BMC představilo první enduro s elektronickým XTR Di2

BMC Trailfox TF01 byl první 150mm celokarbonový full na tratích Enduro World Series. Teď bude i prvním enduro bikem, který je vybaven novou sadou Shimano XTR Di2.

Autor: Tomáš Gladiš
BMC představilo první enduro s elektronickým XTR Di2

Švýcarská značka BMC je v nasazení elektronického řazení poměrně novátorská. Shimano XTR Di2 bylo odhaleno vloni v závodě Světového poháru XCO v Albstadtu, kde ji na svých kolech vezli hned tři vybraní závodníci: Francouz Julien Absalon, Švýcar Fabian Giger a Daniel McConnell (AUS, Trek Factory). A hned první jmenovaný biker stáje BMC pro technologickou špičku japonského gigantu vybojoval první vítězství.

Julien Absalon si naplᮯval vyhrᴠa vyhrᬮ Třetamp;ecaron;zstvetos, 29. v kari馡mp;rcaron;e. Dnes na nov魠Shimanu XTR Di2

Po XCO týmu BMC nasazuje elektronické XTRko do boje i na strojích své enduro sekce. Z výhod, které tvůrci sady v elektronice spatřují, teď bude čerpat i François Bailly-Maîtr a časem i jeho kolegové Florian Golay, Kerstin Kögler a Lorraine Truong (enduro stáj BMC jsme vám podrobněji představili v článku Enduro stáj BMC míří za vavříny ve čtyřech). Novou sadu budou používat na týmových kolech BMC Trailfox TF01.

Ačkoli se o této specifikaci s elektronickým XTR mluvilo již loni na prezentaci novinek (BMC 2015 - 29" only) k vidění tehdy nově XTR na Trailfoxech ještě nebylo, protože chyběly jeho funkční vzorky. Dnes je již situace jiná, takže se sami můžete podívat, jak Trailfox ve své highendové verzi vypadá:

První dojmy z nové sady jsou dle jezdců týmu velice pozitivní. "XTR Di2 je rychlé a přesné. Super věc je, že se dá naprogramovat pro různé styly jízdy. Po zadání údajů do softwaru E-tube si můžeme vyladit svůj bike pro daný trénink, závod nebo přejezdy. Důležité pro nás závodníky je také to, že je sada velmi lehká a dokonce nabízí různé doplňky, například displej na řidítka a nebo nastavení zvuku "cvaknutí" při zařazení. Výborný je také Syncro řadící systém, který umožňuje ovládat jedinou páčkou řazení na přehazovačce i přesmykači. Nehledě na fakt, že to celé vypadá moc hezky, protože vše včetně baterie je integrováno do rámu," pochvaloval si kapitán enduro stáje BMC a vítěz enduro etapáku Trans-Provence François Bailly-Maître.

Rideři týmu testovali novou sadu na svých kolech během týmového kempu, kde s nimi trávili čas i lidé ze Shimana. "François má spoustu závodních zkušenosti na nejvyšší úrovni a v několika disciplínách, je to univerzální jezdec. BMC a Shimano jsou firmy řízené technologií a neustálým vývojem a spolupráce s takovými jezdci jako je on obě značky posouvá," nechal se slyšet Guillaume Farin z vývojového oddělení BMC.

Podle inženýra švýcarské firmy mluví pro použití nové sady Shimano XTR Di2 v enduro disciplíně možnost použití dvojpřevodníku, širokého spektra převodů, intuitivní ovládání a subtilní provedení. "François rychle pochopil, jak výhodný je pro něj systém Syncro umožňující rychlé řazení a nebo pokročilejší módy nastavení řazení s předvolenými převody. Nastavitelné napnutí řetězu a tichý chod celého systému nás všechny překvapil" dodal Farin.

François Bailly-Maître je prvním enduro závodníkem, který bude v závodech Enduro World Series jezdit s Di2. Poprvé se s ním v závodním nasazení představí na Novém Zélandu, kde na konci března ve městě Rotorua odstartuje Enduro World Series.

Více o Shimano XTR Di2 v článku Shimano XTR Di2 2015.

Foto: BMC & Michal Červený

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. BMC představilo první enduro s elektronickým XTR Di2
  2. Fotogalerie
Přečteno - 14028x Tagy: bmc xtr di2 tech2015
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyJordan Sarrou se vrací na BMC! Tovární tým značky je znám
    Jordan Sarrou se vrací na BMC! Tovární tým značky je znám
  2. Týmy a klubyTýmové zvěsti a fámy 2023
    Týmové zvěsti a fámy 2023
  3. TechnikaFotogalerie: BMC Fourstroke 2023
    Fotogalerie: BMC Fourstroke 2023
  4. Tech newsBMC Fourstroke v novém redesignu 2023
    BMC Fourstroke v novém redesignu 2023
  5. Tech newsBMC uvádí závodní gravel Kaius 01
    BMC uvádí závodní gravel Kaius 01
  6. Tech newsBMC + Redshift = plná integrace
    BMC + Redshift = plná integrace

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 karel.neugebauer.7 - vloženo: 13.04.2015 v 18:06:44

    Elektronika na kole je peklo. Zlatá mechanika.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744