Ghost HTX Actinum 9000 TEST

Hliníkový rám, čistý design a lehké komponenty jej předurčují k závodnímu nasazení. Jak se chová nejvýše postavený hliníkový hardtail od Ghostu?

Autor: Tomáš Gladiš
Ghost HTX Actinum 9000 TEST

I v době, kterou lze díky všeobecné oblibě kompozitového materiálu označit za karbonovou, se na výsluní zájmu cyklistů drží i rámy vyrobené z hliníkových slitin. A to i přesto, že hliníkové rámy mají údajně nižší schopnost absorbovat vibrace a jsou těžší. Ve prospěch hliníku ale mluví nejen nižší cena rámu a tedy i celého kola, ale také menší riziko jeho poškození. A dobře vyrobený hliníkový rám může svému majiteli sloužit stejně dobře jako dvakrát tak drahý rám karbonový.

Právě ke zhodnocení poměru cena/výkon u kola určeného pro závodní pojetí MTB a svižné vyjížďky jsme tentokrát do redakčního testu vybrali hliníkový model německé značky Ghost. Konkrétně model HTX Actinum 9000, který je coby nejvyšší model řady HTX Actinum osazen Shimanem XT a XTR.

Řada HTX Actinum označuje čtyři modely hardailů, jejichž rámy jsou vyrobeny z duralu a skandia. Například v leteckém průmyslu se skandium používá ke zlepšení vlastností hliníkových slitin a právě od letadel přešlo i do cyklistiky. Rámy díky tomu mohou být o něco lehčí a s vyšší pevností v tahu. S komponentovým mixem na úrovni Shimana XT a XTR, jako je tomu v případě HTX Actinum 9000, a lehkým tuhým rámem se tento Ghost může bez rozpaků pustit na závodní tratě cross-country i maratonů. I pořizovací cena 56 tisíc korun může být pro závodníky silným argumentem, proč do koupě jít.

Pojďme se tedy Ghostu HTX Actinum 9000 podívat na zoubek blíže...

Přečteno - 52109x Tagy: test ghost
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsPelmel novinek 2018 díl druhý
    Pelmel novinek 2018 díl druhý
  2. TechnikaFotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
    Fotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
  3. Testy - RecenzeTEST: Ghost SL AMR 5 AL
    TEST: Ghost SL AMR 5 AL
  4. Testy - RecenzeTest: CamelBak M.U.L.E. LR 15
    Test: CamelBak M.U.L.E. LR 15
  5. Testy - RecenzeTest: Tretry fi'zi:k M4 B
    Test: Tretry fi'zi:k M4 B
  6. Testy - RecenzeNejvětší testcentrum elektrokol Rock Machine v ČR
    Největší testcentrum elektrokol Rock Machine v ČR

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #13 koude - vloženo: 26.08.2011 v 22:15:40

    to pavel,vyzkoušej a pak piš,se Sintesii,seš úplně někde jinde na dolnim levlu.a koukej pořadně když srovnáváš...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #12 Sintesi - vloženo: 15.04.2011 v 10:27:39

    odpověď na Tommy_25 — #10 Tommy_25: tak to radsi nikde nerikej ty kkte! Se asi o kola moc nezajimas LOL

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #11 -Alan- - vloženo: 11.04.2011 v 15:00:49

    odpověď na Tommy_25 — #10 Že výrobci zvedli ceny je jedna věc, ale druhá věc je, zda to musíme akceptovat, dokud jsou dostupná starší srovnatelná kola. A teď nemluvím o slevě za výprodej staršího modelu, jen rozdíl ceny srovnatelných modelů mezi roky. Mnoho rozdílů meziročně nebylo v odpružení, měnily se hlavně komponenty na systém 3x10 (u Shimano), což za ten nárůst nestojí. Kvůli zjednodušení mi přijde dokonce lepší systém 2x10, ale to je na jinou debatu.

    Sintesi mi tu přišlo neznámé právě kvůli vyšší ceně, ale ten Ghost je ještě dražší. Ceny špičkových HT strojů jsou mimo mé chápání, ale diskuze tu byla o tom, zda je tato rozumná v rámci konkurence. K tomu můžu říct jen tolik, že se mi Ghost zdá poměrně dražší. Ale to scandiové rámy vždycky byly. Při bližším zkoumání je ten Scott výbavou níže a srovnatelné jsou spíše ten Trek nebo Specialized. A ty už stojí +- to samé. Takže první zdání může klamat. Osobně bych ale v této cenové volil např. zmiňovaný Anthem, ale někdo chce HT.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #10 Tommy_25 - vloženo: 11.04.2011 v 09:28:48

    Sintesi ? - to je jako co za značku ? upřímně to slyším poprvé. Jinak srovnávat MOC roku 2010 a MOC roku 2011 je opravdu totální kravina, vzhledem ke zdražení, ke kterému došlo u všech velkých výrobců. V této cenové hladině to dělá (8-10tisic).

    1. na tento komentář reaguje -Alan- — #11
    2. na tento komentář reaguje Sintesi — #12
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #9 Jorche58 - vloženo: 11.04.2011 v 08:59:09

    to Pavel: přál bych ti porovnat rám Sintesi a rám Ghosta s úplně stejným osazením, abys přestal psát kraviny a slezl jsi z hrušky - je to jako srovnávat auto od Dacie a BMW, i když mají stejnou výbavu, tak to bude rozdíl.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #8 Fogl - vloženo: 10.04.2011 v 15:31:27

    odpověď na Pavel123456789 — #3 No tak porovnáváš u jednoho kola MOC 2010 s druhým kolem MOC 2011. To je taky hloupost. Všichni vědí, že meziročně šla kola o 10-15% nahoru. Jestli doporučenka Sintesi 2010 byla fakt 41tis., tak na MOC 2011 je meziroční nárůst o 20%. Takže opět porovnáváš nesrovnatelné. Argument, že těch kol je ještě všude dost může tak znamenat, že je nikdo nechce.

    Mimochodem, já jezdím odvždycky Garyho Fishera a ten je taky předražený jak čert. Stejně jsem si jich už několik koupil. Tenhle Ghost si taky zajisté najde své příznivce...

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #7 TPS - vloženo: 09.04.2011 v 21:23:20

    netvrdim ze ten ghost je zly...ale pri takom rozpocte by som isiel urcite do carbonu. BTW. ta vasa debata k nicomu nevedie....

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #6 Tommm - vloženo: 09.04.2011 v 18:42:47

    odpověď na Pavel123456789 — #5 Řeč byla o Sintesi, ne?

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #5 Pavel123456789 - vloženo: 09.04.2011 v 18:22:42

    odpověď na Tommm — #4 Abyste se z toho Ghosta neposrali:-) Když ti Sintesi nestačí, Giant XTC Composite 1 za 60tisíc je blato, celopéro Giant Anthem X3 za 50tisíc je blato? Trek 8500 s Foxou za 50tisíc je blato? Vše jsou MOC!

    1. na tento komentář reaguje Tommm — #6
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #4 Tommm - vloženo: 09.04.2011 v 16:57:44

    odpověď na Pavel123456789 — #3 Dobrá komedie porovnávat bláto od Sintesi s tímhle Ghostem:) Zkoušel jsi oba rámy? Určitě ne, jinak by jsi takovou kravinu nenapsal ;)

    1. na tento komentář reaguje Pavel123456789 — #5
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #3 Pavel123456789 - vloženo: 09.04.2011 v 14:27:32

    odpověď na Fogl — #2 vycházím z doporučené MOC pro rok 2010, žádné slevy ani žádné e-shop podpásové akce :-) a ty kola jsou stále dostupné. Model Sintesi 812 na XTR rok 2009 http://mtbs.cz/clanek/sintesi-812-marathon-preview/kategorie/preview za 50tisíc. Testovaný Ghost za 56tisíc je totální kravina, to si koupí v daném osazení akorát blázen a sám obchodník musí poznat o kolik je toto kolo předražené a jít s cenou aspoň na těch 50tisíc nebo ještě níže :-)

    1. na tento komentář reaguje Tomm — #
    2. na tento komentář reaguje Tommm — #4
    3. na tento komentář reaguje Fogl — #8
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #2 Fogl - vloženo: 09.04.2011 v 12:54:34

    odpověď na Pavel123456789 — #1 To Sintesi modelového roku 2011 má doporučenou MOC 49.990,-. Že ho seženeš za 41 je jiná věc. Tohohle Ghosta bys taky dokázal pořídit výrazně levněji... Porovnáváš u jednoho kola doporučenou cenu distributora do ČR s cenou, kterou Ti na jiné kolo na netu někdo nabídne. Takových zákazníků mám na krámě 5 za den. Takže si kup Sintesi a přeju příjemnou bajkovačku. :-)

    1. na tento komentář reaguje Pavel123456789 — #3
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #1 Pavel123456789 - vloženo: 08.04.2011 v 22:52:03

    Za 41 tisíc se dá sehnat Sintesi 812 s vidlicí Rock Shox Sid osazení kompletní Shimano XT (XTR přehazovačka) a výplety Fulcrum Red Metal 5....tzn. stejné osazení a k tomu lepší výplety naž má Ghost !!!!!

    1. na tento komentář reaguje Fogl — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744