Belgický cyklokrosař Toon Aerts pozitivní na doping

"Včera se mi obrátil svět vzhůru nohama, dostal jsem dopis od UCI, který žádný sportovec ve své kariéře nechce dostat. Bylo mi oznámeno, že v mém vzorku moči, který byl odebrán při mimosoutěžní kontrole u mě doma 19. ledna, byl zjištěn abnormální výsledek," píše belgický cyklokrosař Toon Aerts (Baloise Trek Lions) na svém Twitteru potom, co byl v jeho moči zjištěn zakázaný lék. Zprávu též včera pozdě večer přinesla téměř všechna belgická média.

Osmadvacetiletý Aerts skončil na MS v USA na šestém místě a nyní mu hrozí, že mu bude tento výsledek odebrán stejně jako vítězství v Lille 6. února na X²O Badkamers Trofee, třetí místo v Gavere Superprestige a umístění v top 10 v bruselském univerzitním cyklokrosu, které mu vyneslo titul v seriálu X2O Badkamers Trofee, pokud se výsledek B-vzorku potvrdí.

"Udělám všechno pro to, abych prokázal svou nevinu a očistil své jméno," uvedl Aerts podle serveru Sporza.be v prohlášení poté, co mu bylo oznámeno, že se v jeho A-vzorku objevil lék na rakovinu prsu letrozol. "V současné době nevím, jak k tomu mohlo dojít. Ve vzorku mé moči byl nalezen přípravek 'Metabolit letrozolu'. Produkt, o kterém jsem do včerejška nikdy neslyšel a nevím, jak se dostal do mého těla."

Jeho tým Baloise Trek Lions se také rozhodli zařadit Aertse na listinu neaktivních jezdců a počkat na potvrzení výsledku. "Doufáme, že se brzy dočkáme lepších zpráv. Z preventivních důvodů a po konzultaci s Toonem bylo rozhodnuto, že nebude dále aktivní, dokud nebude známo více," napsal tým. "V rámci týmu Baloise Trek Lions máme přísnou nulovou toleranci dopingu pro všechny naše jezdce. Jako tým to dlužíme sobě, ostatním jezdcům v týmu i cyklistickým fanouškům."

Více infromací zde: www.sporza.be

 

16.02.2022 - Závody - autor: Jan Nemec - 7474x doping toon aerts
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyToon Aert podepsal smlouvu s týmem Deschacht-Hens-Maes
    Toon Aert podepsal smlouvu s týmem Deschacht-Hens-Maes
  2. Ostatní závodyToon Aerts si odpyká dvouletý trest, k závodění se vrátí po 16. únoru 2024
    Toon Aerts si odpyká dvouletý trest, k závodění se vrátí po 16. únoru 2024
  3. OstatníMathias Flückiger se vrací z nejhoršího období svého života k závodění
    Mathias Flückiger se vrací z nejhoršího období svého života k závodění
  4. OstatníToonu Aertsovi hrozí dvouletý dopingový trest, stále je ovšem přesvědčen o své nevině
    Toonu Aertsovi hrozí dvouletý dopingový trest, stále je ovšem přesvědčen o své nevině
  5. Týmy a klubyMathias Flückiger osvobozen, dopingový trest si odpykat nemusí
    Mathias Flückiger osvobozen, dopingový trest si odpykat nemusí
  6. Světový pohárDopingová aféra Toona Aertse stále nevyřešena, už se ale mluví o novém angažmá
    Dopingová aféra Toona Aertse stále nevyřešena, už se ale mluví o novém angažmá

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 tgi - vloženo: 18.02.2022 v 13:40:06

    Letrozol je na seznamu látek, které jsou během soutěže i mimo ni vždy zakázány. Lék se předepisuje na určitý typ rakoviny prsu a někdy i na sníženou plodnost, ale lze jej zneužít i k dosažení lepší výkonnosti. Sportovci, kteří zneužívají anabolické steroidy, mohou použít inhibitor aromatázy, jako je letrozol, k potlačení tvorby estrogenů, čímž se sníží nebo zabrání nežádoucím účinkům anabolických steroidů.

    Zdroj: https://www.wielerflits.nl/nieuws/toon-aerts-op-non-actief-na-vondst-dopingproduct-in-urinestaal/comment-page-2/#comments

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744