Další Stoškova paráda - Malevil Cup vyhrál i s defektem

Martin Stošek si dokázal i přes defekt bravurně poradit s konkurencí na 20. Malevil Cupu. Jana Pichlíková své soupeřky doslova rozdrtila!

Autor: Jakub Jirků
Další Stoškova paráda - Malevil Cup vyhrál i s defektem

Malevil Cup, závod zařazený do kalendáře UCI MTB Marathon Series, oslavil letos své 20. narozeniny. A byla to báječná mezinárodní oslava s více než 1300 závodníky ze 14 zemí. Po dlouhé době ale vítězství zůstalo v Česku, poprvé se z něj radovali Jana Pichlíková a Martin Stošek. Lužické hvozdy opět připravily závodníkům docela náročnou trať plnou obtížných výjezdů a často i kamenitých sjezdů. Oproti minulým žhavým dnům přálo závodníkům počasí, třebaže i tak bylo v lese, jejž zavlažily v posledních dnech bouřky, poměrně dusno.

Organizátoři vzhledem ke kvalitnímu obsazení elitních kategorií zvolili na české poměry trochu netradiční start ve vlnách. Přesně v půl deváté se vydali na trať muži v čele s Kristiánem Hynkem (Vitalo Future cycling), Janem Škarnitzlem (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek) nebo letos maratónům kralujícím Martinem Stoškem (Vitalo Future Cycling) a několika zahraničními zástupci jako například s dánským bikerem s lucemburským občanstvím Sören Nissenem, mimo jiné loňským vítězem etapáku Belgian MTB Challenge.


O minutu později vystartovala čtrnáctka žen, aby se o další minutu později dočkali i „hobbíci“, kteří tvoří na Malevilu valnou většinu startujících; letos se jich na jednu ze čtyř tras postavilo více než 1300 a nejvíce z nich /512/ na dlouhou 100 km trať! 

Do cíle jako první dojel Martin Stošek. Na maratónské poměry stále mladý bajker zažívá výbornou sezonu. Téměř všude, kam přijede, dokáže vyhrát. Na stupně vítězů se dále postavili závodníci týmu Česká spořitelna Accolade Tomáš Višňovský a Matouš Ulman.

„Vzhledem k náročnosti závodu jsem plánoval, že bude stačit držet se v první skupině a trať sama ukáže, kdo má jakou výkonnost. Závod pro mě začal nešťastně, protože jsem ve sjezdu k první občerstvovačce asi na 20. kilometru chytil defekt. Než jsem začal s opravou, přijel ke mně týmový parťák Dominik Buksa a dal mi své zadní kolo. Měl jsem tak asi minutovou ztrátu na čelní skupinu, kterou jsem nějakých 17 kilometrů likvidoval, i když mě to stálo dost sil. Ve finále jsem na čele zůstal s Tomášem Višňovským  a moje smůla z úvodu se trochu vykompenzovala, poněvadž mu kousek před cílem spadl řetěz,“  rozkryl své lapálie na trati Stošek.


Martin Stošek 


Trojice lídrů Stošek - Višňovský ještě s Honzou Škarnitzlem v německém Oybinu...
 

Trochu opačný příběh prožil druhý v cíli Višňovský: „Už jsem tu byl třikrát, takže ten závod znám. Zatím jsem byl nejlépe třetí, tak je to nejlepší výsledek. Od startu jsem se držel na čele, k první selekci došlo kolem první občerstvovačky, kde jsem se sám trhl. Matouš tak nemusel tahat a celý ten rozestup musel sjet Kristián Hynek. Poté zaútočil Maty a zůstali jsem tam v pěti. Martin Stošek si nás dojel kolem druhé občerstvovačky. Soustředil jsem se na horskou prémii na Hvozdě, kterou se mi podařilo i vyhrát. Následující sjezd jsem jel velmi opatrně, poněvadž jsem v něm měl vždycky defekt. Poté jsme se sjeli s Martinem Stoškem a Honzou Škarnitzlem, jednou mi spadl řetěz a musel jsem si je dojet. Poté měl Honza Škarnitzl defekt, takže jsem tam zůstali s Martinem, ale v předposledním sjezdu mi zase spadl řetěz a pořadí tak bylo už jasné. Po Cape Epic to byl můj druhý vrchol sezony, takže jsem se na závod speciálně připravoval.“

Jan Škarnitzl nakonec vinou defektu do cíle vůbec nedojel a jeho ambice na triumf na Malevil Cupu se tak stále ne a ne naplnit.

I mezi ženami kralovala letos velmi úspěšná závodnice Jana Pichlíková (Kross Bikeranch), která na trati dokázala s přehledem setřást Slovinku Blažu Pintarič (Pintatim), která třeba vloni opanovala Drásala. Jana zvítězila s drtivou převahou devíti minut!  V cílové rovince pak ještě dokázala unavené Slovince zatopit čerstvá Královna Šumavy Milena Cesnaková (Maloja – Rocky Mountain team), která ale nakonec skončila třetí.

„Jsem opravdu šťastná, nemyslela jsem si na výhru, protože tady byly holky ze zahraničí. Po startu, kdy nás vyjíždělo tuším 14, jsem se držela na čele. Jakmile nás dojeli hobbíci, tak ostatní holky využily situace a zahákovaly chlapy,“ komentovala poněkud netradiční start ze speciální vlny vítězka závodu.


Vítězka Jana Pichlíková se čtveřicí svých konkurentek 

"V první půlce byla přede mnou Blaža Pintarič, ale stále jsem ji měla na dohled. Na vrchařské prémii na Hvozdu jsem byla ve stoupání těsně před ní, ale ona si to pohlídala a před schůdky mě předběhla. To byl poslední moment, kdy byla přede mnou. Naštěstí se mi od předposlední občerstvovačky asi 20 km před cílem podařilo zahákovat nějaké eliťáky. Z loňska jsem si totiž pamatovala, že v posledních kilometrech si tak hodně pomohu," uvedla Pichlíková. 

Malevil Cup je ale hlavně závodem pro širokou veřejnost, a tak je jedním z podniku Author Maraton Tour. Jeho další zastávka bude veskrze pohodová, pojede se totiž v Šatově na jižní Moravě. Projížďku na kole s degustací vína si budete moci užít 29. června. Pro ambicióznější závodníky je Malevil Cup také zastávkou seriálu Marathon Man Europe. Gigantickou více jak 200 kilometrovou trasu si pak budete moci střihnout v rakouské Solné Komoře 13. července.

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Další Stoškova paráda - Malevil Cup vyhrál i s defektem
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMalevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
    Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po 25.
  2. Ostatní závodyMalevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
    Malevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku
  3. Ostatní závodyMalevil Cup 2023 zná svého krále a královnu
    Malevil Cup 2023 zná svého krále a královnu
  4. Ostatní závodyO Malevil Cup 2023 bude česko-německý souboj. Stiebjahn, Frey vs. Adel, Rauchfuss
    O Malevil Cup 2023 bude česko-německý souboj. Stiebjahn, Frey vs. Adel, Rauchfuss
  5. Ostatní závodyMalevil Cup 2023: Měsíc před startem
    Malevil Cup 2023: Měsíc před startem
  6. Ostatní závodyMalevil Cup 2023 startuje už za tři měsíce
    Malevil Cup 2023 startuje už za tři měsíce

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Martin Stošek - vloženo: 25.03.2020 v 13:20:43

    odpověď na PomalejFanda — #1 Pane Pomej, máte pravdu. Vítězství to bylo jednoduché, až mě mrzelo, že jsem ten defekt měl jen jeden. Dva až tři by byly fajn. Příště se pokusím na jeden z vrcholů tuzemské maratonské sezóny připravit trochu hůře, aby se Vám to lépe trávilo :). S pozdravem, Martin Stošek

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 jan.strakos - vloženo: 10.06.2019 v 08:45:32

    Jana Pichlíková má skvělou sezónu. Měla by vyzkoušet závody v zahraničí, aby ukázala své kvality.

    Pochvala organizátorům za rozdělení elite a hobby. Start nebyl pak tak nervózní, nikdo se nehnal za profíky :-).

    Spadlých řetězů jsem viděl docela dost. Vodítko stojí pár stovek a určitě se vyplatí. Jak je vidět rozhodlo to závod.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 PomalejFanda - vloženo: 09.06.2019 v 19:21:37

    Pěknej článek, jen bych se pozastavil nad souborem závodů před Malevilem u obou závodníků co vyhráli, když už je tolik vyzdvihujete nad ostatní a mluvíte o drtivé převaze. Přeci jenom, zamyslete se nad tím, co do teď oba jezdí?! Oproti ostatním, které nechali za sebou jsou odpočatí. Jak Martin Stošek, tak Jana Pichlíková to měli vcelku jednoduché, za sebou nechala kapacity, které od začátku sezóny jezdí na opravdu těžkých a náročných maratonech, nikoliv KPŽ nebo pár startů v XCO. Ale na druhou stranu proč ne no, byli tím pádem líp připravení, respektive odpočatí. Takže bych nemluvil o drtivé převaze, spíš bych udržel respekt a pokoru k ostatním, a mluvil o jednom z mnoha závodů, který se jim prostě povedly. Jak je zřejmé v článku, kdyby Janě nepřijely "dostavníky" a jela za své, tak by se o drtivé převaze asi mluvit nedalo...

    1. na tento komentář reaguje Martin Stošek — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744