Kateřině Nash těžké La Bresse sedí, skončila čtvrtá

Měsíc před zahájením mistrovství světa v Novém Městě dokončila Kateřina Nash 3. díl SP XCO ve francouzském La Bresse jako čtvrtá...

Autor: Jan Němec
Kateřině Nash těžké La Bresse sedí, skončila čtvrtá

Tak to byl závod, jak má být. Těžká trať zkrápěná nočními dešti udělala ze závodu parádní podívanou. I přes dva pády a defekt dokázala zvítězit blonďatá kometa Jolanda Neff (SUI, Stöckli) před dvojicí Kanaďanek - Catherine Pendrel (Luna Pro) a Emily Batty (Trek World), těsně pod stupni vítězů dojela Kateřina Nash (Luna Pro).

Zraky fanoušků se už na samotném startu upíraly na ženu se startovním číslem 18, stojící ve druhé řadě - Jolandu Neff. Ta vynechala úvodní díl SP v Cairns a minulý týden v Albstadtu nakonec nestartovala kvůli nemoci a dnes před závodem řekla, že je připravená na 93 %. Ale i to stačilo, aby se se soupeřkami vypořádala. Po prvních dvou stech metrech byla v čele! Až na několik málo výjimek v prvním kole, kdy se to v uklouzaném výjezdu mlelo, byla téměř neustále v čele. V polovině pětiokruhového závodu nezvládla riskantně rychlou jízdu nejtěžší pasáží a předvedla ukázkového škorpiona. Dvaadvacetiletá blondýnka se oklepala a fičela dál. Ztratila jen opravdu málo a v tu chvíli druhá Emily Batty měla ve sjezdu také problém. 

Jolanda Neff nastoupila do SP velkém stylu :-)
Jolanda Neff nastoupila v La Bresse do SP velkém stylu :-)

Jolanda zdramatizovala závod v předposledním kole, když šla k zemi podruhé, zřejmě kvůli defektu zadního kola. Výměna v depu nebyla nejrychlejší - cca 42 vteřin, a tak její čtyřicetivteřinový náskok byl fuč. Z depa odjížděla ve chvíli, kdy kolem projížděla Emily... Navíc zezadu se hnala Catherine Pendrel. Do posledního kola tak najížděla tato trojice pohromadě. Nejdříve zkusila zaútočit Pendrel, ale mnoho sil ze stíhací jízdy jí nezbylo, což Neff vycítila a vyrazila vpřed. Batty už odpadla, Catherine také přestala stíhat a Jolanda si jela pro vítězství.

Katka Nash byla v kontaktu s prvními od startu, úvodní kola absolvovala na třetí pozici, pak se před ni dostala její týmová kolegyně Pendrel a Katka si držela čtyřku. Jako jedna z mála dam na špici neměla pád. Okruh v La Bresse jí zkrátka sedí, už před čtyřmi lety tady skončila druhá. 

Kateřina Nash
Kateřina Nash jela hlavou. "Nemohla jsem tam bláznit jako ty dvacítky :-))?"

"Tahle trať mi sedí, už před čtyřma rokama mi to sedělo, byly docela i podobný podmínky. A ten noční déšť?  Vůbec mi to nevadilo, naopak! Těšila jsem se na to, že konečně pojedeme na bahně :-)))" sypala ze sebe usmívající se Katka, která se tak posunula na průběžné šesté místo SP.

"Jelo se mi dobře do kopce, kterej byl dlouhej a těžkej, což mě mile překvapilo. Škoda, že jsem se neudržela Catherine, která potom dojela i další holky. Ale raději jsem si jela svoje, Maja mě dojížděla, to bylo jediný, kdy jsem si zrychlila, jinak jsem to měla pod kontrolou. Hlavně kvůli sjezdům, kde se dá hodně získat, ale i hodně ztratit. Já je jezdila na jistotu, neriskovala jsem. Pro mě skvělej den," dodala Katka, která se nyní přesunuje zpět do USA, kde jí čeká vysokohorské soustředění. V Česku se objeví týden a půl před mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě.

Karla Štěpánová
Karla Štěpánová

Výborně si dnes na těžké trati vedla Karla Štěpánová (Kona Cycling Point), když si o pět příček vylepšila umístění z Albstadtu. "Jo, dneska to bylo super. Nebýt toho posledního pádu... Nejlíp jsem se cítila na tom asfaltovým kopci, kde jsem dokázala holky předjíždět. Ale překvapivě jsem je dojížděla i ve sjezdu, někdy jsme se tam pěkně šťouchaly, docela drsný to bylo. Hodně jsem si to práskla do posledního kopce, pak jsem spadla, to mě mrzí. Malou krizi jsem měla ve třetím kole."

Jitka Škanitzlová (Česká spořitelna Accolade) dojela na 45. místě. "Nepovedl se mi start, druhý kolo taky bylo špatný, třetí jsem se rozjela a držela svý tempo. Žádná hitparáda ten výsledek není, ale oproti minulýmu týdnu to bylo o dost lepší a doufám, že se to bude dál zlepšovat," nechala se slyšet Jíťa.

Celkové pořadí stále vede dánská bikerka, vítězkou úvodních dvou dílů SP, Annika Langvad (Specialized). Ta dnes neměla svůj den - dojela patnáctá. V týdnu se trápila s nachlazením a těžká technická trať není její šálek čaje.


Foto: Michal Červený

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Kateřině Nash těžké La Bresse sedí, skončila čtvrtá
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Magua - vloženo: 29.05.2016 v 18:40:45

    No paráda. Tak aspoň že tak. No kdybych byl repre trenér, tak pořadí nominace jest následující: 1. Nash, 2. Cseczinkarová, 3. Štěpánová, ale trenér zatím nejsem...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 marco - vloženo: 29.05.2016 v 15:53:29

    odpověď na Magua — #1 Málo čteš ČR díky Brazilii, která má místo jako pořadatelská země OH automaticky tak pustila své vyjeté místo ve prospěch prvního nepostupujícího státu a tou byla na 18. místě ČR. Jednu z žen repre ČR na OH budeme mít. Uvidíme kdo nakonec pojede. Možná budeme překvapení.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Magua - vloženo: 29.05.2016 v 14:06:11

    A o to větší škoda je, že nepojede na OH. Ledaže by nějaká divoká karta? Nechápu ale, proč žen může jet jen 30 a chlapů 50. To postrádá logiku a spoustu dobrých holek to obírá o šanci zazávodit si na olympiádě.

    1. na tento komentář reaguje marco — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744