Giant Trance X 29er 1 TEST

Je to tu. Do rukou se nám dostala k testu horká novinka od Giantu; 29" TranceX...

Autor: Petr Bureš
Giant Trance X 29er 1 TEST

Příznivci značky na něj čekali hodně dlouho a nakonec se dočkali. Devětadvacetipalcová verze jednoho z nejoblíbenějších celoodpružených kol od Giantu, modelu TranceX ja na světě a my jsme dostali jako jedni z prvních možnost se na něm svézt.

Model s jedničkou v názvu je prostředním z trojice nabízených kousků pro sezonu 2013. Oproti svému "top" bráškovi, kterého jsme představili před časem (Giant TranceX 29ER 0), je o čtyřicet tisíc levnější, přesto zůstává postaven na Foxu s duralovým rámem typické siluety.

Samotný rám svařuje Giant ze slitiny ALUXX SL-Grade Aluminium, kterou si dlouhodobě vyvíjí a upravuje pro své potřeby. Tvar rámu je rovněž typický pro Giant. Masivní a výrazně ohýbanou spodní rámovou trubku tentokráte doplňuje také prohnutá horní rámová trubka, která je např. u 29" modelu Anthem ponechána rovná. To umožňuje docílit velmi nízkého stand overu, který je zejména u trailových devětadvacítek bedlivě sledován.

Nízká hlavová trubka rámu dominuje v přední části zejména díky dlouhé pasáži za ní, v rámci které jsou provařeny souběžná horní a spodní rámová trubka. Ty se posléze až za předním kolem rozdvojují aby vznikl vlastní rámový trojúhelník a bylo kam uložit vahadla a tlumič zadní stavby.

Zadní stavba disponuje virtuálním systémem Maestro, o kterém již byla napsána spousta superlativů. Premiérou je odlehčená zadní stavba, která využívá asymetrickou vzpěru umístěnou na levé straně biku. Oproti současné běžně používané konstrukci to umožnilo jednak potřebné zkrácení zadní stavby, ale i její odlehčení. Dvojice zadních vahadel, na kterých je stavba uložena, zůstává v nezměněné pozici.

Rám je vybaven vnitřním vedením řadící kabeláže a prostor uvnitř horní rámové trubky je i pro ovládání teleskopické sedlovky. Co se zadní stavby týká, musíme zmínit ještě jednu záležitost a to klasický rychloupínák v ose zadního kola. Giant zcela záměrně nejde cestou pevných os standardu 142-X12, ale ponechává na kole klasiku v podobě rychloupínáku. Vysvětluje to tím, že systém Maestro má natolik tuhou samotnou zadní stavbu, že je použití pevné osy zbytečné a jen by zvyšovalo hmotnost rámu.

Přečteno - 70896x Tagy: testy giant 29
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Conway EMF 327
    TEST: Conway EMF 327
  2. TechnikaFotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
    Fotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
  3. Tech newsPelmel novinek 2018 - biky
    Pelmel novinek 2018 - biky
  4. TechnikaFotogalerie: Giant XTC Advanced 29 ER 1.5 LTD
    Fotogalerie: Giant XTC Advanced 29 ER 1.5 LTD
  5. PreviewGiant XTC Advanced 29 ER 1.5 LTD
    Giant XTC Advanced 29 ER 1.5 LTD
  6. TechnikaFotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
    Fotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #13 GF - vloženo: 18.10.2012 v 12:42:30

    odpověď na jindra — #12 Jak chápeš rozdíl mezi slovy "podstatné" a "jediné"?

    Aneb já o voze, ty o koze. Čti pozorněji ;-).

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #12 jindra - vloženo: 17.10.2012 v 19:20:21

    cena a hmotnost jsou parametry celkem podstatné:-)

    1. na tento komentář reaguje GF — #13
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #11 GF - vloženo: 17.10.2012 v 12:20:12

    odpověď na jj — #8 Zbláznili se akorát lidé, kteří jsou u kola schopni vnímat pouze dva parametry: hmotnost a cenu.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #10 hg - vloženo: 17.10.2012 v 09:06:45

    odpověď na jj — #8 je to větší zdvih a navíc má teleskopickou sedlovku, která přidá cca 400 g. Není to žádný karbonový XC chrt.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #9 seky33 - vloženo: 17.10.2012 v 08:42:17

    odpověď na jj — #8 Jo bohužel. Ale v 29" to není nic neobvyklého. Uklidňující je, že za doslova pár tisíc se dá shodit kilo jak nic. Jinak co mám letošního Rumblefishe tak v 17,5" měl s pedálama (Sh PDM-520) přesně tu samou váhu (tedy 14,04kg).

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #8 jj - vloženo: 16.10.2012 v 20:08:36

    Za 60 papiru kolo s vahou skoro 14 kg. Svět se zbláznil

    1. na tento komentář reaguje seky33 — #9
    2. na tento komentář reaguje hg — #10
    3. na tento komentář reaguje GF — #11
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #7 petan - vloženo: 16.10.2012 v 04:58:35

    odpověď na Chiron — #2 Dobrá připomínka. Od celkové hmotnosti kola si odečtěte přesně 365g. a dostanete hmotnost bez pedálů. Teď jsem je převážil. Jinak co se cenovky týká, tak je pravda, že je na tom tahle kategorie 29" obecně hůř než ty samé kola na 26". V konkurenčním srovnání jsme schválně zařadili dražší Spešl a levnější Cube, aby bylo vidět za co se připlácí a za co nikoliv. Giant umí ale ještě lepší poměr cena/výkon, než jaký předvádí u této specifikace i když je pravdou, že teleskopická sedlovka v sérii není u žádného z konkurentů.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #6 karelnovak - vloženo: 15.10.2012 v 20:22:59

    Cena je celkem v pohodě to kolo má oproti všem kolům ve srovnání navíc teleskopickou sedlovku, to je pár tisíc navíc. Prostě dobrá 29 s větším zdvihem a na Foxu něco stojí navíc s dobrým systémem odpružení. Jestli je něco drahé tak to je ten Spešl.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #5 Amazon - vloženo: 15.10.2012 v 18:53:23

    odpověď na Pedro — #3 Jaká redakce? :-) Redakce to je jeden člověk který to vše tady píše o kolech. Otázkou je, jestli názor jednoho člověka je směrodatný pro výsledek "recenze" :)

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #4 seky33 - vloženo: 15.10.2012 v 18:43:44

    odpověď na capo — #1 Zdvih ničím nenahradíš :-) to ti radím jako spokojený majitel Rumblefishe :-)

    Už se těším až někde ozkouším tohodle Tranďáka

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #3 Pedro - vloženo: 15.10.2012 v 15:31:05

    Taky to byl jeden z mých favoritů, ale jak zveřejnili a) cenu b)osazení c) hmotnost, tak už jsem tak nadšený nebyl. Asi si počkám na test Canyona Nerve 29tky - co na to redakce???

    1. na tento komentář reaguje Amazon — #5
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #2 Chiron - vloženo: 15.10.2012 v 15:19:55

    Jen takový detail k hmotnosti. Asi by nebylo od věci psát hmotnost bez pedálů, nebo aspoň napsat s jakými pedály. Ale tak jako tak, 14kg je hodně, i když k tomuhle kolu to asi tak nějak patří. Bylo by zajímavé vědět kolik váží samotný rám. Škoda, že s tou cenou takhle přestřelili. Jinak by to byl možná můj favorit.

    1. na tento komentář reaguje petan — #7
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #1 capo - vloženo: 15.10.2012 v 14:59:30

    Hezky ho chválíte. Plánoval jsem přesun od 120mm na 26" ke 100mm na 29", ale teď jsem na vážkách ;)

    1. na tento komentář reaguje seky33 — #4
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744