Jaroslav Kulhavý doma nestačil jen na Schurtera, Cink vybojoval bramboru

Nino Schurter získal pátý titul mistra světa XCO, stříbro bral Jaroslav Kulhavý před Francouzem Julienem Absalonem a krajanem Ondřejem Cinkem.

Autor: Tomáš Gladiš
Foto: Michal Červený, Jan Brychta
Jaroslav Kulhavý doma nestačil jen na Schurtera, Cink vybojoval bramboru

Nové Město na Moravě potvrdilo pozici České republiky coby mountainbikové velmoci. V závodě elity mužů, jímž zde dnes vyvrcholilo mistrovství světa horských kol, sice čeští reprezentanti nezvítězili, ale tvořili závod a získali druhé a čtvrté místo. Jaroslav Kulhavý od začátku určoval tempo, pak ale nenašel odpověď na rozhodující atak Švýcara Schurtera a musel se spokojit se stříbrem. Bronz bral osminásobný mistr světa Julien Absalon z Francie, nepopulární čtvrté místo připadlo Ondřeji Cinkovi.

"Měl jsem taktiku dobře odstartovat, což se povedlo. Chtěl jsem jet takové tempo, aby vepředu zůstala jen malá skupina, udělat závod a nestresovat se," vysvětloval Jaroslav Kulhavý, proč byl tolik k vidění na samém čele závodu. "Cítil jsem se silný ve výjezdech, z kopce to nebylo úplně ono. Nino byl dneska prostě nejsilnější. Chytře nastoupil a já se v tu chvíli nebyl schopný dostat do rytmu. Jsem rád i za to stříbro. Diváci byli úplně úžasní, snad ještě lepší, než když byly svěťáky. Za to stříbro vděčím jim. Kdyby mě tak nehnali, nikdy bych tu medaili neměl," vysekl poklonu 23 tisícům diváků, kteří do Nového Města na Moravě v neděli na závod mužské elity na světový šampionát dorazili.

 

Atmosféru závodu si znovu pochvaloval i Nino Schurter, který se stal mistrem světa XCO už popáté v kariéře. Vyrovnal tak bilanci Juliena Absalona. "Na rozdíl od něj ale já nemám zlato z olympiády. Zatím," smál se na tiskové konferenci výborně naladěný třicetiletý Švýcar.

"Není jednoduché porazit na takové trati Kulhavého, natožpak před domácími fanoušky. Ale já mám Nové Město taky rád, trať mi tu vyhovuje a přijel jsem výborně připravený," doplnil Nino Schurter, jenž si obhajobou titulu mistra světa splnil jeden ze svých dvou největších cílů v letošní sezoně. "Jsem rád, že tady mám splněno. Můžu se teď koncentrovat na Rio. Poslední kolo už jsem jel kontrolovaně, nechtěl jsem o titul přijít nějakou zbytečnou chybou. V závodě žen se včera ukázalo, že dokud nejste v cíli, není nic jistého," zhodnotil Nino Schurter.

Bronzový Julien Absalon bojoval o stříbro s Jaroslavem Kulhavým, i třetího místa si ale váží. "Jel jsem po startu svoje tempo. Nechtěl jsem jít na limit, zaplatil bych za to. Trať v Novém Městě na Moravě mi zrovna nevyhovuje, je to víc dělané pro Nina a Jaroslava, což se dneska projevilo. Vydoloval jsem z toho dnes maximum," potvrdil Julien.

Blízko k medaili měl dnes našlápnuto i další z českých reprezentantů Ondřej Cink. Po startu nechyběl vepředu a fanoušky přivedl k varu, když doslova doletěl do vedoucí skupiny k Schurterovi a Kulhavému. Na čele závodu se v tu chvíli totiž pohybovali dva Češi a jeden Švýcar.

 

"Bohužel mi ale ve třetím kole spadl řetěz a ztratil jsem kontakt. Pak jsem tam sice ještě s Absalonem dojel zpátky, ale Nino Schurter to udělal dobře takticky, protože když jsme tam dojeli, hned z toho nastoupil a na to jsem už nedokázal reagovat. Nemohl jsem s tím nic dělat. Snažil jsem se pak celý závod hlídat tu čtvrtou příčku," řekl v cíli Ondřej Cink, který už má doma bronz z letošního mistrovství Evropy.

Přestože je Ondřej prvním mužem pod stupni vítězů, nespokojený nebyl. "Říkal jsem, že chci medaili, ale bude holt příště. Není to poslední závod. Od začátku jsem říkal, že MS doma možná zažiju jen jednou za život, tak jsem do toho šel naplno. Zkusil jsem to. Nesnažil jsem se šetřit. Hrozně jsem si to užil a myslím, že to byl můj největší zážitek v cyklistickém životě. Zase úžasná atmosféra. Moc děkuju fanouškům, co jsme tady teď zažili, nejde ani popsat slovy," poznamenal Cink.

O pozici v top 15 bojoval takřka celý závod Jan Škarnitzl, jenž nebyl daleko od vyrovnání svého osobního maxima, kterým je 11. místo ze světového šampionátu. V předposledním kole byl patnáctý, ale po pádu v sekci BMX se z popředí vytratil. "Zlobilo mi řazení a asi se mi otevřela spojka na řetězu, čímž jsem nejen poškodil šaltr, ale nakonec se mi i rozpojil řetěz, a tak jsem se vydal k depu. Bylo to daleko, lepší možná bylo vzdát, ale nešlo před těmi lidmi zabalit. Chtěl jsem to dokončit, i kdybych měl být poslední. To jsou prostě závody. Někdy to neovlivníte. Škoda, připravený jsem byl dobře," litoval Škarnitzl, jenž závod nakonec dokončil na 64. příčce.

Z dalších Čechů si po Kulhavém s Cinkem zajistil nejlepší výsledek Jan Nesvadba, který ve spurtu vybojoval 34. místo. V páté desítce, konkrétně na 43. a 44. místě přijeli do cíle Matouš Ulman a Jiří Novák.

 

  

Přehled českých reprezentantů na MS 2010Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Jaroslav Kulhavý doma nestačil jen na Schurtera, Cink vybojoval bramboru
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #2 - Araxá
  2. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  3. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  4. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 petan - vloženo: 04.07.2016 v 09:43:42

    odpověď na okam — #1 Mírně matoucí konstatování, to máte pravdu. Ono vyrovnání se totiž týká výhradně elitních titulů a těch má Julien dosud pět. Ostatní tři získal jako junior resp. třiavacítkář.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 okam - vloženo: 04.07.2016 v 07:06:36

    Tak jak to teda je s tím vyrovnáváním? "Bronz bral osminásobný mistr světa Julien Absalon z Francie" vs "Nino Schurter, který se stal mistrem světa XCO už popáté v kariéře. Vyrovnal tak bilanci Juliena Absalona."

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744