Shimano Saint 2009

Pro všechny příznivce FR a DH připravilo Shimano bombu. Jde o druhou verzi populární sady Saint, určenou pro gravity disciplíny a podle prvních zpráv jde o hodně povedenou záležitost ...

Autor: Petr Bureš

Shimano Saint. Sada, která má svou přesnou cílovou skupinu, není sice zdaleka tak masová, jako např. uživatelé Deore, LX, či XT, ale existuje a má naprosto odlišné nároky na použité komponenty, než ostatní. Jejich revírem je les, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou skály, lávky a dropy. Freerideři a downhilleři tady to máte. Shimano pro vás nachystalo redesignovanou sadu SAINT 2009.

Jak se stalo pravidlem, Shimano nejprve "něco" vyvine, umístí a otestuje to na XTR, či XT a posléze danou věc nasadí do většiny svých "lidovějších" sad. Ne jinak tomu je i u freerideové sady Saint.

Saint spatřil poprvé světlo světa před ctyřmi lety a tak už bylo na čase ho zmodernizovat. Jestliže při jeho uvedení vzbuzovala nejvíce údivu přehazovačka, která byla konstruována s uchycením přímo na zadní osu aby odolala zvýšeným rizikům poranění, novinka na 2009 posouvá funkčnost ještě dál. S využitím technologie Shadow, kterou Shimano poprvé představilo loni a na kolech se poprvé objevuje v rámci sady XT již letos, dokázal nový Saint "šaltr" ušetřit nejen hmotnost o 100gramů, ale zvýšit pevnost ramínka a celé konstrukce, takže odletující kameny a klacky budou mít opět těžší práci s tím, aby dokázaly novou přehazovačku jakkoliv deformovat.

Novinkou v sadě je speciální přesmykač Saint, který je navržen s ohledem na použití, to znamená optimalizován pro FR kola s 36 zubovým převodníkem. Jeho vnitřní vodítko je pak posazeno o něco níže než u konvenčních sad a je vyšší, což by mělo zabránit nežádoucímu padání řetězu.

Po experimentech s řazením, kdy se Shimano chvilku snažilo natlačit Dualcontrol páky i do sjezdu, se naštěstí Japonci probudili a pochopili, že to opravdu není ta správná cesta. V nabídce pro rok 2009 tak najdeme pouze inovované Rapidfire Plus páčky s možností nastavení polohy řadícího mechanismu vůči řídítku.

Brzdové páky se převlékly do XT designu a svou premiéru si odbyly společně s kompletně předělaným brzdovým třmenem. Ten je nyní nově konstruován jako čtyřpístkový. Třmen se skládá ze dvou částí sešroubovaných čtyřmi šrouby a výrobce uvádí, že by měl být o 50% účinější než stávající verze.

Kliky se pyšní pochopitelně dutou technologií Hollowtech 2, užším profilem, který posktyuje více místa kotníkům a taktéž váhovou úsporou cca 100 gramů v závislosti na jejich provedení.

To všechno ještě podtrhuje povedený design, který v sobě snoubí černou, stříbrnou a zlatou barvu. Sečteno a podtrženo, Shimano vypustilo skvostné nářadí pro všechny příznivce freeridingu a sjezdu za které se nemusí rozhodně ani v konkurenci specialistů na dané obory vůbec stydět.

Přečteno - 13686x Tagy: dh tech2009
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárMistři ČR ve sjezdu horských kol Sehnal a Havlická
    Mistři ČR ve sjezdu horských kol Sehnal a Havlická
  2. Světový pohárPremiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
    Premiéru gravity svěťáku uvidí Bielsko-Biała
  3. Světový pohárPo XCO svěťáku je o víkendu na programu sjezd, hostí ho Fort William
    Po XCO svěťáku je o víkendu na programu sjezd, hostí ho Fort William
  4. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  5. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  6. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 poleno - vloženo: 26.08.2008 v 08:11:53

    délka klik - v jakých délkách je kliky možno získat? KCK má pouze volbvu 170. kde je nějaký důvěryhodný zdroj.
    všichni píšou o barvě a o gramech.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Rici - vloženo: 07.05.2008 v 20:41:09

    CENA?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744