UEC Evropský pohár v cyklokrosu 2022: Cyklokros pod vysokou pecí

Úspěšná loňská premiéra cyklokrosu v Ostravě přinesla organizátorům kontrakt s UEC na pořádání Evropského poháru....

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Brychta
UEC Evropský pohár v cyklokrosu 2022: Cyklokros pod vysokou pecí

 

Ostravským organizátorům a zástupcům Českého svazu cyklistiky se podařilo vyjednat pětiletý kontrakt s Evropskou cyklistickou unií UEC na pořádání Evropského poháru v cyklokrosu. Ten se bude v Ostravě konat vždy v předvánočním čase. Letos se dvoudenní podnik uskuteční 17. a 18. prosince v industriální lokalitě Dolních Vítkovic. Závody juniorů, juniorek, mužů do 23 let a žen do 23 let jsou zařazeny do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie UCI v úrovni C2.

„Cyklokros se ve světě posouvá do nových atraktivních lokací. I my proto pro pořádání mezinárodních závodů hledáme nové netradiční tratě. Areál Dolních Vítkovic je přesně to, co může naši disciplínu oživit a přilákat k ní nové závodníky i fanoušky,“ řekl Petr Balogh, předseda komise cyklokrosu Českého svazu cyklistiky. Právě prostřednictvím zasazení závodu do nevšedních prostor vítkovických železáren slibuje kvalitní sportovní výkony i atraktivní diváckou podívanou.

Evropský pohár je určen především závodníkům a závodnicím v kategoriích kadetů, kadetek, juniorů, juniorek a mužů i žen do 23 let. „Tak, aby co nejširší pole mladých krosařů získalo možnost závodit v kvalitní mezinárodní konkurenci. Jejich ostravské závody jsou tedy zařazeny v kalendáři UCI na úrovni C2. To pro ně znamená možnost získat body do mezinárodního žebříčku i slušné prize money, na které by ve Světovém poháru v konkurenci belgických a holandských jezdců jen těžko dosáhli,“ vysvětlil ředitel závodu Miloš Židík. V Ostravě budou soutěžit také žáci a žákyně do 15 let nebo ženy a muži Masters a Elite. Tito již mimo úroveň C2.

 „Cyklokrosový závod se bude v Ostravě konat druhým rokem a dá se říct, že ten minulý byl takovým zkušebním. Na základě zpětných reakcí závodníků, kteří si loňským závodem prošli, jsme dospěli jednoznačně k závěru, že v pořádání chceme pokračovat. A stala se taková náhoda, že jsem se jednoho dne procházel po Dolní oblasti a potkal jsem se s Janem Světlíkem, což je člověk, který má k Vítkovicím asi největší a nejbytostnější vztah. Ten mi řekl, že pokud budeme chtít dělat závod znova, rozhodně musíme projet jednou z hal. Díky tomu naše trať skutečně a naprosto unikátně prochází halou kolem vysoké pece číslo 4,“ popsal jednu z hlavních novinek stavitel trati Radovan Šťastný.

 

Cyklokrosová disciplína získává na své atraktivitě a popularitě díky stále se vyvíjejícímu trendu připravit závodníkovi originální trať s netradičními typy překážek a různorodostí povrchů. Na tříkilometrovém okruhu Evropského poháru se střídá hned sedm druhů povrchu. „Odstartujeme na dlažebních kostkách, přejíždíme asfalt, dostáváme se na hlínu a trávu, z ní postupně přes asfaltovou cestu a technické depo do písku. Poté na šotolinu, ze které závodníci vyjedou na dřevěný most. Jestli se tedy nepletu, tak máme snad všechno. Samozřejmě, pokud ještě nebude sníh a led. A to v prosinci být může. Z loňska zůstává podle mě asi nejstrmější schodiště v celé české kotlině. Myslím, že nic takového nikde jinde není. Skoro bych řekl, že je to něco na pomezí tobogánu, výtahu a schodiště,“ dodal s nadsázkou Radovan Šťastný.

V loňském ukázkovém ročníku zvítězil táborský Jakub Ťoupalík, týmový kolega aktuálně nejlepšího českého jezdce Michaela Boroše a bratr bývalého juniorského světového šampiona Adama Ťoupalíka.

Televizní diváci budou mít možnost sledovat závody z Ostravy v přímých přenosech. „Podařilo se nám pro výrobu televizního přenosu navázat spolupráci s O2 Production, která má zkušenosti například z posledních dvou ročníků cyklistického etapového závodu Okolo Slovenska. O umístění na televizní kanály ještě jednáme,“ řekl ředitel závodu Miloš Židík.

Cyklokrosaři se za symbolické startovné mohou hlásit online zde: www.sportsoft.cz do 14. prosince.

Závod UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskuteční za podpory Moravskoslezského kraje, města Ostravy, HSF System, Českého svazu cyklistiky, UEC, AT Computers, Craft a Vavrys, Radioking, Bombus, Ha-vel, ARPEX Morava a Jiří Team Ostrava.

 

 

Přečteno - 4760x Tagy: cyklokros ostrava
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
    HSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
  2. Český pohárHSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
    HSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
  3. Ostatní závodyMichal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
    Michal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
  4. Světový pohárKalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
    Kalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
  5. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  6. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 mamut69 - vloženo: 06.11.2022 v 21:43:47

    odpověď na tntbiker — #3 pro mě bydlícího takřka uprostřed lesů, je ten ocelárenský sport velmi atraktivní a kdyby to nebylo tak daleko ......

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 05.11.2022 v 18:14:02

    Cyklokros býval docela pěkný sport, dokud se jezdil v městských parcích, nebo jinde v přírodě. Tenhle humus v bývalých ocelárnách je opravdu atraktivní lokalita?

    1. na tento komentář reaguje mamut69 — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 viondal - vloženo: 05.11.2022 v 17:53:38

    https://www.google.com/

    https://www.google.com/

    https://www.google.com/

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 viondal - vloženo: 05.11.2022 v 17:52:09

    crot

    crot

    crot

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744