Osprey Raptor 14 TEST

Americká značka Osprey, orientující se převážně na výrobu batohů, přichází s novou technologií vodních rezervoárů a hydraulicky stavěných cyklistických packů...

Autor: Renata Hanušová
Osprey Raptor 14 TEST

Firma Osprey, pocházející z amerického Santa Cruz, se brzy po svém vzniku stala světovým distributorem propracovaných batohů. Tato poměrně mladá značka soustřeďující se především na kvalitu a funkčnost, rozšířila svoje produkty, původně omezené výrobou na outdoor, také o modely pro bikery. Pro rok 2012 začala více šlapat do cyklistiky a obohatila řadu bikových packů z původní série Raptorů o nové produkty řady Escapist, Syncro a Zealot.

Pitný režim je jedna z nejdůležitějších součástí pohybu. Na kole obzvlášť dbáme na to, abychom se dostatečně plnili nejrůznějšími tekutinami. Technologie prudce stoupají nahoru a výrobci kol i cyklistického příslušenství stále ustupují od pohodlných možností, kterak si na kolo zavěsit bidon tak, abyste se při jízdě nemuseli ohýbat či nestavěli na každý lok.

Více či méně přicházejí na řadu hydraulické systémy s vodními rezervoáry. Tyto technologie jsou již na trhu mnoho let a výrobci se i nadále snaží o maximální komfort, funkčnost a využitelnost. Značka Osprey je značkou kvalitních batohů, tašek, ledvinek, kapsiček, ale také cyklistických hydro packů. Jeden takový z třídy vymazlených Raptorů se nám dostal na test do redakce. Pojďme si tedy představit jeho specifika.

Raptor 14 je batoh, který využijí především vyznavači dlouhých freeridových jízd a celodenních singletracků. Na místě je tedy přiměřená hmotnost, víceúčelovost, komfort, funkčnost materiálu a snadné ovládání pro ničím nerušenou, bezstarostnou jízdu.
Osprey s inovací Raptorů přináší novinku na český trh, a to ergonomické hydraulické zařízení pro snadnou a pohodlnou dodávku tekutiny. Další novinkou je organizace vnitřního obsahu batohu a design tzv. Bike Tool organizátoru, který udrží ve vašem batohu pořádek, i když vy sami nebudete jeho velkými příznivci. V neposlední řadě je tu i nová ergonomie zad, otočný hydro ventil s revolučním magnetem, pevný a jednoduše ovladatelný držák na helmu LidLock a jiné potřebné vychytávky. Více se dozvíte v následujících kapitolách.

Přečteno - 77114x Tagy: testy tech2012 osprey
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Northwave Extreme XCM
    TEST: Northwave Extreme XCM
  2. Testy - RecenzeTEST: Marin Wolf Ridge - první dojem
    TEST: Marin Wolf Ridge - první dojem
  3. TechnikaFotogalerie: Scott Genius 920
    Fotogalerie: Scott Genius 920
  4. Testy - RecenzeTEST: Scott Genius 920
    TEST: Scott Genius 920
  5. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel Si SE 1
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel Si SE 1
  6. Testy - RecenzeTEST Cannondale Scalpel Si SE 1
    TEST Cannondale Scalpel Si SE 1

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #50 Zémi - vloženo: 05.06.2013 v 14:04:15

    Může mi někdo říct, co je v recenzi za model batohu? Na netu jsem objevil pouze starší verzi Raptoru, která má jiný LidLock (http://www.bike198.com/wp-content/uploads/2011/03/osprey-raptor-14.jpg), a pak Raptor II 2013, která má zip na hadičku (http://img.artscyclery.com/product/OSRP143-BK-1.jpg).

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #49 Anča - vloženo: 06.04.2013 v 23:11:12

    Mě se více líbí chiemsee http://brasnicky.cz/cool-batohy jsou naprosto nádherný né jenom jednobarevný..

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #48 moncco - vloženo: 10.10.2012 v 22:49:17

    V testu jsou uvedeny některé nepravdivé informace, jako např. nepromokavost batohu. Význam tohoto slova je přece jasný a není třeba o tom diskutovat, jak se tady smířlivě pokoušel někdo níže. A batoh prostě nepromokavý není a uvádí to i výrobce, který k němu nabízí za nemalý peníz originál pláštěnku.

    Styl, jakým je tato recenze napsána je vážně hrozný a útočné reakce autorky v diskuzi ještě horší. Asi je těžké si přiznat, že na to nemám.

    Kdo má jen trošku cit pro český jazyk, vyjadřování, slovosled apod. musí nad článkem zaplakat.

    Batoh je to vážně dobrý a na Netu lze už v současné době nalézt informace o nových modelech Raptoru pro rok 2013, které mají řadu vylepšení a nikoli jen kosmetických.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #47 vacma - vloženo: 18.06.2012 v 15:55:49

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #46 dannys - vloženo: 16.04.2012 v 15:22:13

    odpověď na Mireczech85 — #42 Meřím 190 a mám velikost L a jestli ho můžete mít za 1820 tak bych ani nepřemýšlel já jsem ho pořídil za 2500 :-)ale nelituji

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #45 Dannys - vloženo: 16.04.2012 v 13:45:27

    Ahoj všem ,batohy máme oba s přítelkyní ona mám menší já větši a jsou super používáme je i mimo cyklo na outdoor.Co se týče srovnání oproti Camlebagu už od pohledu design zpracování ale asi nejvíc mají vychytaný sací systém a uchycení na magnet.Batohy jsme kupovaly v rokecu (RP).

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #44 Reny - vloženo: 15.01.2012 v 14:42:09

    odpověď na Míraa — #43 Opravdu? já ho zrovna nedávno viděla v Rock Pointu :)a zde je též na jejich e-shopu, nevím tedy jestli vám po odeslání obj. nenapíše prodejce, že už není skladem...to už jsem nezkoušela :)

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #43 Míraa - vloženo: 14.01.2012 v 10:26:15

    Tady to teda žije. Nehledě na to, že recenzovaný batoh se nedá nikde koupit (už jsou vyprodané). Leda na ebay lze sehnat, ale velikost 18 ani omylem. Jaký má pak smysl taková recenze?

    1. na tento komentář reaguje Reny — #44
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #42 Mireczech85 - vloženo: 05.01.2012 v 10:42:02

    Zdravím. Předem bych chtěl poděkovat za recenzi a další doplnění recenze. Myslím, že tomu, kdo se rozhoduje o koupi nějakého batohu to postačuje k tomu, aby se rozhodl. Nemá smysl tu nekonstruktivně napadat autorku původní recenze kvůli nějakým slovíčkům. Padly zde i dobré návrhy pro příští recenzi. Nafotit batoh třeba prázdný s plným rezervoárem, poloprázdný a plně nacpaný. Jak vypadá a jak se chová na zádech.

    Chtěl bych se jen zeptat, jestli měl někdo možnost porovnat Raptor s batohy Mule NV od CamelBaku a nebo Morro (Jolly) od Hydrapaku. Byl jsem přesvědčen, že koupím Morro 2012, nicméně tohle mě nahlodalo a dokonce i přesvědčilo, že bych vzal raději Raptor. Avšak verzi 18. Na mých zádech se ztratí oba a 4 litry na víc se mohou hodit ale překážet rozhodně nebudou. Měřím 186, vážím pod 90. Jezdím spíš vzpřímeněji. Uvažoval bych spíš větší verzi M/L. Batoh mohu mít za cenu 1820,- ve verzi 18. Za cenu pod 2.000,- neseženu ani MuleNV ani Morro nebo Jolla, tudíž se zdá volba jasná, ale stejně se raději ptám na vaše zkušenosti.

    1. na tento komentář reaguje dannys — #46
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #41 nitraq - vloženo: 03.01.2012 v 14:05:48

    Já jezdím zhruba rok a půl s batohem Osprey Manta 20. Při výběru jsem zvažoval i Raptora, ale nakonec jsem skončil u Manty i přes fakt, že na cyklistiku není primárně určená. Sice nemá systém kapes uvnitř a držák na helmu, ale tyhle dva fakty mě nijak netrápí. Ve velké kapse stejně většinou vozím oblečení a jídlo, takže bych to ani do kapes asi nedával. A co se držáku helmy týče, tak perfektně poslouží horní dva stahovací pásky na hlavní kapse. Jsou rozepínací a akorát vycházejí do dvou otvorů v helmě. Pláštěnka je integrovaná a schovaná v kapsičce vespod. A kapsičky na bederním pásu jsou trošku větší a na zip, takže velikost akorát na kapesníčky, sušenku atd. Telefon se do nich taky vejde, ovšem tradiční konstrukce, s dotykáčem jsem nezkoušel a asi by se nevešel.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #40 Marvin47 - vloženo: 23.12.2011 v 08:43:28

    ŽIVOT NENÍ VYSOKÁ ŠKOLA !

    Čím dříve na to přijdete, tím ....

    Přeji pohodové Vánoce všem.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #38 Fogl - vloženo: 14.12.2011 v 14:49:32

    odpověď na Marvin47 — #37 ...mám taky Vostrej batoh, ale vozím v něm nastřídačku vak Source a HydraPak.

    No vidíš to a proč tu "hydrauliku" musíš vysvětlovat Ty? Od toho je tu snad autor článku,...ne? Copak když máš chyby v diplomce, tak je za Tebe opraví a vysvětlí vedoucí DP či oponent? Myslím, že to funguje jinak. :-)

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #37 Marvin47 - vloženo: 14.12.2011 v 10:17:40

    Co tu pořád řešíte? Na netu dnes bohužel číhá řada pisálků ochotných kritizovat kdykoliv a cokoliv. Před časem jsem řešil nákup cyklo-batohů a tato recenze by mi velmi pomohla. (I když jsem i bez ní majitelem recenzovaného batohu.) Divím se autorce, že vůbec reaguje.

    P.S. Pevná stěna rezervoiru funguje jako píst a pomáhá vytláčet kapalinu do hadičky. A to je hydraulika.

    1. na tento komentář reaguje Fogl — #38
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #36 Pítrs - vloženo: 14.12.2011 v 08:42:30

    odpověď na Reny — #34 "pokud nerozumíte slovním spojením je mi to líto" - je zajímavé, jak vysokoškolsky vzdělaný člověk není schopen pochopit, že chyba doopravdy není na straně příjemnců sdělení.

    Víš, ono platí, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Pokud bys na velmi relevantní a oprávněnou kritiku nesmyslných slovních spojení a zoufalé snahy za každou cenu používat "atraktivní" marketingem plozená cizí slova (jak trefně vystihuje jejich podstatu Fogl "hovna"), reagovala jinak, než arogantním poukázáním na neschopnost chápání druhých a zcestným poukázáním na svůj čerstvě nabytý VŠ titul, i naše reakce by byly jiné.

    Nicméně držím palce do dalších článků psaných (snad už) česky a jazykem lidí starších 12 let.

    A pokud tento můj názor zas neuneseš, tak jej klidně smaž. To také o něčem vypovídá.

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #35 Fogl - vloženo: 14.12.2011 v 08:24:18

    odpověď na Reny — #34 Není třeba se čertit, je pouze třeba používat zaběhlá slovní spojení a obraty,...ta slovní spojení, která by většině mohla být nejasná - vysvětlit.

    Například "biker" je dnes běžné slovo, ovšem "bikerský pack" - kdyby mi někdo řekl, že četl recenzi na bikerský pack, budu dlouho uvažovat o čem vůbec četl. Prostě všichni říkají batoh, bágl...atd. Proč vymýšlíš nová slovní spojení?

    No a když napíšeš: "Díky, pokud nerozumíte slovním spojením je mi to líto. Já se budu příště snažit nepoužívat tolik odborných výrazů a postavit text na jiném principu.", tak by úplně stačilo vysvětlit, co jsi těmi obraty myslela a všichni budou v naprostém klidu. Já dělal v outdooru celkem dlouho a ta marketingová "hovna", která se do nás snaží všichni natlačit, tomu kolikrát nerozumí ani oni sami. Natož, když ten anglický obrat máš vysvětlit česky... viz "hydraulicky stavěný pack" - doteď nikdo z nás neví, co to znamená. Přitom jde pouze a jenom o "trademark". Prostě ten vodní rezervoár uvnitř batohu se jmenuje Osprey Hydraulics...!

    Stejně tak třeba CamelBak má 2 značky pro 2 různé vodní rezervoáry. Starší Omega a novější Antidote.

    Jsem taky vysokoškolák, navíc učitel a s tímhle bys nikde neuspěla. Ani jako se seminárkou na téma "Batohy s hydratačním systémem".

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #34 Reny - vloženo: 13.12.2011 v 23:29:45

    odpověď na jb — #28 Díky, pokud nerozumíte slovním spojením je mi to líto. Já se budu příště snažit nepoužívat tolik odborných výrazů a postavit text na jiném principu. K vyjádření kritiky není nutné napsat vlastní recenci, ale pokud jste někdy nějakou recenzi psal tak sám moc dobře víte jak je to těžké a jak snadné je to okomentovat kritikou což se na našem webu u recenzí a testů děje více než často. Jinak děkuji za váš názor.

    1. na tento komentář reaguje Fogl — #35
    2. na tento komentář reaguje Pítrs — #36
    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #33 Reny - vloženo: 13.12.2011 v 23:23:45

    odpověď na dd — #24 děkuji dd podstatné a k věci:-) S tou nepromokavostí či voděodolností. Pokud bude příležitost určitě vyzkouším jak to s tou voděodolností i za většího deště je. Ještě se chci zeptat jakou pláštěnku na batoh používáte? Díky moc.

    1. na tento komentář reaguje dd — #
    2. na tento komentář reaguje dd — #
    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #32 Reny - vloženo: 13.12.2011 v 23:12:46

    Já též děkuji za vaše názory a postřehy, rozhodně si je k srdci vezmu. A při psaní další recenze na ně budu myslet. Co mi nejde do hlavy, proč vás baví zesměšňovat mojí osobu. Vy už ani nehodnotíte článek, produkt, ale mě. Nikomu není nic do toho kolik je mi let, ale jestli to opravdu chcete vědět tak 26 a rozhodně se za to nestydím a ani za tento článek. Někomu se líbí, někomu ne. Pokud budete i nadále zesměšňovat ostrými slovy mojí osobu, budu nucena tyto komentáře cenzurovat. Omlouvám se tedy panu Pítrsovi za smazání, ale pochopte mě, že vaše slova byla mířena jen na mojí osobu, nebylo to nic podstatného ke článku a to sem opravdu nepatří. Takže prosím diskutujte, ale na úrovni o produktu, o článku. Pište svoje postřehy, pište svoje recenze. Já mám ráda svojí práci a jen tak se jí nevzdám a recenze psát dál budu a pokud se vám to nelíbí tak to nečtěte. Já si ráda přečtu ty vaše, pokud nějaké napíšete. Ono kritizovat umí každý, psát už ne. A rozhodně také nebudu stát za heslem: podle sebe soudím tebe. Takže tímto tuto diskuzi ze své strany uzavírám. Děkuji všem za pochopení :-)

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #31 petan - vloženo: 13.12.2011 v 22:46:55

    Vážení díky za vaše názory, opravdu si vážíme v redakci těch konstruktivních, kterých je však bohužel povětšinou minimum. Zkuste být občas malinko víc schovívavější k novým autorům. Žádný učený z nebe nespadl a "prudká nenávist" čišící z některých komentářů je pro tyto jedince spíše demotivující, než naopak. Dík za pochopení!!!

    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #29 LukasT - vloženo: 13.12.2011 v 15:46:11

    Batoh je na rozdíl od této recenze funkční i estetický. Věta „Tento tlakový systém stabilizuje vak k zádové opěrce batohu při vertikální poloze nádrže a provádí prevenci proti boční nestabilitě vaku.“ je skutečnou perlou. Pokud autorka nemá méně než 15 let, měla by se stydět a dělat cokoli jiného, jen ne publikovat. Výsledkem překotné snahy o používání pseudotechnického odborného stylu je, že se to ani při dobré vůli nedá číst.

    Ale k věci: Batoh můžu vřele doporučit.

    Plusy: vzhled, optimální velikost, dostatek kapes, návykový lid lock, promyšlený pitný vak

    Minusy: bederní pás a jeho kapsičky, záda by mohla lépe větrat, nepoužitelně úzké poutko na blikačku

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #28 jb - vloženo: 13.12.2011 v 15:35:43

    Díky za recenzi. Batoh bude asi opravdu dobrý a na jaře se na Osprey podívám.

    Druhá věc je, že styl, kterým je článek napsaný je opravdu strašidelný. Text se kvůli neumělému slohu špatně čte a smysl některých vět nebo slovních spojení jde jen těžko rozklíčovat. Taky mně nejde do hlavy argument, že k vyjádření kritiky je nutné napsat vlastní recenzi nebo článek...

    1. na tento komentář reaguje Reny — #34
    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #26 PP - vloženo: 12.12.2011 v 22:44:22

    Mám asi 10 let Deuter Futura a má skvělý systém odvětrání zad, který bych neměnil. Problém je ale v tom, že když si batoh hodně utáhnu, tak mi na zádech vyleze tak vysoko, že mi překáží při záklonu hlavy. Nemáte někdo zkušenost s novými modely?

    1. na tento komentář reaguje Jirka Sirka — #
    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #25 dd - vloženo: 12.12.2011 v 21:32:15

    odpověď na Jirka Sirka — #20 Pokud muzu mluvit za svuj kousek, svy jsou naprosto netknute, spony taktez, menit jsem zatim nic nemusel. Pouze jedina vec na mem batohu je opouzivana a to je spise moje specifikum (protoze dalsi dva kamaradi, co maji stejny batoh timto netrpi). Na ramennim popruhu jsou pruzne pruvlaky pro hadicku. Je to klasicky naka tkanina ve ktere jsou implementovane male gumicky, aby to bylo pruzne. A prave ty gumicky na mem kousku misty popraskaly. Nicmene nejsou popraskane mechanicky, spis rozdrolene, ale pripisuju tohle memu agresivnimu potu, jelikoz mi podobne i napriklad po nejake dobe zpuchri gumove kolecko mysi, pripadne velmi rychle sleza "pogumovana" uprava u ruznych veci. Ale i tak jsou ty pruvlaky funkcni a neni potreba aby tu hadicky fixovaly nejak vice. Tkanina je oproti deuter batohum takova jemnejsi, s mensi gramazi. Ja jednom miste je po padu na kameni trochu odrena, ale ne skrz a hlavne se to nijak diky ripstop strukture nesiri.

    Pokud vim, ze vyjizdka bude hodne blativa, beru plastenku na batoh. Pokud to neni tak hrozne, necham zaschnout a pak okartacuju/vyklepu :) Moc se s tim neparam. Jednou za cas pak vyprat v pracce... Schne to na muj vkus vcelky rychle, ale zmerene exaktne to nemam :)

    Jinak jen uvedu, ze standardni napln batohu je u mne na kratsi vyjizdky kolem 4-5kg, na dlouhe pres 7.

    1. na tento komentář reaguje Jirka Sirka — #
    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #24 dd - vloženo: 12.12.2011 v 21:20:43

    odpověď na Reny — #16 Nevadi mi neuvedeni velikosti v testu, jen jsem to chtel pro pripadne zajemce doplnit.

    S tou nepromokavosti asi jde ,jak vidim, spis o vyznam slova nnepromokavy. Dle me nepromokava vec proste vodu dovnitr za beznych podminek nepusti, neni potreba aby prez ni byla jeste naka dalsi vec, jako plastenka atd. Rozhodne bych teda nenazval nepromokavou treba nakou softshell bundu s DWR upravou. Batoh vydrzi nakou tu prehanku, ale pri delsi jizde v desti (a nemusi to byt vylozene prutrz) ta voda proste vzlina tkaninou a pres zipy a zvlast pokud clovek ma uvnitr nake obleceni,t ak je proste vlhke. Proto pouzivam i tak pres batoh plastenku se zaterem a prelepenymi svy.

    Co se sitky tyka, tak to byl jen takovy maly postreh, protoze si myslim, ze je lepsi kdyz se potencionalni zajemce dozvi na co vsechno by se mel pri vyberu a zkouseni zamerit a co by mu mohlo vadit. Sitka se samozrejme jako takova nijak nezmeni po naplneni batohu. Ovsem vec se ma takto: Naplnime rezervoar vodou a vlozime do batohu. Rezervoar ma predtvarovanou plastovou cast, ktera neni prilis ohebna. Mezi nim a zady jezdce je vrstva nakeho nejspis penoveho uretanu, ktery je relativne tvrdy a ma smerem k jezdci zebra. Pres zebra je natazena relativne hruba sitka. Cele to muze mit za nasledek to, ze zada batohu se proste vytvaruji dle rezervoaru a pokud clovek ma jen slaboucky dres, jezdi s hodne prohnutymi zady a jde o delsi vyjizdku, muze vzniknout "hot spot" kde je pak kuze podrazdena/podrena - zpravidla na vystouplejsim obratli. Chce to dobre doladit vyskovou pozici batohu. Vetsine lidi to ale problemy nedela, na AM kole se vzprimenejsim posedem uz vubec ne. Neprikladam tomu zase nejaky velky duraz, ale par lidem to vadilo i na zahranicnich forech.

    1. na tento komentář reaguje Reny — #33
    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #23 Fogl - vloženo: 12.12.2011 v 18:10:39

    Batohy Osprey jsou luxusní zboží za relativně vysokou cenu, které ovšem fungují výborně a takhle trapný test si nezaslouží...

    Mám jich doma několik, mí kamarádi také a všichni jsou nadmíru spokojeni. Ovšem je pravda, že všichni jsem dělali v jedné nejmenované firmě a mohli si je koupit za zcela jiné ceny než jsou doporučené MOC, které jsou dost vysoké.

    Mimochodem k té pláštěnce. Nemívaly je standardně žádné jejich batohy (jak je to dnes už nesleduji) a argument byl: "My jsme z Colorada a tam prostě neprší. U vás prší, tak si kupte naši pláštěnku." - ta stála bratru 790,- Kč...!!! :-)

    odpověz na tento komentář
  26. avatar
    #21 Jirka Sirka - vloženo: 12.12.2011 v 16:14:41

    odpověď na Jirka Sirka — #20 Přidám ještě takový názor, že batohy zn. Osprey na mne působí stejným, možná i horším dojmem než batohy Deuter, které mám doma dva a kvalita je opravdu špičková za nižší cenu.

    odpověz na tento komentář
  27. avatar
    #20 Jirka Sirka - vloženo: 12.12.2011 v 16:12:32

    Opravdu jsem se snažil, opravdu moc, ale nedočetl jsem ani první stránku. Při čtení slov hydraulický/hydratace/packů/vymazlených jsem si říkal, jak ze mne autorka dělá 14letého kluka, který si při čtení článku připadá víc cool než kdyby recenze byla klasicky napsána. Pokud vynechám snahu a cool efekt, tak fotky mne zaujaly, slečny rtíky taky, ale to je asi tak vše.

    Bato je krásný, ale nějak mi chybí ,,zkušenost" s používání. Já osobně mám Deutera a vozím ho do práce, kdy je batoh aboslutně narvaný a dostává slušně zabrat. Vozím tam někdy i přes 10kg věcí a batoh je netknutý. Zde jsem se nedozvěděl jak vypadají švy po nějakém období. Nevidím zde nikde fotku a počtu věcí, které je do batohu možno narvat. Nevidím zde fotku stavu klipsen po testu - protože mně osobně se na každém batohu povede prasknout sponu bederního pásu - následující výměna. Nikde zde nevidím, jak batoh po blátivé vyjížďce myjete a jak dlouho schne atd.

    Prostě jste batoh vyndala tašky, vzala na záda, dala si tam rohlík, pitíčko a šla se projet k rybníku. Toť vše. Celý test je jen plácání nad ničím.

    1. na tento komentář reaguje Jirka Sirka — #21
    2. na tento komentář reaguje dd — #25
    odpověz na tento komentář
  28. avatar
    #19 ludek - vloženo: 12.12.2011 v 16:05:43

    odpověď na Reny — #5 Předně se omlouvám, za to nařčení o psaní z translatoru. Ale minimálně ten úvod k tomu docela vybízel. Protože bych se i vsadil, že ani jeden z vámi zmíněných 3 tisíc lidí by nepoužil anglický výraz "pack". A mě jakožto strojařovi, přišlo použití slova hydraulický docela nevhodné. V článku sem narazil na více docela zvláštních slovních obratů. Odkaz na moji recenzi vám tu nedám, protože sem nikdy nepsal nějakou obsáhlejší recenzi, pouze nějaké články na úplně jiné témata. A vůbec, tohle není o tom, že bych musel umět lépe psát, abych věděl, že se mi to až tak úplně nelíbí. A kdybych psal takovouto recenzi, s tím, že sem měl batoh dlouhodobě, tak bych ji zkrátka koncipoval úplně jinak.odpověď na Reny — #5

    odpověz na tento komentář
  29. avatar
    #18 Ondry - vloženo: 12.12.2011 v 13:46:29

    odpověď na jaczub — #17 Máš pravdu že to nedává smysl, ale autorka to vysvětlila

    ad. #8 Hydraform, Hydraulics... prostě to uvedl výrobce a tradá je to hydraulický

    odpověz na tento komentář
  30. avatar
    #17 jaczub - vloženo: 12.12.2011 v 13:35:48

    odpověď na Reny — #15 Pořád jsi nevysvětlila, v čem spočívá ta hydraulická stavba batohu. ;)

    1. na tento komentář reaguje Ondry — #18
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744