Shimano Saint 2009

Pro všechny příznivce FR a DH připravilo Shimano bombu. Jde o druhou verzi populární sady Saint, určenou pro gravity disciplíny a podle prvních zpráv jde o hodně povedenou záležitost ...

Autor: Petr Bureš

Shimano Saint. Sada, která má svou přesnou cílovou skupinu, není sice zdaleka tak masová, jako např. uživatelé Deore, LX, či XT, ale existuje a má naprosto odlišné nároky na použité komponenty, než ostatní. Jejich revírem je les, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou skály, lávky a dropy. Freerideři a downhilleři tady to máte. Shimano pro vás nachystalo redesignovanou sadu SAINT 2009.

Jak se stalo pravidlem, Shimano nejprve "něco" vyvine, umístí a otestuje to na XTR, či XT a posléze danou věc nasadí do většiny svých "lidovějších" sad. Ne jinak tomu je i u freerideové sady Saint.

Saint spatřil poprvé světlo světa před ctyřmi lety a tak už bylo na čase ho zmodernizovat. Jestliže při jeho uvedení vzbuzovala nejvíce údivu přehazovačka, která byla konstruována s uchycením přímo na zadní osu aby odolala zvýšeným rizikům poranění, novinka na 2009 posouvá funkčnost ještě dál. S využitím technologie Shadow, kterou Shimano poprvé představilo loni a na kolech se poprvé objevuje v rámci sady XT již letos, dokázal nový Saint "šaltr" ušetřit nejen hmotnost o 100gramů, ale zvýšit pevnost ramínka a celé konstrukce, takže odletující kameny a klacky budou mít opět těžší práci s tím, aby dokázaly novou přehazovačku jakkoliv deformovat.

Novinkou v sadě je speciální přesmykač Saint, který je navržen s ohledem na použití, to znamená optimalizován pro FR kola s 36 zubovým převodníkem. Jeho vnitřní vodítko je pak posazeno o něco níže než u konvenčních sad a je vyšší, což by mělo zabránit nežádoucímu padání řetězu.

Po experimentech s řazením, kdy se Shimano chvilku snažilo natlačit Dualcontrol páky i do sjezdu, se naštěstí Japonci probudili a pochopili, že to opravdu není ta správná cesta. V nabídce pro rok 2009 tak najdeme pouze inovované Rapidfire Plus páčky s možností nastavení polohy řadícího mechanismu vůči řídítku.

Brzdové páky se převlékly do XT designu a svou premiéru si odbyly společně s kompletně předělaným brzdovým třmenem. Ten je nyní nově konstruován jako čtyřpístkový. Třmen se skládá ze dvou částí sešroubovaných čtyřmi šrouby a výrobce uvádí, že by měl být o 50% účinější než stávající verze.

Kliky se pyšní pochopitelně dutou technologií Hollowtech 2, užším profilem, který posktyuje více místa kotníkům a taktéž váhovou úsporou cca 100 gramů v závislosti na jejich provedení.

To všechno ještě podtrhuje povedený design, který v sobě snoubí černou, stříbrnou a zlatou barvu. Sečteno a podtrženo, Shimano vypustilo skvostné nářadí pro všechny příznivce freeridingu a sjezdu za které se nemusí rozhodně ani v konkurenci specialistů na dané obory vůbec stydět.

Přečteno - 13658x Tagy: dh tech2009
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  2. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  3. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  4. PozvánkyNetopýr Bike Fest oslaví 10 let
    Netopýr Bike Fest oslaví 10 let
  5. Mistrovství světaRakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
    Rakušanka Valentina Holl a Brit Charlie Hatton mistry světa ve sjezdu
  6. DoplňkyNový Rock Shox Boxxer 2024
    Nový Rock Shox Boxxer 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 poleno - vloženo: 26.08.2008 v 08:11:53

    délka klik - v jakých délkách je kliky možno získat? KCK má pouze volbvu 170. kde je nějaký důvěryhodný zdroj.
    všichni píšou o barvě a o gramech.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Rici - vloženo: 07.05.2008 v 20:41:09

    CENA?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744