TEST: Specialized Stumpjumper FSR - tři tváře

Dnešní test nebude úplně klasickým testem, tak jak jste u nás zvyklí. Podíváme se totiž na bike, který můžete mít pod stejným jménem hned ve třech variantách...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš, Tereza Nusková, Jan Němec
TEST: Specialized Stumpjumper FSR - tři tváře

Stumpjumper od Specialized je pro mnohé srdeční záležítostí. Kdysi před čtvrt stoletím to byl jeden z prvních celoodpružených modelů, který mnozí dlouhé roky kopírovali, nebo se v rámci jeho evolučních řad jak se říká "inspirovali". Svými vlastnostmi se vždy snažil o maximální míru univerzálnosti a nabízel vždy to nejlepší, co Specialized na poli vlastního vývoje měl a mnohdy tím i udával směr, kterým se dané odvětví posléze posouvalo.

Dnešní generace Stumpjumperů na tom není jinak. Specialized na ní ukazuje své vyspělé technologie ať co se týká karbonových či hliníkových rámů, či na něm demonstruje, kam až se dá jít v honbě za tuhostí, funkčností i co možná nejnižší váhou.

Zatímco materiálově se už příliš nikam zasádně posouvat nedá, konstrukčně je vidět na Stumpjumperech opravdu mnoho zajímavých detailů. Jako první dostaly například vnitřní skladovací prostory uvnitř spodní rámovky SWAT, které byly na základě zkušeností přepracovány a v rámci této generace tak najdete už jejich druhou generaci.

Unikátní konstrukce rámu, která ukrývá asymetricky situovaný tlumič je rovněž velkou novinkou v rámci nového firemního konstrukčního jazyka, nicméně zatím není úplně jasné, zdali se obdobně pojaté odpružení objeví na dalších modelech. Poprvé ho Specialized použil před lety u svého sjezdového modelu Demo, kde je využíván dodnes, ale třeba takové Enduro, které značka inovovala před dvěma roky, tuhle vychytávku zatím nedostalo.

Ale pojďme zpět ke Stumpům. Dnes najdete v katalogu hned tři mutace této legendy, které v katalogu zabírají celkem 18 stránek. Vybírat můžete mezi 27,5" i 29" koly a pochopitelně i mezi hliníky či karbony, s tím, že na vrcholu pak najdete samozřejmě S-Works nabušené karbonové verze.

Stumpjumper

Klasika se jmenuje Stumpjumper a v podstatě navazuje na své předchůdce jak co se zdvihů týká, tak co do primárního určení. Jde totiž o typický trailbike, u kterého byl o trochu navýšen zdvih a protažen rám. Jinak má ale tento model nejblíže k SJ pojetí, tak jak jsme si na něj zvykli v poslední dekádě.

Vepředu najdete 150 mm vzadu pak 140 mm zdvihu. Ve výbavě nehledejte nic jiného než jednoplacky 1x12 ani u nejlevnějších modelů nechybí teleskopická sedlovka a designu dominují šedočerné variace, případně decentní pastelovky, žádná divočina.

Stumpjumper ST

Odnož několika modelů označených ST přináší bike s jezdivějšími ambicemi. ST totiž znamená Short Travel, to jest krátký zdvih. Krátký pochopitelně v tomto případě pochopitelně neznamená XC, nicméně jelikož jde o rám vypadající na první pohled podobně, možná byste do něj neřekli, že bude mít až o 20 mm zdvihu méně. Ano, tady najdeme kombinaci 130 mm vidlice a 120 mm zadní stavby.

Ačkoliv se Specialized oficiálně nevyjadřuje k této problematice, je více než jasné, že Stumpjumper ST má nepsaný úkol nahradit zrušený model Camber, který ještě do loňského roku zaplňoval mezeru mezi Epicem a Stumpem, jenomže podobnou roli plní srdnatě i nový Epic Evo. Takže tady to bude ještě na pár samostatných vět souvisejících s touto tématikou.

Stumpjumper EVO

No a konečně třetí do party; nejnovější a nejvíc nejdrsnější model SJ Evo. Původně se ani nepočítalo s jeho prodejem v Evropě, ovšem jeho specifické pojetí se evidentně chytlo víc než se čekalo, takže se z něj nejenom stala pevná součást globální nabídky v původně výhradně hliníkové verzi, ale Specialized už avizoval, že připravuje dokonce i jeho karbonové provedení.

Zatímco verze ST pracuje s menším zdvihem tak model EVO dostává sice stejné zdvihy jako SJ, ale nabízí zásadně překopanou geometrii, která v lecčems trumfne i samotné Enduro biky. (27,5" verze pak pracuje s kombinací 150/150 mm na obou kolech).

Přečteno - 38159x Tagy: testy specialized 29 stumpjumper
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyCamelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
    Camelbak Podium Vacuum - aby vám čaj vydržel horký
  2. TechnikaFotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    Fotogalerie: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  3. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  4. Testy - RecenzeTEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
    TEST: Trek Supercaliber SLR 9.9 XX AXS
  5. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  6. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 xaver - vloženo: 10.05.2019 v 21:22:23

    Když jsem o něm přemýšlel, tak jsem ST také vynechal :)

    Ještě: mají flip chip, ty Stumpjumpery. A je to cítit, tak akorát :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744