Štafety se poprvé pojedou v šesti, Češi tak mají podle Zapletala větší šanci na úspěch...

V Leogangu se pomalu vše chystá na start světového šampionátu, zítra program rozjedou štafety, poprvé v šesti lidech. Kdo pojede za Česko?

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený, Jan Němec
Štafety se poprvé pojedou v šesti, Češi tak mají podle Zapletala větší šanci na úspěch...

 

Sotva dozněla brazilská hymna ve Vysočina Aréně, už pomalu troubí fanfáry na mistrovství světa horských kol v Leogangu. Zítra odstartuje 31. světový šampionát bikerů, a to za velmi přísných bezpečnostních opatření. Dnes se už na zbrusu nové XCO trati proháněli první závodníci a je pozitivní, že první reakce jsou veskrze dobré. Ale o okruhu samotném až později. 

Do Leogangu už také dorazila kompletní česká výprava a zabydlela se v hotelu Stockinggut v nedaleké vesničce Rain. "Původně jsme měli jet všichni autobusem, ale vzhledem ke všem těm opatřením byl problém s řidičem, takže jsme jeli asi šesti autama," prozradil šéf reprezentačního týmu Viktor Zapletal, který si také střihnul jeden tréninkový okruh, ale spíše sledoval své svěřence, kteří zítra nastoupí do prvního boje o medaile - závodu štafet. Ten se letos poprvé pojede v šesti lidech, v ideálním případě tak mohou nastoupit zástupci všech kategorií, jako například Češi.   


Část okruhu vede bikeparkem, na tréninku měli Češi k ruce i Matěje Charváta, coby rádce techniky...

"Poprvé se to jede v šesti lidech a tím, že máme dobrý juniory, dál pak Ondřeje Cinka, Jitku Čábelickou, ale i Terezu Tvarůžkovu, tak věřím, že bychom mohli navázat na úspěšné roky. Na mistrovství světa 2016 v Novém Městě jsme byli druzí, pak byl výpadek, takže bychom se mohli vrátit. Neříkám, že na medaili, ale třeba do pátýho místa, to bych byl moc rád," řekl Viktor Zapletal a představil složení národního sexteta.

"Ondra pojede první úsek, předávat bude Pepovi Jelínkovi, ten vyšle první zástupkyni žen - juniorku Anetu Novotnou, pak pojede Tereza Tvarůžková, Jitka Čábelická a finiš bude mít na starosti junior David Šulc. 


David Šulc bude finišmanem šestičlenné štafety...

Na šampionát do rakouského sřediska, v němž se už mistrovství světa jelo v roce 2012 /XCO se jelo v nedalekém Saalfeldenu, v Leogangu se jel pouze DHI a 4X, pozn. redakce/ přicestovalo celkem 29 českých závodníků, z toho sedm je sjezdařů.

"Jedeme ve velkém počtu, je to velmi velkorysá výprava, asi jedna z největších, kterou jsme kdy měli, v cross country máme 9 juniorů, šest třiadvacítek a sedm eliťáků, Tereza Neumanová pak pojede jak XCO, tak i závod e-biků," uvedl dál Zapletal, jemuž do finální sestavy už Nové Město nepromluvilo.  

"To by tam někdo musel zajet opravdu mimořádný výsledek, ale vzhledem ke všem těm opatřením už s tím ani nemůžeme moc šachovat. Jsme rádi, že jsme rádi. Jedou závodníci, kteří po celou tu krátkou sezonu podávali stabilní a velmi kvalitní výkony," okomentoval výběr repre celku a rovnou se dotknul i medailových ambicí. 


Ondřej Cink si okruh pochvaluje...

"Máme velmi dobrý juniory, tam si myslím, že bychom mohli mít i medaili nebo minimálně být do první pětky. Jak u kluků, tak u holek. Výborně v Novém Městě jela  Tereza Tvarůžková, má šanci se dostat do desítky, možná ještě výš. A samozřejmě v Elitě Ondřej Cink, to je závodník absolutní světové špičky. I Jitka by mohla překvapit. Ale k medaili mají nejblíž junioři, juniorky a Ondra," řekl Zapletal. 

Bezpečnostní opatření jsou v Rakousku nyní na velmi vysoké úrovni, organizátoři byli do poslední chvíle tlačeni, aby závod zrušili. Naštěstí ale nepodlehli tlaku úřadů a bikerům, resp. jejich fanouškům šampionát dopřejí. Trpěla celá sezona, na jaře se nezávodilo vůbec a nyní je vše napěchováno na hromadu.

"No, je to taková šaškárna, bohužel. Teď jsme měli dva závody v šesti dnech, v pondělí jsme přejeli do Rakouska na mistrovství světa. Hned týden na to je mistrovství Evropy ve Švýcarsku, kde Čechy nechtějí. Takže my raději zůstáváme v Rakousku, původně jsme se měli jet na pár dnů domů. Pak přejíždíme do Itálie, protože závod se koná více méně na hranici, bydlet tedy budeme v Itálii a na závody jen dojíždět na nezbytně krátkou dobu. A rovnou z Itálie ještě odletí část lidí na mistrovství světa v maratonu do Turecka. Je to letos absolutně crazy. Ale realizační tým je dobrá parta, takže to dají bez problémů," zakončil Viktor Zapletal.


Přehled českých reprezentantů na MS 2019Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol


Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMatěj Charvát si v Leogangu vylepšil své maximum v SP, v enduru dojel sedmý
    Matěj Charvát si v Leogangu vylepšil své maximum v SP, v enduru dojel sedmý
  2. Mistrovství světaSrnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
    Srnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  5. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  6. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744