Trail Park Petzen – rakouská jednička mezi MTB areály

Pozvánka do trail parku v rakouských Korutanech, který se honosí nejdelším trailem pro horská kola na světě!

Autor: Komerční článek
Trail Park Petzen – rakouská jednička mezi MTB areály

V Korutanech, na slunečné jižní straně rakouských Alp, čeká na vyznavače horských kol pestrá nabídka tras všech stupňů obtížnosti a typu terénů. Pohodové, rovinné terény podél až 28°C teplých jezer ke koupání, vyzývavé výšlapy na hrdé horské štíty nebo trasy kopírující hranice sousedních států...Korutany zkrátka nabízejí ve své jezerní a horské krajině rozmanité trasy pro opravdu všechny, od začátečníků po profesionály.

Klopeinersee 

Na hoře Petzen, nedaleko od nejteplejšího jezera ke koupání v Rakousku – Klopeiner See - byl vybudován v posledních 2 letech nejdelší mountainbikový trail na světě - Flow Country Trail Petzen. Už při svém otevření se díky němu výrazně zvýšil počet hostů-mountainbikerů ve středisku okolo jezera Klopeiner See.

Se svou délkou 10 km a převýšením 1.000 metrů je petzenský Flow Trail momentálně nejdelší na světě. K tomu navíc byla tato trasa vyhodnocena mezinárodní asociací International Mountainbike Bicycling Association (IMBA) jako celosvětově nejlepší Flow Trail roku 2014.

Flow Trail byl postaven speciálně pro bikery s důrazem na jeho architektonické provedení, které na trase zachovává průběžný pravidelný rytmus, jehož výsledkem je příjemný pocit z jízdy jako na horské dráze. Na konceptu trati a jejího převedení do reálu se podepsal mezinárodně uznávaný designér tratí Diddie Schneider a také světoznámý Hans Rey. Díky velice solidnímu povrchu je areál Flow Country Trail Petzen i za deštivého počasí sjízdný bez jakýchkoliv omezení. Trail ovšem není určen jen skutečným profesionálům, nýbrž na své si tu přijdou i úplní začátečníci bez jakýchkoliv znalostí specifických technik jízdy.

S horským kolem, jako zavazadlem, pohodlně vyveze horské cyklisty až nahoru ke startu trailu lanovka Petzen-Bergbahn (s Korutanskou kartou je jízda lanovkou nahoru zdarma, doprava kola + použití tras za 5,- € na jízdu). Cestou dolů směrem do údolí mohou jezdci zažít a skutečně pocítit na vlastní kůži všechny nástrahy trati. Přes pohodlné cesty, „rolety“ a skoky jede trail metr po metru dolů, požitek z jízdy tu čeká za každou zatáčkou. V průběhu sjezdu se otevírají také vskutku pohádkově krásné výhledy na panorama okolní krajiny jihokorutanských jezerních údolí, které zvou k tomu, aby je hosté okusili.

V budoucnu je také naplánován praktický dětský zkušební parkur včetně oblíbeného Dirt&Pump parku v dolní části areálu, kde si budou moci i absolutní nováčci vyzkoušet různé techniky a terény. Nabídka areálu bude pochopitelně průběžně rozšiřována o nové trasy a služby, ale již dnes disponuje areál možnostmi občerstvení, mycí linkou pro kola, servisem i půjčovnou kol včetně bikerské školy.

Jako držitel ocenění IMBA Model Trail Awards se stal Fow Country Trail Petzen jednou z mountainbikových tratí, doporučených asociací IMBA a neměl by chybět na seznamu povinně navštěvovaných míst každého skutečného mountainbikera. Flow Country Trail Petzen je prvním areálem Flow Country Trail v Rakousku a teprve druhým takovým zařízením v Evropě, které je držitelem ocenění IMBA Model Trail Award v kategorii Flow Trail.

 

 

Další možnosti bikingu v Korutanech

Single Trail a jízdy štolami
Na slovinské straně pohoří Karawanken, v oblasti Koroška, leží Single Trail Park Jamnica. 12 tratí různých stupňů obtížnosti bezpečně zvedne adrenalin každému vyznavači MTB. Single traily startují od Eco-Hotelu rodiny Štruclových a vinou se skrze lesy a pole částečně s výhledy na region jižních Korutan. Ve městě Mežica – necelých deset minut jízdy autem – mohou cyklisté, vybaveni helmami a čelovkami vjet do opuštěného bývalého olověného a zinkového dolu. Sportovně to není žádný velký výkon – pouhých 7 km dlouhá trasa bez velkých převýšení skrze důlní dílo - zato s odborným výkladem průvodce. Každý jezdec se tu dozví mnoho faktů a zajímavostí z prastaré historie dolu a těžby. A přestože důl je už přes 15 let nefunkční, stále se v něm nacházejí staré důlní stroje a předměty tak, jakoby je horníci opustili teprve včera. Sportovně extrémně naladění horští cyklisté mohou po jízdě a prohlídce dolu zvolit trasu jihokorutanského trailu zpět k jezeru Klopeiner See. www.stollenbiken.at

 

Vyvrcholení roku: Bike4Peaks
Jeden z největších a nejdůležitějších svátků horské cyklistiky – známý etapový závod v roce 2015 zakotvil v Korutanech: Bike4Peaks od 17. do 20. června. Místy konání této velkolepé události jsou Bad Kleinkirchheim, Weissensee, Hermagor a Nassfeld. www.bike-fourpeaks.de

Alpe-Adria-Bikefestival
Již podruhé se letos koná Alpe-Adria-Bike Festival od 19. do 21. června 2015. Akce je pro amatérské atlety a profesionální sportovce. Několikadenní akce uspokojí mountainbikery, závodní cyklisty i vyznavače trailů. Jádrem festivalu jsou dva maratony, překračující hranice zemí (pro horská kola a pro silniční cyklisty). Trasy jsou vedeny skrze Korutany a přes hranice do Slovinska a Itálie. www.alpe-adria-bikefestival.com.

Akce a další tipy pro horská kola v Korutanech
Zážitky ze zdolání vrcholů a trénink techniky jízdy v regionu „Nockbike“ www.nockbike.at
Horská cyklistika v Gailtalských a Karnských Alpách – 44 různorodých tras www.nlw.at
Túra přes hranice tří zemí – Slovinska/Itálie/Korutan www.faakersee.com

Foto: Kärnten Werbung

Přečteno - 35752x Tagy: korutany
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. OstatníBiketour 2021: Mölltal – dopoledne na lyžích, odpoledne na kole
    Biketour 2021: Mölltal – dopoledne na lyžích, odpoledne na kole
  2. PozvánkyPetzen Flow Trail: půlhodina nefalšované radosti
    Petzen Flow Trail: půlhodina nefalšované radosti

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 aston - vloženo: 01.05.2015 v 11:45:24

    Ono nesoudí, oni jen zveřejnili placené komerční sdělení

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 trance28 - vloženo: 30.04.2015 v 20:53:07

    Ehm, trail o delce 10 km a nejdelsi na svete? Dle ceho tak soudite? :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744