Česko má další Královnu cyklistiky, vítězství v anketě slaví Kristýna Zemanová

59. ročník ankety Král cyklistiky ovládly ženy, zvítězila Kristýna Zemanová, loňská královna Miculyčová je třetí. Na druhém místě skončil Martin Stošek...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Michal Červený
Česko má další Královnu cyklistiky, vítězství v anketě slaví Kristýna Zemanová

 

Česká cyklistika má svou další Královnu, už čtvrtou! Stejně jako vloni zvítězila v anketě nejlepších českých cyklistů žena. Na slavnostním galavečeru ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze převzala panovnickou korunku dvacetiletá cyklokrosařka Kristýna Zemanová od nejmladší vítězky ankety - freestylové jezdkyně BMX Ivety Miculyčové.

"Je to pro mě obrovská čest a jsem moc šťastná. Titul Krále cyklistiky je takový krásný bonus k životnímu roku, kterým pro mě ten minulý určitě byl," řekla Kristýna Zemanová. Druhé místo v anketě obsadil vicemistr světa v MTB maratonu Martin Stošek, třetí skončila v absolutním pořadí mistryně Evropy v disciplíně Freestyle BMX Iveta Miculyčová.

Dvacetiletá Zemanová je jednou z největších hvězd současného českého cyklokrosu. Vloni získala shodně bronz na mistrovství světa i Evropy v kategorii U23 a přidala také titul mistryně republiky. „Navíc jsem se posunula i ve Světovém poháru a dokázala jsem si, že se můžu rovnat s nejlepšími a stále se zlepšovat," přiznala Královna cyklistiky za rok 2023, jež kromě jiných darů dostala i klíč od elektrické Škody Enyaq RS. 

Slavnostní vyhlášení ve Velké Dvoraně Veletržního paláce v Praze si velmi užívala. „Je to fajn. Sejdeme se všichni napříč disciplínami, jsme v šatech, je to takové noblesní. Vlastně odměna, že se vidíme jinak než v dresech. Je to zpestření, které si pokaždé užiju,“ prozradila Zemanová, která je po Ladě Kozlíkové, Romaně Labounkové a Ivetě Miculyčově čtvrtou ženou, která v anketě vyhrála.

Kristýna bude jednou z největších českých medailových nadějí na únorovém mistrovství světa v Táboře a už zítra brzy ráno odlétá do španělského Benidormu, kde ji čeká předposlední díl Světového poháru. 

Těsně druhý skončil v anketě biker Martin Stošek, jenž jako jediný z českých cyklistů dokázal vybojovat na mistrovství světa v Glasgow medaili! "Já jsem moc spokojený, jsem rád, že jsem tady mohl být. Tušil jsem, že vyhraju disciplínu a tak trochu i doufal, že bych mohl vyhrát i celkově, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Zklamaný určitě nejsem, naopak jsem rád, že se vyhlašovalo i druhé a třetí místo," řekl po vyhlašování vicemistr světa v maratonu Martin Stošek, který sezonu 2024 začne už na začátku února ve Španělsku a v polovině března ho čeká první vrchol - Cape Epic. 

V rámci galavečera byli vyhlášeni i vítězové za jednotlivé disciplíny. Úspěšný junior Kryštof Král byl nejlepší mezi silničáři, nejlepším jezdcem MTB je vicemistr světa v maratonu Martin Stošek, kategorii BMX ovládla mistryně Evropy Ivety Miculyčová, královnou mezi dráhaři je Veronika Jaborníková, majitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství Evropy v kategorii U23. Prvenství mezi cyklokrosaři patří Královně české cyklistiky Kristýně Zemanové, mezi sálovými cyklisty ovládli anketu úspěšní reprezentanti v kolové Radek Adam a Tomáš Horák. Nejlepším para cyklistou je Pavlína Vejvodová, která na mistrovství světa i Evropy na silnici ovládla ve své kategorii jak silniční závod, tak časovku. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Adam Bittman, nejlepší juniorkou Adéla Marková, oba reprezentanti v dráhové cyklistice. 

Do Síně slávy byla uvedena bývalá úspěšná reprezentantka v dráhové cyklistice Iva Zajíčková.

Český svaz cyklistiky také slaví v letošním roce 140 let své existence, proto galavečer připomněl nejen úspěchy předchozího kalendářního roku, ale umožnil divákům prostřednictvím zajímavých příběhů nahlédnout i do historie jednoho z nejstarších sportovních svazů u nás. Každá disciplína byla uvedena vzpomínkami zajímavých osobností, např. Jána Svorady, Jaroslava Kulhavého, bratrů Jana a Jindřicha Pospíšilových a dalších velikánů české cyklistiky.

Hlavními partnery galavečera večera byly společnost ŠKODA AUTO a.s. – generální partner Českého svazu cyklistiky, společnost Sazka a.s. – exkluzivní partner Českého svazu cyklistiky a Národní sportovní agentura – institucionální partner Českého svazu cyklistiky.


 

 
Král cyklistiky 2023

1. Kristýna Zemanová

2. Martin Stošek

3. Iveta Miculyčová

 

BMX
Juniorka – Sabina Košárková
Junior – Jakub Cidlinský
Žena – Iveta Miculyčová (absolutní vítěz disciplíny)
Muž – Marek Neužil

Cyklokros
Juniorka – Kateřina Douděrová
Junior – Václav Ježek
Žena – Kristýna Zemanová (absolutní vítěz disciplíny)
Muž – Michael Boroš

Dráhová cyklistika
Juniorka – Adéla Marková
Junior – Adam Bittman
Žena – Veronika Jaborníková
Muž – Martin Čechman

Horská kola
Juniorka – Eliška Hanáková
Junior – Ondřej Novotný
Žena – Adéla Holubová
Muž – Martin Stošek (absolutní vítěz disciplíny) 

Paracyklistika
Žena – Pavlína Vejvodová (absolutní vítěz disciplíny)
Muž – Patrik Jahoda 

Sálová cyklistika
Juniorka – Julie Tůmová
Junior – Kryštof Nečas
Žena – Michaela Vosičková
Muž – Radek Adam, Tomáš Horák (absolutní vítěz disciplíny)

Silniční cyklistika
Juniorka – Kateřina Douděrová
Junior – Kryštof Král (absolutní vítěz disciplíny)
Žena – Kristýna Burlová
Muž – Mathias Vacek

Junioři
Adam Bittman
Adéla Marková 

Síň slávy ČSC
Iva Zajíčková


 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Česko má další Královnu cyklistiky, vítězství v anketě slaví Kristýna Zemanová
  2. Fotogalerie
Přečteno - 8314x Tagy: král cyklistiky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyKrálovna cyklistiky Kristýna Zemanová: "Je to skvělý pocit, teď už ale cílím na Tábor."
    Královna cyklistiky Kristýna Zemanová: "Je to skvělý pocit, teď už ale cílím na Tábor."
  2. OstatníKdo získá korunu pro Krále cyklistiky? Sledujte dnes večer živě v ČT
    Kdo získá korunu pro Krále cyklistiky? Sledujte dnes večer živě v ČT
  3. OstatníNejlepšího cyklistu roku - Krále cyklistiky 2023 - poznáme za 14 dnů
    Nejlepšího cyklistu roku - Krále cyklistiky 2023 - poznáme za 14 dnů
  4. OstatníČesko má po třech letech znovu Královnu cyklistiky
    Česko má po třech letech znovu Královnu cyklistiky
  5. OstatníKrál cyklistiky 2022 bude znám příští týden, favorité jsou dva
    Král cyklistiky 2022 bude znám příští týden, favorité jsou dva
  6. OstatníFotogalerie: Král cyklistiky 2021
    Fotogalerie: Král cyklistiky 2021

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 tntbiker - vloženo: 19.01.2024 v 13:24:21

    odpověď na panzdenda — #2 Ta holka byla letost celkově třetí:-) Jestli to půjde takhle dál, příště se stane králem cyklistiky vítěz žákovského přeboru ve Středočeském kraji. A ještě ke všemu tu trapnou ostudu cpou do televize, aby se tomu každý smál.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 svabenic@gmail.com - vloženo: 19.01.2024 v 10:45:42

    odpověď na tntbiker — #1 Po pravdě, on nikdo lepší asi nebyl (Stošek?), Cink žádný velký výsledek, Jára a Štyby skončili, Vacek se tím loni trochu pral, byla to prostě slabší sezona, no

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 panzdenda - vloženo: 19.01.2024 v 10:25:02

    odpověď na tntbiker — #1 Pořád lepší než minule, kdy vyhrála dívenka trénující dle svých slov asi hodinu, někdy i dvě denně a jejíž vystoupení na MS bylo na úrovni hrajících si dětí na koloběžkách ve skateparku :-) .

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 19.01.2024 v 08:12:11

    Úpadek cyklistiky. Krále cyklistiky ovládly dětské kategorie. Zbývá už jen málo a uvidíme v anketě žáky a žákyně. Mívali jsme takové úspěchy, že tyto kategorie byly pod rozlišovací schopnosti. Nyní si jich musí ti, kteří mají možnost hlasovat, všímat, protože by jinak ta anketa nemohla být vůbec vyhlášena. Vyhráli ti, kteří veřejnost opravdu nezajímají, protože je veřejnost ani nezná. Tak a teď do mě:-)

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #2
    2. na tento komentář reaguje svabenic@gmail.com — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744