"Zmrzlá, ale poctivá," hlásí závodníci o trati MČR v Táboře

73. národní šampionát v cyklokrosu hostí v neděli jihočeský Tábor...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: Jan Němec
"Zmrzlá, ale poctivá," hlásí závodníci o trati MČR v Táboře

Druhý lednový víkend patří tradičně národním šampionátům v cyklokrosu. V sobotu 13. ledna se mistrovství konalo například v Belgii, kde 15. titul zaznamenala Sanne Cant (BEL, Crelan Corendon), v Německu, Velké Británii či Lucembursku. Mistrovství České republiky se pojede v neděli 14. ledna, a to v Táboře. Závod bude především generálkou na světový šampionát.

2 950 metrů dlouhá trať bude stejná jako při světovém šampionátu

Okruh je pečlivě "zaplůtkován" po celé své délce a tam, kde budou stát diváci, tak jsou plůtky dokonce dvojité. Ohavné, ale bezpečnost je důležitá...


Na trati se v sobotu objevila většina favoritů i adeptů na medaili. Chyběla ovšem Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team), obhájkyně titulu v kategorii elitních žen.

"Většinou se před závodem jezdím projet na silnici, sedí mi to víc. Potřebuju si nohy spíš roztočit a na trati mi přijde, že si je člověk zatáhne. Každému ale sedí něco jiného, já už mám ale tento rituál ozkoušený. Celý okruh jsem si ale prošla. Trať doznala pár změn a myslím, že je ještě malinko těžší, než bývala. Bude to rychlý a hodně těžký závod. Je to kompletně zmrzlé, takže to chce se mít neustále na pozoru. Jinak se mi ale okruh líbí a na závod se moc těším," uvedla Kristýna, jež bude v neděli bojovat o třetí titul.


Václav Ježek

Na trati naopak nechyběl týmový kolega Kristýny Václav Ježek (Brilon Racing Team), jehož řadíme mezi širší adepty na medaili a mezi největší favority na zisk titulu v kategorii mužů do 23 let. 

"Trať se mi líbí a je hodně rychlá. Jsou tam i technické prvky, jako překážky a schody, které mi dost sedí. Často tam jsou ledové plotny a je potřeba si dávat pozor, jinak se ale trať dá jet bez problému. Na začátku závodu bude jezdit skupina a bude to poziční bitva, pak se to ale roztrhá a bude to o jednotlivcích," okomentoval trať Václav Ježek.

Již teď je známo, že na start závodu se nepostaví Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Kateřina Hladíková (Brilon Racing Team) a Jakub Ťoupalík (Elkov Kasper), a to kvůli nemoci.

Favorit číslo jedna je v kategorii elitních mužů je jasný. Je jím Michael Boroš (Elkov Kasper), jenž může v neděli zabojovat o sedmý titul a vyrovnat se legendám - Zdeňku Štybarovi a Radomíru Šimůnkovi staršímu.

Právě Zdeněk Štybar (Team Štybar) bude největší hvězdou nedělního závodu. Čtrnáct let po prvním titulu mistra světa v kategorii elitních mužů právě zde v Táboře plánuje ukončit aktivní kariéru. Nejdřív ho ovšem na trati čeká mistrovství České republiky a může se v počtu titulů odpoutat od Radomíra Šimůnka staršího, se kterým má shodně sedm titulů. Dnes se na trati v minus třech stupních a chladném větru objevil ve čtyřech vrstvách s černým dresem svého nového Teamu Štybar a absolvoval několik okruhů.


Pro Českou televizi dnes Štybar nahrával krátký medailonek o trati a poté se vrhnul na plnohodnotný trénink

"Další titul by byl super, ale musím být nohama na zemi. Medaili bych si ale přál. Cílem je ale teď pořádně potrénovat na trati a ozkoušet si ji směrem ke světovému šampionátu," uvedl Zdeněk Štybar.


Trať šampionátu je připravena na světový šampionát nejen pro jezdce, ale i pro fanoušky. Nově se zde nachází dva přejezdy i podchody a především. Ten v nejnižším místě u řeky Lužnice je vskutku masívní.

Vyškrábat se na vrchol trochu sil vezme, podle bikerky Simony Spěšné, jež bude zítra bojovat o svou první účast na krosovém MS, je nejhorší nájezd a následný sjezd z rampy zpět na trávu / sníh, který dává nepříjemné rány...

...tribuny lemují překážky z obou stran a u věhlasných schodů jsou postavené další tři!

Program šampionátu odstartuje v neděli v 10:30 závodem juniorů, v 11:45 se na start postaví elitní ženy, ve 13:20 muži elite. Právě závod elitních mužů můžete živě sledovat na obrazovkách stanice ČT Sport.

Program

10:30 - Junioři
11:45 - Ženy
13:20 - Muži (ŽIVĚ ČT Sport)

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. "Zmrzlá, ale poctivá," hlásí závodníci o trati MČR v Táboře
  2. Fotogalerie
Přečteno - 10255x Tagy: cyklokros tábor mistrovství čr
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
    HSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
  2. Český pohárHSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
    HSF System Cup bude mít v roce 2024 sedm zastávek
  3. Ostatní závodyMichal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
    Michal Bednář novým reprezentačním trenérem cyklokrosařů
  4. Světový pohárKalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
    Kalendář Světového poháru v cyklokrosu pro sezónu 2024/25 je na světě
  5. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  6. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Pijer - vloženo: 13.01.2024 v 20:34:35

    Závod žen a juniorek by měl jít od 11:40 na webu ČT sport plus https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/ostatni/program-vysilani-ct-sport-na-webu-v-mobilu-a-hbbtv/5ddda79bfccd259ea46d41bc#live

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744