Amulet Big José 29 TEST

Velká kola, karbonový rám, rozumná motnost, výbava i cena. I tak může vypadat český XC závodní speciál...

Autor: Petr Bureš
Amulet Big José 29 TEST

Amulet je značkou s dlouhou tradicí na našem trhu. Nikdy si nehrál na gigantomana a snažil se, aby se do jeho kol promítl alespoň kousek patriotizmu. Nikdy se nebál barevných experimentů nebo odvážných specifikací (viz např. Další "superzbíječku" na rok 2013 představil Amulet). Vždycky se snažil zaujmout náročného českého bikera něčím zajímavým.

S příchodem 29" kol se Amulet pustil do výroby svých želízek v ohni s tím, že model BIg José vládne jeho aktuální nabídce jakožto nejvyšší model s nejlepším osazením, který lze momentálně od Amuletu pořídit.

Amulet 9000 29 Big José, jak zní celý název tohoto biku, sází na Superlite Toral karbon. Nový rám se vyznačuje na první pohled masivními pasážemi kolem hlavové trubky i středového složení. Zadní stavba v sobě ukrývá jak adaptér kotoučové brzdy, tak pevnou osu 142x12, přičemž na absorbci nerovností zde najdeme poměrně subtilní horní vzpěry zadní stavby.

Spodní rámová trubka je oproti tomu velice masivní, leč s tenkou stěnou a o tuhost se stará i lehce lomená horní rámová trubka, která u sedlové trubky přímo navazuje na vzpěry zadní stavby.

Geometrie rámu je sportovního charakteru, nicméně k ryze závodnímu pojetí ji přeci malinko chybí. Absence prohnuté sedlovky totiž prodlužuje zadní stavbu až na 445mm. Kolo je tak díky tomu stabilnější a vhodnější například na marathony a klidnější švihy.

Kdysi byl Amulet známý tím, že jeho číselná označení korespondovala s hmotností kola. To už sice dávno neplatí, nicméně současný majitel plánuje, že by se k tomuto principu jednou rád vrátil. Big José prozatím tedy neváží 9kg, jak by mohl naznačovat jeho název, ale 10,73kg s tím že hranice custom osazení dává velmi dobrý prostor k tomu, dostat se s hmotností kola minimálně pod magickou desítku.

Přečteno - 37496x Tagy: testy amulet
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
    Fotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
  2. TechnikaFotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
    Fotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
  3. TechnikaFotogalerie: Scott Spark RC 900 PRO
    Fotogalerie: Scott Spark RC 900 PRO
  4. TechnikaFotogalerie: BMC Speedfox 03 Trailcrew
    Fotogalerie: BMC Speedfox 03 Trailcrew
  5. Testy - RecenzeTEST: Cannondale Scalpel Si Carbon 3
    TEST: Cannondale Scalpel Si Carbon 3
  6. TechnikaFotogalerie: Trek Slash 9.8 29"
    Fotogalerie: Trek Slash 9.8 29"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #17 lalin - vloženo: 17.12.2013 v 12:54:41

    odpověď na Markes — #14 zdravím, je to věc názoru, jasně že víc lidí (testerů) znamená větší objektivitu, ale zase to že mu projde pod rukama mnoho kol znamená že může lépe posuzovat rozdíly mezi testovanými stroji. Mne to nijak nevadí, rád si to přečtu a kdyby mi to mělo nějak moc vadit tak sem nelezu :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #16 Broňa - vloženo: 17.12.2013 v 12:17:51

    odpověď na Markes — #14 Srovnáváš nesrovnatelné, nejde jen o to, jestli redakce má nebo nemá peníze. Jde o to, jestli si člověk za ten test zaplatí (tím že koupí časopis) nebo ne. A to je dnes, milej zlatej, to hlavní.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #15 petan - vloženo: 17.12.2013 v 11:59:26

    odpověď na Markes — #14 Možná jsem to zformuloval poněkud komplikovaně. Chtěl jsem v podstatě říct, že právo hodnotit má každý kdo na nějakém kole jel. Právo na to, aby mohl své hodnocení publikovat už každý nemá, resp. má, ale pouze pro určitou skupinu lidí, např. v rámci Facebooku a dalších sociálních sítích. Právo na to psát na MTBS jsem si z dovolením udělil sám, jelikož jsem jeden z jeho zakladatelů a současně majitelů. Skutečnost, že je MTBS nejčtenějším webovým bikovým médiem je i vaší prací, takže pokud se vám na naší práci cokoliv konkrétního nelíbí budeme jedině rádi, když se to dozvíme, a pokud to bude konstruktivní názor, tak o něm minimálně budeme v redakci přemýšlet a diskutovat. Jinak váš bleskový rozbor podílu autorů na TEST článcích je zcela mimo. Pokud vše děláte s takovou pečlivostí, jako zjišťování množství článků od konkrétních autorů ve vašem předchozím příspěvku, radím ubrat před vánoci na tempu :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #14 Markes - vloženo: 17.12.2013 v 11:29:16

    odpověď na Broňa — #12 srovnávám srovntelné. Lidem co tu čtou testy je srdečně jedno jestli redakce má nebo nemá peníze na testery, ti chtějí kvalitní testy od více lidí a ne od jednoho kterej se povozí a něco napíše. To je právě ten rozdíl mezi testy ve Velu a tady.

    to Bureš: díval jsem se do rubriky:-) Taich tady má za poslední rok jeden test, Mihalečko dva a Gladišův test sem nenašel žádnej:-)

    A vaše věta: "Jinak já sám si žádné právo na to hodnotit kola nedělám a nikdy jsem si nedělal. To právo mi v roce 1998 umožnil internet a možnost na něm publikovat."... by se dala tesat do skály jako kolosální hovadina. Vznik internetu vám opravdu dal právo hodnotit kola?

    1. na tento komentář reaguje petan — #15
    2. na tento komentář reaguje Broňa — #16
    3. na tento komentář reaguje lalin — #17
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #13 petan - vloženo: 17.12.2013 v 08:25:51

    odpověď na Markes — #9 Milý Markesi člověk jménem Bureš, což jsem já rozhodně nepíše všechny recenze na MTBS sám. Pokud by sis dal tu práci a podíval se do rubriky TESTY viděl bys, že jenom v posledním měsíci se prostřídalo v testech pět autorů, konkrétně ti je můžu jmenovat: Bureš, Mihalečko, Gladiš, Veselý a Taich. Jinak já sám si žádné právo na to hodnotit kola nedělám a nikdy jsem si nedělal. To právo mi v roce 1998 umožnil internet a možnost na něm publikovat. Společně s kolegy jsme pak vybudovali MTBS které zcela dobrovolně čtou desítky tisíc lidí. Osobně si myslím, že správný test by neměl být jen PR materiálem oslavujícím daný výrobek, ale do jisté míry by měl právě sdělit čtenářům subjektivní konkrétní názor dotyčného testera. Je jasné, že to co může vyhovovat mě, nemusí sedět někomu jinému, ale konkrétní názor konkrétního Bureše, může zajímat spoustu lidí, kteří si pak svúj názor na dotyčné kolo mohou udělat sami když se jim poštěstí na něj sednout. A na závěr opět zopakuji to co jsem tu už několikrát říkal: Pokud máte někdo ambice stát se testerem, tak směle do toho. zkuste napsat třeba test svého vlastního kola a pošlete na můj email: petan@mtbs.cz. Ono totiž lidí, kteří umí jezdit a současně smysluplně něco napsat není moc. Krásnej den všem :-)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #12 Broňa - vloženo: 17.12.2013 v 08:14:49

    odpověď na Markes — #11 To jsou zase kecy. Až budeš platit za přístup na MTBs, aby sis mohl přečíst test o kole, tak potom možná bude stát tomuto serveru za to, najmout 4 různé lidi na testování kol. Porovnáváš neporovnatelné, a to plátek, který vychází jednou za měsíc a je placený, se serverem s aktuálními informacemi, který je zdarma. Tak se nejdříve zamysli, než napíšeš zas takový blábol jako jsi napsal.

    1. na tento komentář reaguje Markes — #14
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #11 Markes - vloženo: 16.12.2013 v 12:48:37

    odpověď na Sodomka — #10 nehodnotim recenze ale kdo je píše. Ve Velu jsou aspoň čtyři kteří kola testují, tady jeden. Nad tím se pozastavuju. Nad ničím jiným. A s hrůzou zjišťuju že tady to píše jeden člověk už dvacet let:-)Fakt to tu berete jako relevantní zdroj informací o kvalitě kola? když to je vše od jednoho člověka?

    1. na tento komentář reaguje Broňa — #12
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #10 Sodomka - vloženo: 16.12.2013 v 11:25:53

    odpověď na Markes — #9 A kdo jinej by mel hodnotit kola nez ten, kdo se tim systematicky zabejva uz dvacet let? Aha? A vlastne kdo vubec jsi ty, ze si "delas pravo" hodnotit neci recenze?

    1. na tento komentář reaguje Markes — #11
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #9 Markes - vloženo: 15.12.2013 v 23:09:18

    odpověď na Ondřej — #7 Hlavně si všimni že všechny recenze píše jeden člověk jménem Bureš. Kdo to vůbec je že si dělá právo hodnotit kola? Tak si říkám jestli názor jednoho člověka je pro nás směrodatný. Jakou vůbec hodnotu má názor jednoho člověka? Tady to nejsou recenze MTBS ale nějakýho Bureše.

    1. na tento komentář reaguje Sodomka — #10
    2. na tento komentář reaguje petan — #13
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #8 Vláďa J. - vloženo: 15.12.2013 v 20:55:26

    odpověď na Jozka — #1 odpověď na prolog — #2 Pánové, zadní stavba i celá geometrie tohohle kola je naprosto běžný standart.Nevím co se vám nezdá,jakou délku by jste si představovali? A v čem by vám tahle bránila? Jinak dost pěkný kolo,cool design..i když osobně bych malinko prodloužil přední rámový trojůhelník (mám dlouhý ruce a tělo:-)) a malinko zkrátil cenu,přeci jenom konkurence tady je a nespí.

    Ale jinak dobrá práce Hatti!!

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #7 Ondřej - vloženo: 15.12.2013 v 17:20:20

    Taky vám bezdůvodně mizí komentáře? Od teď MTBS nevěřím v recenzích ani slovo. Nemyslíte, že jsou recenze jen placené reklamy?

    1. na tento komentář reaguje Markes — #9
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #6 Goog - vloženo: 14.12.2013 v 13:56:06

    odpověď na +++ — #5 a jak poznáš že ti kluci tady nejsou ve skutečnosti holky? :-)

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #5 +++ - vloženo: 14.12.2013 v 11:27:54

    odpověď na Goog — #4 Jsem si jist. Co kluci?odpověď na prolog — #2 odpověď na Jozka — #1

    1. na tento komentář reaguje Zigy — #
    2. na tento komentář reaguje Goog — #6
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #4 Goog - vloženo: 14.12.2013 v 10:31:34

    odpověď na +++ — #3 a jsi si jistý že ti zdejší "odborníci" radí dobře?

    1. na tento komentář reaguje +++ — #5
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #3 +++ - vloženo: 14.12.2013 v 09:54:07

    odpověď na prolog — #2 odpověď na Jozka — #1 Pro nezasvěceného, kolik je optimální délka zadní stavby.

    Díky za radu. Nechci na sezonu koupit "šit".

    1. na tento komentář reaguje Goog — #4
    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #2 prolog - vloženo: 13.12.2013 v 23:18:39

    Délkou zadní stavby to opravdu trochu zabili. Ale jinak moc pěkný kolo.

    1. na tento komentář reaguje +++ — #3
    2. na tento komentář reaguje +++ — #5
    3. na tento komentář reaguje Vláďa J. — #
    4. na tento komentář reaguje Vláďa J. — #8
    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #1 Jozka - vloženo: 13.12.2013 v 21:21:00

    Na první pohled slušné kolo až na tu nekonečně dlouhou zadní stavbu. Hliníkové vložky středového a hlavového složení už jsou ale pár let pěkně mimo a 25 tisíc za čínský rám je taky hodně velký úlet. Na ebayi nebo alibabě tipuju cenovku okolo poloviny. I ten levnější Pells je co se technologií týče úplně někde jinde...

    1. na tento komentář reaguje +++ — #3
    2. na tento komentář reaguje +++ — #5
    3. na tento komentář reaguje Vláďa J. — #
    4. na tento komentář reaguje Vláďa J. — #8
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744