako první. Větším favoritem na této technické trati byl ale Švýcar, byť má Julien na svém kontě už 4 vítězství v Mont St. Anne. A také že ano. V první třetině okruhu za to Nino vzal a ve stoupání přelétnul Juliena, během několika desítek sekund měl dvacetimetrový náskok, který v následné technické pasáži ještě navýšil.... Do cíle si přijel pro své letošní první vítězství a hned z toho je vedení ve světovém poháru.

Může za to i třinácté místo Jaroslava Kulhavého, který neměl svůj den. Trápil se, píchnul a nakonec šel i přes řídítka. Příští týden tak nastoupí s dvojkou, jedničku poveze Schurter.

 

 

Jaroslav Kulhavý
Jaroslav Kulhavý příští týden ve Windhamu pojede už zase ve svém týmovém dresu...

Lépe se dařilo Ondřeji Cinkovi (Multivan Merida), který byl v první části závodu i na čele, nakonec dojel devátý. "Jsem moc spokojený s výsledkem. Nemám moc dobré vzpomínky na tuhle trať, startoval jsem tady už po páté a dojel jsem zatím dvakrát a tohle byl můj nejlepší vysledek," řekl Cimbál. "Měl jsem svůj nejlepší start v životě, tak jsem zkusil být vepředu co nejdéle, ale trať je tady na mě opravdu technická a ve sjezdech jsem prostě na ostatní neměl. Ale v kopcích jsem se citíl moc dobře, což je dobré pro přístí víkend v USA, kde mi trat sedí a líbí se mi víc," přiznal Ondra, který klesnul ze sedmého na osmé místo průběžného pořadí.

Výborná sedmnáctá příčka patří Janu Škarnitzlovi (Sram Mitas Trek), jenž se průběžně vyhoupnul na 22, příčku. "Musím říct, že jsem spokojenej :-) Kromě MS před lety jsem tu nikdy nic dobrýho nezajel. Dnes jsem se v kopcích cítil dobře i ve sjezdech. Měl jsem tam ale dvě místa, kde jsem se vyloženě plácal. Pokazil jsem pak ještě poslední kolo, jednak jsem toho měl už dost a jednak jsem trochu havaroval," uvedl Honza Škarnitzl.

Ondřej Cink
Ondřej Cink 

Závod se vyvedl i Janu Nesvadbovi (Nilfisk Alto), který si také dojel pro svůj osobáček v podobě devětadvacátého místa.

V závěrečném závodě dne - ženy U23 - nemělo Česko žádnou zástupkyni. Švédka Jenny Rissveds (Scott Odlo) pokračovala i přes defekt ve spanilé jízdě. V letošním SP zatím neztratila jediný bod!

Foto: Michal Červený, Armin Küstenbrück, Marius Maasewerd - EGO Promotion

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Schurter v Mont St. Anne svlékl Kulhavého z dresu lídra SP
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárVrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
    Vrchařský světový pohár v Megeve ovládl Paez a Njemcevic, Löffelmann 7., Stošek 10.
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #5 - Crash-Montana
  3. Světový pohárCrans Montana 2024 - střípky
    Crans Montana 2024 - střípky
  4. Světový pohárDruhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
    Druhý díl Světového poháru v maratonu hostí francouzský region Horní Savojsko
  5. Světový pohárDivoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
    Divoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
  6. Světový pohárPieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
    Pieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 xegiie - vloženo: 03.08.2015 v 23:28:50

    snad se pletu :)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 xegiie - vloženo: 03.08.2015 v 23:27:32

    obavam se, ze timto zavodem Schurter udelal rozhodujici krok k celkovemu vitezstvi v serialu, vemu li v potaz jeho ku*va stabilni vykony, a kdyz pichne stejne dojede druhej..

    tak snad alespon na mistraku mu to Jarda urve

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Roura - vloženo: 03.08.2015 v 22:56:15

    odpověď na pira — #1 Nestartovala.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 pira - vloženo: 03.08.2015 v 20:04:42

    Terezka ???

    1. na tento komentář reaguje Roura — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744