Časovka na Cape Epic ukázala sílu týmu Specialized

Druhou půlku Cape Epic 2023 rozjela časovka na 47 km, tu ovládl tým Specialized. Stoškovi se jelo lépe, Nash a Gomez stále drží 2. místo průběžně... 

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Nick Muzik a Sam Clark / Cape Epic
Časovka na Cape Epic ukázala sílu týmu Specialized


Pátý soutěžní den odstartoval druhou polovinu Cape Epic, na programu měl časovku na 47 km / 850 m. Trať kolem vinařství Oak Valley vedla po cestách spojujících singltrailové lokality v sousedství. Velkou roli dnes ani tak nehrála taktika, ale silný vítr, jenž na otevřených pasážích výrazně brzdil. Nejlépe tak na tom byly vyrovnané páry. Nejrychlejší čas zaznamenal tým Toyota Specialized 91 Songo, který tak ovládl třetí etapu v řadě a v průběžném pořadí se posunul na 3. místo! Mezi ženami byl překvapivě suverénně nejrychlejší namibijsko-maurcijský pár Vera Looser a Kim Le Court.

 

Nejsou to bikeři, kteří by plašili zvířata, ale vrtulníky, které někdy lítají až nebezpečně blízko zemi...

Chris Blevins (USA) a Matt Beers (RSA) v časovce ukázali, jak velkou sílu jejich spojení má. Už třetí den po sobě dokázali zvítězit a znovu se posunout pořadím o něco výše. Po první etapě v pondělí, kdy Chris vinou silných křečí zasekl týmu osmiminutovou sekeru, je vše zapomenuto. Sekera už je dávno pryč, téměř půlku záseku oba vytáhlí závodníci dokázali smazat, dostat se na třetí místo průběžně a odsunout tým Wilier Pirelli na čtvrtou pozici.


Němečtí bojovníci Egger s Baumem jdou do každé etapy po hlavě a na lídry už ztrácí jen minutu a jedenáct sekund...

Na 47 km trati strávili 1:45:09 hod. a na všech mezičasech zaznamenávali nejrychlejší časy, druhý nejlepší čas zajel německý tým Orbea Leatt Speed Factory ve složení Georg Egger a Lukas Baum, když zaostal o 22 vteřin, což rozhodně není moc. Třetí pak dojel pár ve žlutých dresech lídrů Scott Sram, jenž ztratil bezmála dvě a půl minuty. Majitelé žlutého dresu si ho tak podrží i do zítřejší královské etapy, ale utrpěli dvouminutovou ztrátu ze svého náskoku. 


Nejlepší trojka časovky Cape Epic 2023...


Nino Schurter a Andri Frischknecht...
 

A tak boj o žlutý dres výrazně připomíná loňský rok, kdy z druhé pozice krvelačně útočí Egger s Baumem. "Dvě minuty, které jsme dnes ztratili na Eggera s Baumem je možná až moc, ale pořád jsme v čele a odhodláni bojovat. Nechtěli jsme se dnes před královskou etapou zničit, myslím, že zítra bude hodně ataků a my musíme být připraveni naše vedení bránit," řekl Nino, který s Andrim vedou už jen o 1:11 min před německým párem.  


Pavel Gonda a Jan Fišnar...

Úmrtnost českých závodníků - amatérů - ve startovním poli je vysoká. Dál trpí Milan Damek, jenž jede ve dvojici s Rakušanem Lukasem Kaufmannem (IMMOunited racing). "Sotva se držím na kole, asi jsem už neměl vůbec startovat, myslím, že to byla moje poslední etapa," smutně ze sebe soukal Milan s bolestmi břicha. Dobrou zprávou ale je, že se do závodního rytmu vrátil Jan Fišnar, a tak s Pavlem Gondou bojují v kategorii Masters dál a časovku dokončili na 3. místě v této kategorii. 


Andreas Seewald a Martin Stošek...

Lépe je na tom Martin Stošek (Canyon Northwave), což je dobrá zpráva před královskou etapou. Dnes s Andreasem Seewaldem dosáhli na 4. nejrychlejší čas a z výrazu bylo čitelné, že chuť a energie je zpět.

"Dnešek hodnotím pozitivně, jeli jsme nad očekávání dobře. Nešli jsme do etapy s velkými ambicemi. Chtěli jsme to hlavně přežít a soustředit se na poslední tři dlouhé etapy. Ve výsledku se nám ale jelo docela dobře a v půlce, když jsme slyšeli, že si vedeme dobře, chytlo se to víc. Andy odvedl hodně práce v první polovině na větru, já byl zase silnější v závěru. Nejede se mi sice úplně dobře, ale nebýt toho včerejšího defektu, jsme relativně v kontaktu s nejlepšíma. Nohy se rozjíždí a myslím si, že budeme ještě schopni otočit to na nějakej lepší výsledek. Zatím jedeme defenzivně, spíš se bráníme a já odpadám, na druhou stranu dneska to bylo naštěstí dobrý a v druhý půlce se mi nohy chytly a konečně jsem cítil svůj závodní drive a třeba zkusíme i nějakej atak," vypověděl Martin Stošek, jemuž je už nyní jasné, že bojovat o podobné pozice jako vloni je v tuto chvíli už nereálné. Na pátém místě průběžného pořadí na lídry česko-německý pár ztrácí více než 19 minut, na bronzovou příčku pak minut 14.

Martin Stošek...
 

Svou premiéru na Cape Epic hodnotí Petr Vakoč po polovině závodu pozitivně, se Švýcarem Marcem Stutzmannem stále drží šestou pozici v průběžném hodnocení.

"Nejhůř na tom je žaludek. Nevím, jestli jsem něco chytil nebo je to z gelů a zátěže, ale žaludek mám trošku špatnej. Naštěstí to ale zatím jde. Musím říct, že se to na tom výkonu zatím nějak extra neprojevilo. Do dnešní etapy jsem ale nastupoval s otazníky a prvních 15 kiláků jsem dost protrpěl, to odtahal především Marc. Od druhé třetiny jsem už byl schopnej jet a v závěru už jsem se cítil dobře. Byla to docela dobrá etapa a myslím si, že jsme zajeli náš standard. Zatím převládá naprostá spokojenost, včera byla škoda defektu, měli jsme perfektní start. Uvidíme, jak to půjde dál, je to náročný, člověk se musí pořád přemlouvat, aby jel a dával si. Je to mentální hra," zhodnotil někdejší profesionální silničář Vakoč, jenž tak na bikovém etapáku zastiňuje daleko výraznější postavy světové silnice. 

Vincenzo Nibali a Samuelle Porro jsou devátí a Niki Terpstra a Gosse van der Meer okupují až 52. pozici!


Kim Le Court /vlevo/ z Mauriciu a Vera Looser z Namibie - suverénní vítězky časovky, obě jsou mistryně svých zemí v maratonu...
  

Ten nejlepší dárek ke svým 27. narozeninám si dala Kim Le Court z Mauricia, výborná silničářka, která před necelými 2 týdny už potřetí v řadě vyhrála ikonický Cape Town Cycle Tour, když spolu s národní mistryní Namibie Verou Looser časovku vyhrála. Vedoucí duo v oranžových dresech neohrozily, ale jejich dnešní náskok v cíli 2:52 min. je příslibem do dalších etap. Trojku obsadil česko-argentinský pár Kateřina Nash a Sofia Gomez Villafane, jenž dnes ztratil pět minut a třináct vteřin.

Pódium žen...

"Časovka byla náročná, věděla jsem, že se pojede naplno od začátku a že tempo bude vysoký a trochu my zase v druhé polovině došlo. Sofia je mladá a jede, já pořád říkám, ať zpomalí, jinak se zavařím. Člověk to chce zkusit, ale nejde to. Únava je znát každým dnem, závěr byl náročnej a já nejsem schopna zregenerovat tak rychle jako závodnice o patnáct let mladší. Snažím se a jede se dál," řekla v cíli Katka, která si pochvalovala dnešní trasu. "Dneska byla hezká trať, bylo tam dost pěknejch stezek a užívala jsem si to hlavně v lesích, oproti předchozím etapám to bylo opravdu hodně bikový.”


Kateřina Nash a Sofia Gomez Villafane si stále drží druhou příčku průběžně...

V pátek 24. března čeká na závodníky další více než stokilometrová etapa a navíc s největším převýšením ročníku. Pořadatelé po právu označili 5. etapu s parametry 102 km / 2 450 m jako královskou. Stoupání na nejvyšší bod letošního Cape Epic - horský hřeben Groenlandberg ve výšce 1 114 m n. m. - nebude jediným bonbónkem páté etapy. Hned po startu, tedy ještě před stoupáním do nejvyššího bodu, totiž na závodníky čeká téměř dvacet kilometrů nepřetržitého stoupání z 250 do 850 m n.m. Ale nebudou to jen stoupání, která budou rozhodovat. Naopak. Cíl etapy je totiž v Lourensfordu - místě loňského startu Cape Epic - ve výšce 100 m n. m. 

Živý přenos startuje v 7:30 hod.


 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Časovka na Cape Epic ukázala sílu týmu Specialized
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyVíkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
    Víkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
  2. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  3. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  4. Ostatní závodyPetr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
    Petr Vakoč v Rakousku zahájil světovou gravel sérii
  5. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  6. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 mr.strup - vloženo: 23.03.2023 v 19:52:08

    https://mtbs.cz/clanek/cape-epic-2013-kulhavy-fenomenalne-vyhral-a-je-ve-zlutem/kategorie/bleskovka-zavody#.ZByfcGSLrCg

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744