Santa Cruz Blur LTc TEST

Uctívaná ikona odpružené scény prošla dlouhodobým testem redakce MTBS. A co víc, rovnou ve svém nejnovějším karbonovém provedení!

Autor: Tomáš Taich
Santa Cruz Blur LTc TEST

Santa Cruz je opředeno mystikou jako málokterá jiná značka v oboru. Rovněž o virtuálním pérování VPP lze mluvit jako o mocnějším, než leckterý svatý obrázek. Závěr podzimu, zimu a předjaří jsem strávil ve společnosti dlouhozdvihého Bluru v novém karbonovém vydání a tak jsem mohl bike i pérování samotné nechat na sebe působit vcelku podle libosti. Nestal jsem se proto lepším člověkem, možná jsem se ale stal lepším bikerem. Alespoň tu a tam.

Virtual Pivot Point
Všechny takzvané virtuální systémy sdílejí princip proměnného bodu otáčení zadní stavby.

V tomto se sice shodují i s čtyřramennými řešeními á la Specialized či Trek, u virtuálů ale jde o skutečně radikální posuny pozice hlavního čepu (nacházejícího se na průsečíku os vahadel), zatímco zmiňovaná čtyřramena mají faktický čep dále před rámem a proměnlivý v menším rozsahu. Platí přitom také, že kolik je virtuálních systémů, tolik je řešení problematiky – právě pro zcela jiné požadavky konstrukcí, daných konfigurací vahadel.

Pionýr v oboru - VPP - podle materiálů Santa Cruz částečně spoléhá na tah řetězu v kombinaci s trajektorií osy kola při pružení, aby blokovalo nechtěné stlačení tlumiče při šlapání. Protože ale má jít o perfektní balanc sil, pérování není zamknuté a náraz kola na překážku znamená bystrou odpruženou akci. Takovéto vlastnosti ale vycházejí i ze specifického seřízení; díky zakřivení trajektorie zadní osy je optimální ponor tlumiče s jezdcem staticky usazeným na palubě asi čtvrtinu až třetinu zdvihu.

Právě díky decentnímu tahu řetězu do středu onoho zaoblení trajektorie směrem k rámu je docíleno výše naznačeného zklidňujícího efektu.
Neméně důležitým, pokračují materiály značky, je pro vlastnosti pérování VPP také proměnlivý poměr mezi zdvihem tlumiče a zadní stavby v průběhu celého zdvihu. VPP tak střídá progresivitu (s rostoucím zdvihem obtížnější stlačení) s degresivní charakteristikou (obtížnější stlačení následované snazším) pro maximalizaci odpruženého efektu 140mm zdvihu a potlačení negativ při šlapání.

Karbon? Karbon!
Santa Cruz jistě nesurfuje na první vlně karbonu. Možná ani na druhé. Svým způsobem ale byl takový rám očekávatelný i od tak labužnické alu značky – je zkrátka éra kompozitová. A dokonce již nyní prosakují zprávy, že sjezdový tým testuje karbonovou V-10... Každopádně firemní představitelé se nechali slyšet, že rám Blur LT je nejen o půl kila lehčí než hliníková verze, ale je pevnější i než dirtový Jackal a tužší než sjezdová V-10. Každopádně, jak se později v terénu ukázalo, nezanedbatelnou roli jistě sehrála také ložiska s kosoúhlým stykem, nebo tapered hlavová trubka.

Přečteno - 34240x Tagy: test testy santa cruz
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Conway EMF 327
    TEST: Conway EMF 327
  2. TechnikaFotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
    Fotogalerie: elektronovinky od Specialized na 2018
  3. TechnikaFotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
    Fotogalerie: Ghost SL AMR 5 AL
  4. TechnikaFotogalerie: Scott Spark RC 900 PRO
    Fotogalerie: Scott Spark RC 900 PRO
  5. Testy - RecenzeTest: CamelBak M.U.L.E. LR 15
    Test: CamelBak M.U.L.E. LR 15
  6. Tech newsSanta Cruz uvedl nový 29" Hightower LT
    Santa Cruz uvedl nový 29" Hightower LT

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #17 tomáš taich - vloženo: 13.07.2010 v 18:17:39

    Jirko, řekl bych, že ono i to compression tune v rozsahu tří bodů stupnice dělá někdy dost....a je to vidět právě, když značka přejde jeden rok o stupeň výš/níž na stejném systému. připočti ale třeba i tři stupně odskokového tlumení a nově hlavně Boost Valve se vzdchovým laděním ProPedalu. to má každá značka pro každý model možnost nastavit jinak. vzpomínám si, jak jsme tohle individuální ladění biků řešili s lidma od Manitou - nějaké 4 nebo 5 let zpět uvedli, že byli překvapeni, jak málo ladění na míru rámu řadový (velko)výrobci využívají. 5 let je ale u FS století a tak dneska už je běžný u Foxe onen systém ladění či zcela přesný tunning á la Tomac bikes. dneska ale víc, než kdy jindy, všichni tají - co je skutečně uvnitř "custom tunned" tlumiče, vědí jen koumáci, kteří jej rozhodí. hodně se ještě nedávno laborovalo i s posunem poměru zdvih tlumiče/zdvih zadní stavby. třeba Kona nebo GT přešli od 1:3 na 1:2 a něco a zase zpět. kromě toho všeho dneska funguje hlavně za oceánem řada malých firem, které se zabývají tunningem tlumičů i vidlic - od těsnění a olej po charakteristiku.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #16 Jirka - vloženo: 13.07.2010 v 04:57:32

    odpověď na tomáš taich — #15 Tomáši, vím že se tohle všude píše, ale zajímalo by mě, zda z Tvojí dlouholeté praxe máš tohle opravdu potvrzeno a nebo jsou to marketingové řeči výrobců. Není kolikrát to naladění "na míru" daného kola jen ono tolik diskutované Compression Tune?

    Jak jinak si vysvětlit, že kolikrát jeden rok je na kole tlumič nastavený tak a druhý rok úplně naopak - na totožném rámu. Někdy dokonce malá komora, pak zase High Volume komora. Výrobcům je to podle mě víceméně jedno, osazují tlumiče podle toho co Fox vyrábí a dodá.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #15 tomáš taich - vloženo: 12.07.2010 v 19:31:56

    odpověď na Lukas Drbo — #14 většina značek vrchních pater produkce ladí tlumiče přímo na míru charakteristice pérování daného modelu. zkraje zdvihu, ke konci, při doskoku. jedná se především o tlumení (planžety nebo třeba i dofukování plovoucích pístů - viz. Fox Boost Valve), které tak vhodně doplňuje krok zadní stavby.s vnější regulací lze tato nastavení dále více či méně měnit.

    1. na tento komentář reaguje Jirka — #16
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #14 Lukas Drbo - vloženo: 12.07.2010 v 17:15:48

    Ahoj,

    muzete mi prosim popsat co presne po technicke strance znamena "s tlumičem Fox RP23 naladěným speciálně pro Santa Cruz" ? dik

    1. na tento komentář reaguje tomáš taich — #15
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #13 Pavol Kianicka - vloženo: 12.07.2010 v 13:50:26

    No, podľa kroniky sveta ide o DRUHÚ generáciu systému VPP, ktorý teraz používa SC aj Intense. Oproti tej predošlej má byť úplne iná, oveľa lepšia. Takže tá prvá, ktorú používali dlhé roky bola vlastne zlá ? :-) Žiadna x-tá generácia overeného systému, len iná krivka LVR.

    Som zvedavý, aké spevy napíšete o karbónovej V10...

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #12 tomas taich - vloženo: 12.07.2010 v 08:11:07

    zdravím! tak jo, běží nám tu pěkná debata, tak směle do toho.

    co se zprávy o prosakování testování karbonové verze týče, text vznikal na jaře, ještě před startem SP (a šéfredaktor pro vytížení, nedostatek silné kávy a fascinaci značkou SC toto přehlédl), čili proto.

    co se, vegane, strmé hlavy u Bluru týče, myslím, že nemáš recht s tím, že jde o enduro. SC má na toto vyhrazen Nomad, zdvih 140 vzadu pak je dneska spíš dlouhozdvihé XC, ne enduro/light FR.

    s tím souvisí i důraz na odpruženou akci spíš při jízdě než dropech. nicméně, jak píše Jirka, chod na doraz, ve smyslu natvrdo na doraz, jsme ani tak nezažili. nebyli jsme sice s Blurem v bikeparku ani na Heiníkárně na Točné, ale skákání není při vyjíž´dce výjimkou a naopak tu Blur hodnotím/hodnotíme jako mistrně využívající celý zdvih, ne neschopný konec kroku utlumit.

    a co se tuhosti zadní stavby týče - máme asi jiná kriteria...každopádně tenhle Blur JE hóoodně tuhý, o to bych se popral i s Arnoldem!

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #11 Jirka - vloženo: 11.07.2010 v 22:15:15

    odpověď na Vegan — #8 Musím souhlasit víceméně se vším. Rok jezdím SC Blur LT a to častější chození na doraz tam fakt je. Problém je totiž v tom, že dle všeobecné shody se doporučuje jezdit SAG až k 30 % kdy pak zadní stavba funguje špičkově a strašně dobře žehlí plus perfektně využívá zdvih. Jediný problém pak je, že jde občas na doraz při 30 cm skoku pokud je to jen trochu víc na placku. Pokud nafouknu o 5-10 psi tlumič víc a SAG se zmenší k 25 % procentům, nadoraz to víceméně nikdy nedám, ale je pryč ta totální žehlivost. Zkoušil jsem si s tím hrát a měnit tlaky víceméně po 2 psi a vypadá to, že se mi povedlo najít kompromis, kdy pořád zadní stavba hodně dobře žehlí a přitom i lehkej dropík dá bez dorazu (tipuju že rezerva už tam ale moc není).

    Jinak ještě doplnění, že podle ohlasů z netu (mtbr.com) a amerických časopisů je mezi hlinikovou a karbonovou verzí docela rozdíl především v pohodlnosti. téměř všichni se shodují, že hliníkový trochu lépe žehlí. Otázkou ale může být i tlumič, kdy první modely měli compression tune na min., dneska už zase osazují střed.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #10 Jirka - vloženo: 11.07.2010 v 22:03:27

    odpověď na zp — #9 jj, redaktoři tady jsou často dost mimo. Když tu v minulosti vydali "test" na karbonový GT Force a napsali, že ten bike nemá na trhu konkurenci a já v diskuzi zmínil Blur LTc a např. nového karbonového Stumpjumpera 2010, tak mi na to napsali, že prej GT Force byl uvedenej na trh o půl roku dříve než zmiňované kola a tím pádem nemá konkurenci :-) že ale test tu byl zveřejněnej v době, když už všechny kola byla min. půl roků normálně v prodeji to je nezajímalo.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #9 zp - vloženo: 11.07.2010 v 12:11:43

    "A dokonce již nyní prosakují zprávy, že sjezdový tým testuje karbonovou V-10" - hahaha 6. květen - http://www.pinkbike.com/news/2011-santa-cruz-v10-2010.html nebo tady test http://www.nsmb.com/3782-santa-cruz-carbon-v10

    1. na tento komentář reaguje Jirka — #10
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #8 Vegan - vloženo: 11.07.2010 v 09:03:34

    Ok, puvodni prispevek jsem psal celkem ve spechu a nebyl cas to rozvadet.

    K chybam diky nemuz se male musky na jinak celkem perfetknim biku najdou, jsou to musky ve skrze nijak zasadni. Pokud se shodnem, ze je toto enduro bajk ( zdvihy 150/140 tomu odpovidaji ) tak by pro nej skoky nemeli byti problem a zde je potreba, aby se zadni stavba chovala trosku progresivne predevsim ke konci zdvihu, bohuzel to tak neni a tlumic pri vetsich skocich chodi zbytecne citelne na doraz (alespon s RP23 standartvolume se to tak chova ). Jako dalsi drobne minus bych asi vzal prilis strmy uhel hlavy jez by neskodilo trosku vice polozit, sklidnilo by to rizeni ve sjezdech. A v neposledni rade zadni stavba mohla byt tuzsi, pri pouziti lepsich brzd a 180mm kotouce vzadu ma tendenci se obcas rozvybrovat ( neni to nijak zasadni, ale obcas to proste dela ).

    Nic mene jak pisu jsou to problemi ktere pozna clovek jez s kolem vic radi a i tak nejsou nijak zasadni proto si myslim ze bajk(respektive ram) je to opravdu perfetkni.

    1. na tento komentář reaguje Jirka — #11
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #7 tomáš taich - vloženo: 10.07.2010 v 09:42:29

    vegane, díky za příspěvek tobě, stejně jako všem - bez nich je článek jen výkřikem do světa.

    na druhou stranu, přijde ti košer napsat, že "kolo je perfektní, ale od lidí, co ho jezdí, víš, že nějaký mouchy má..."???? výpovědní hodnota takového textu nula nula nula....napiš klidně, jaké chyby, neostýchej se, rozvedeme polemiku, chlape.

    a jak píšeš, že je story příliš "jedním směrem orientovaná", to jako máme být textově-testově korektní a vyvažovat v našich torturorecenzích pozitiva za každou cenu negativy? hele, tohle je top bike s top osazením, systém , co je venku řadu let, jeho x-tá generace....přijde ti divné, že se shodujeme s řadou kolegů novinářů v hodnocení za jedna??? navíc kritika slabší aktivity při silovém záběru mi nepřijde až tak nicotná a pro řadu lidí je to stěžejní zjištění, řekl bych.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #6 Vegan - vloženo: 09.07.2010 v 19:18:24

    Tak nevim zda se jeste jednao recenzi nebo uz o zaplaceny PR clanek.

    Tohle je fakt moc jednim smerem orjentovane. Byt je to perfetkni kolo od lidi co ho jezdi vim, ze nejake mouchy ma.

    Srovnavani s primymi konkurtenty je uz vazne mimo.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #5 petan - vloženo: 09.07.2010 v 19:09:54

    Sorry, v porovnání bylo chybně v nadpisu uvedeno, že jde o Anthem, nicmene obrazek, cena i kompletni popis s udaji odpovidal modelu Trance X, který je pochopitelně do srovnání vhodnější volbou.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #4 tomáš taich - vloženo: 09.07.2010 v 18:53:26

    zdravím vespolek, souhlasím zpětně, že Trek by neměl konstrukčně být uváděn ve stejném šuplíčku jako virtuály či Specialized, co se pohybu hlavního čepu týče. a je pravda, že Giant Trance X by seděl pro srovnání lépe, než Anthem X. vcelku mě ale překvapuje nevraživý tón debaty - že by parné léto? a co se údajného přechválení biku týče, předpokládám, že kritici Blur sedlali alespoń měsíc a srovnávali s dalšími řekněme deseti stroji....

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #3 bmarcel - vloženo: 09.07.2010 v 17:26:17

    Tak Trek má od virtuálu poriadne ďaleko a taktiež od systému od Specialized. Je to prepákovaný jednočap. A systém spoločnej osi v zadnom kolese má svoje plus hlavne pri brzdení. Áno Giant Anthem je troška od veci, Trance X je vhodnejší ale zdvihom by mu najviac sedel Reign 0, ten však neni karbon.

    Je to dosť prechválené.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #2 Petr - vloženo: 09.07.2010 v 16:34:43

    To porovnání s Giant Anthem je snad trochu mimo, ne? Myslím, že Giant Trance X je ten správný konkurent.

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #1 Pavol Kianicka - vloženo: 09.07.2010 v 15:52:55

    Páni, mali by ste zvážiť poslanie svojho CV a tohto článku na marketing. oddelenie v SC! Vedel som, že "technický marketing" od SC je des, ale že to čitateľa a pisateľa recenzie donúti písať podobné epopeje a heroické bájky, to som nečakal. Čítali ste to po sebe?

    Namiesto vzletných nezmyslov o kultovom VPP a vymenuvávaní komponentov ste mali pridať grafy a podrobný popis správania sa toho rámu v konkrétnych situáciách.

    PS: Trek nikdy nemal žiaden model s virtuálnym čapom. Vždy to bol 1-čap. Ak ste mali namysli ich ABP, tak tam je virtuálny čap len pre pôsobenie brzdových síl.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744