Cink se připravuje v Brazílii na první díl SP: Okruh je zase o laťku výš

Ondřej Cink se týden před zahájením SP MTB v Brazílii chystá na stejné trati na závod C1. Moc krásnej okruh, ale obtížnost zase o laťku výš...

Autor: Jan Němec
Foto: Robin Nevřala, @krossorlen
Cink se připravuje v Brazílii na první díl SP: Okruh je zase o laťku výš

 

Pozornost fanoušků světového mountainbikingu se pomalu ale jistě začíná přesouvat z Jihoafrické republiky do Brazílie. Tam se totiž už za týden rozjede Světový pohár XCO 2022. Konkrétně to bude nedaleko města Pétropolis vzdáleného necelých 100 km severně od Rio de Janeira. Světový pohár XCO se do Jižní Ameriky a do Brazílie vrací poprvé od roku 2006. Mnoho jezdců tak vzalo jako velkou příležitost k aklimatizaci a poznání místního okruhu víkendový závod kategorie C1 na totožném okruhu, na němž se bude příští týden bojovat o první body do SP.

Mezi mnoha zajímavými jmény, která se tuto sobotu a neděli představí, jsou i dvě česká - Jan Sáska (Rouvy Specialized) a Ondřej Cink (Kross Orlen). Třetí muž celkového pořadí loňského světového poháru přiletěl už v úterý s celým svým týmem Kross Orlen z Mnichova.

"Trošku jsem se musel srovnat s aklimatizací, nohy po Langenlois nebyly nic moc a ani to dlouhý cestování nepřidalo. Dneska se poprvé cítím docela dobře. Po víkendu si myslím, že to bude v pohodě, budu už jen ladit na svěťák. Už není prostor na nějaký trénink, to jsem si odbyl před Langenlois, kde jsem to zakončil vítězstvím. Podle čísel je výkonnost na dobrý úrovni. Bude tady o dost jiná trať než v Rakousku, ale já věřím, že to tady zvládnu," řekl Ondřej, jehož zítra čeká short track a v neděli cross country.

Na co jsme ale nejvíce zvědaví, je okruh. Ondřej na něm se svými týmovými kolegy strávil několik tréninků a podle všeho se mohou fanoušci opravdu těšit.

"Trať je více méně schovaná v pralese, jinak zázemí je na otevřený louce. Docela nám to připomíná Cairns. No, první okruh, co jsem jel, tak se musím přiznat, že jsem měl trochu v kalhotech :-))) Ne, doslova ne, ale je to fakt těžký, není tam žádnej extra těžkej sjezd, ale je tu spousta těžkejch skoků a řekl bych, že jsou nebezpečný. Skoky jsou zbytečně vysoký na to, na jakých jezdíme kolech. Zdá se, že s novou sezonou to zase posunuli o laťku výš. Musím říct, že jinak se mi to ale moc líbí, člověk si tu jízdu užívá, kromě těch dvou tří velkých jsou tam další menší, který si člověk dává s radostí a jistotou, je to krásná trať, super bikování. Má to absolutně všechno, těžký sjezd v kamenech a s kořeny, je tam vlhko, takže to i klouže, pak jsou tam rychlý sjezdy s klopenkama a flow, těžký výjezdy - prudký i pozvolnější, rovinatější pasáže, kde je čas se napít. Myslím si, že pro ženský jsou ty skoky až moc brutální, jsou tam sice chicken lajny, ale známe holky, ony to budou chtít zkoušet, jsem zvědavej. Už včera tam byla sanitka...," popisoval své první seznámení s okruhem Ondra, který věří, že tréninkem získá v obřích skocích jistotu. 

"Musíš to mít najetý, kudy na to najet, jakou rychlostí, všechno mít propočítaný. Jsou fakt velký, speciálně jeden v lese, je tam i blátíčko s nájezdem do zatáčky, kde potřebuješ mít rychlost na skok dolů do kamenů a zároveň přeskočit díru. Thomas tam včera při prvním pokusu prorazil zadek... Ale jemu se to líbí. Věřím, že za týden se na to budu dívat jinak, myslím, že si to najedu. Jsem rád, že tady teď jedu závody, aspoň si to vyzkouším v závodním tempu," doplnila česká jednička, kterou už dnes čeká short track. "Short track bude zřejmě asi jako Leogang, což by mi mohlo vyhovovat."

Závodního víkendu před SP přijelo do Brazílie využít daleko více lidí, podle dostupných informací je přihlášeno téměř 900 závodníků. "Pár lidí tady bude, konkurence bude dobrá - například Sarrou, Braidot, Marotte, Dascalu a samozřejmě Avancini. Řekl bych, že tak deset dobrejch kluků by tady mohlo být. Budu se snažit závodit naplno, uvidíme, jak to pojmou ostatní, ale nemyslím si, že by se někdo šetřil," sdělil Cimbál, jenž má s týmem pronajatý dům asi 5 km od trati.

Nadcházející víkend ukáže, jaký bude zájem fanoušků. Henrique Avancini je doma obrovskou ikonou. "Avancini mi říkal, že se máme na co těšit, že přijde hodně lidí. Viděl jsem videa z minulých ročníků tady toho závodu a přišly fakt neskutečný davy lidí. Svěťák příští týden bude asi super, zázemí je obrovský, myslím si, že to bude první velkej konkurent Novýho Města, co se týká diváků," sdělil Ondra. 

 

 

 

Přečteno - 10615x Tagy: ondřej cink petropolis
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Olympijské hryNa Ondřeje Cinka dýchla olympijská atmosféra. Stojím ale nohama na zemi, říká
    Na Ondřeje Cinka dýchla olympijská atmosféra. Stojím ale nohama na zemi, říká
  2. Český pohárHolubová obětuje MČR přípravě na OH. Cink se naopak po roční pauze vrací
    Holubová obětuje MČR přípravě na OH. Cink se naopak po roční pauze vrací
  3. Světový pohárRychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
    Rychlý short track v Les Gets se vydařil Holubové, dojela sedmá
  4. Světový pohárDivoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
    Divoká Crans Montana viděla spanilou jízdu Pidcocka a Lecomte
  5. Světový pohárPieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
    Pieterse a Pidcock vítězí v short tracku, Čábelická 11.
  6. Světový pohárSchurter bere vítězství číslo 36, Ferrand-Prévot potvrdila dominanci
    Schurter bere vítězství číslo 36, Ferrand-Prévot potvrdila dominanci

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #11 LH62 - vloženo: 03.04.2022 v 22:21:19

    odpověď na rotik — #10 Díky, hned jsem si to přehrál, moc pěkné. Zkusím něco najít, komentáře z trati přímo za jízdy jsou inspirující, Matěj to prostě umí.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #10 rotik - vloženo: 03.04.2022 v 16:58:02

    odpověď na LH62 — #9 Ano, pochopil jste správně. Tina se trochu moc zaobírá sama sebou :) Videí z tratě se dá najít spousta. Jedno video je od Matěje zde - https://youtu.be/cV0h2mdmK-o

    I tady na mtbs bylo pár odkazů, byl tehdy na xcm, když dojel Hynek druhý.

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #11
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #9 LH62 - vloženo: 03.04.2022 v 12:04:25

    odpověď na Tina — #8 Ano, to video jsem zhlédl, ale řeč byla o jiných videích, od Matěje Charváta. Aspoň tak jsem to tedy pochopil.

    1. na tento komentář reaguje rotik — #10
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #8 Tina - vloženo: 02.04.2022 v 23:19:13

    odpověď na LH62 — #6 prečítaj si prosím môj príspevok pod tvojím. Je síce v Slovenčine, ale "Video z nácviku trate" a za ním odkaz je myslím celkom pochopiteľný ;)

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #9
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #7 LH62 - vloženo: 02.04.2022 v 22:22:44

    odpověď na rotik — #4 Viz "bleskovka" z dnešního večera :-( Doufejme, že rentgen neukáže nic horšího, než že jde jen o povrchové zranění a Ondra zvládne svěťák za týden bez problému odjet.

    Snadná zranitelnost XC jezdců či maratonců je nasnadě. Pády na kole jsou běžná věc, ale bez chráničů je šance, že lokty a kolena je přežijí bez úhony, dost omezená. Kdo by taky v XC chrániče běžně vozil, na rozdíl třeba od endura, když se jede přes hodinu "full gas", přitom běžně při vysokých teplotách.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #6 LH62 - vloženo: 02.04.2022 v 21:36:04

    odpověď na rotik — #3 Ta videa jsem neviděl, ale určitě bych se na ně taky rád podíval. Třeba by někdo věděl, jak se k nim dostat a případně poslal odkaz?

    1. na tento komentář reaguje Tina — #8
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #5 Tina - vloženo: 02.04.2022 v 17:02:22

    Video z nácviku trate. https://youtu.be/EWRDAHv0Pls

    Komponenty, ktoré nesú nálepku "For cross-country riding only" dostávajú nový zmysel :)

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #4 rotik - vloženo: 02.04.2022 v 14:30:54

    odpověď na LH62 — #2 A jinak souhlas - Cimbál udělal v technice obrovskej skok kupředu a loni se to velice projevilo. Je velká škoda, že se za to nedočkal většího úspěchu. Snad mu to letos konečně vyjde, je skvělej.

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #7
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #3 rotik - vloženo: 02.04.2022 v 14:28:35

    odpověď na LH62 — #2 Jj, ten rozhovor jsem samozřejmě četl. Skvělý bylo, když dělal ty videa z xc tratí, kde koučoval naše, jak projíždět nejtěžší pasáže a sám to projel a okomentoval. Bohužel ty videa už nejsou a mě to dost chybí. Každopádně přizvat si někoho z endura/trialu na koučink techniky už je v dnešním xc pojetí de facto nutnost.

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #6
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #2 LH62 - vloženo: 02.04.2022 v 09:42:27

    odpověď na rotik — #1 Taky mám pochybnosti, jestli už to není moc a nezačíná jít o trochu jinou disciplínu. Velký respekt Cimbálovi, který se s eskalujícími technickými výzvami umí velmi dobře popasovat.

    Divácky atraktivní trend to je, ale co se týká motivace diváka, bude si to asi "užívat" podle toho, co má na kole po různých karambolech za sebou.

    Vloni byl na toto téma pěkný rozhovor s Matějem Charvátem:

    https://mtbs.cz/clanek/matej-charvat-xco-je-krasna-disciplina-tezke-okruhy-jsou-nevyhnutelny-vyvoj/kategorie/ostatni#.Ykf3yS3P2M8

    1. na tento komentář reaguje rotik — #3
    2. na tento komentář reaguje rotik — #4
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #1 rotik - vloženo: 01.04.2022 v 23:59:05

    Hmm, tak podle těch fotek, hlavně ten jump, to je teda síla. Jsem zvědavý kdy se stane, že někdo z menších týmu rozštípe materiál, protože tohle mi připadá na hranici toho, co xc kola dokáží pobrat. XC začíná být takový enduro a trial na stereoidech. Samozřejmě je to divácky atraktivní, ale mám trochu obavy, že se to přehání. Hlavně z méně zkušených holek, se tam některá snadno může rozštípnout, což nepřeju nikomu. Bude to zajímavý...

    1. na tento komentář reaguje LH62 — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744