Kateřina Nash se konečně dočkala vítězství ve SP!

Rodačka z Prachatic ovládla kanadskou zastávku světového poháru a v pětatřiceti letech vystoupala vůbec poprvé na nejvyšší stupínek ve světovém poháru!

Autor: Tomáš Gladiš
Kateřina Nash se konečně dočkala vítězství ve SP!

Do závodu žen nastoupila v Mont-Sainte-Anne s jedničkou na řídítkách vedoucí závodnice průběžného pořadí Tanja Zakelj (Unior Tools), která vévodí letošnímu světovému poháru s náskokem 160 bodů na druhou Evu Lechner (Colnago Südtirol) a třetí Kateřinou Nash (Luna Pro).

Okruh v Mont-Sainte-Anne doznal nemalých změn. Zmizelo úvodní utahující se stoupání, následující kluzká kořenitá pasáž i obtížná rockgarden, dominanta oblíbeného okruhu, který tak zůstal o něco jednodušší než dříve (více v článku Svěťák v Mont Sainte Anne se pojede na vykastrované trati). Přesto se závodilo na krásné a jezdivé singletrackové trati.
 

Chudší startovní pole zámořské zastávky světového poháru čítalo sedmatřicet závodnic a do první zatáčky po startu jej přivedla Katrin Leumann (Ghost Factory Racing Team). Krátce nato se však tempa na čele závodu ujala olympijská vítězka z Londýna a úřadující mistryně světa Julie Bresset (BH - SR Suntour - KMC), jejíž tempo začalo startovní pole rychle selektovat. V úvodním stoupání zůstalo v první skupině pospolu devět závodnic, a to včetně jediné české bikerky na startu kanadského dílu světového poháru Kateřiny Nash.

Francouzka Bresset pokračovala v nastoleném tempu a brzy se na čele osamostatnila, čemuž napomohla i chyba Italky Evy Lechner, která v technickém výjezdu zastavila a donutila sesednout z kola i za ní jedoucí závodnice. Italská mistryně se pak pokoušela svou chybu odčinit a jala se stíhat odjetou Bresset, za ní se držely pospolu Tanja Zakelj, Maja Wloszczowska (Giant Pro XC Team) a Kateřina Nash.
 

Zatímco Eva Lechner v následujícím kole začala uvadat, pronásledování vedoucí závodnice se v druhém okruhu chopila Kateřina Nash. I po druhém kole činil náskok Julie Bresset na čele závodu stále 36 vteřin na Nash s Wloszczowskou, které však z náskoku ukrajovaly vteřinu za vteřinou a v půlce závodu vypsaného na celkem šest okruhů již měly boj o první místo "na dostřel". Výborně jedoucí česko-polskou dvojici, kde výrazně aktivnější jízdu předváděla Kateřina Nash, dojela Tanja Zakelj a společně se ještě více přiblížily k vadnoucí Julii Bresset v duhovém trikotu mistryně světa. Teprve v tu chvíli se začalo opravdu závodit.

V předposledním kole nejdříve zkouší štěstí Maja Wloszczowska a po nástupu ze skupinky pronásledovatelek se dostává na první pozici, na níž přivádí Julii Bresset do závěrečného kola s šestisekundovým náskokem na Kateřinu Nash a Tanju Zakelj. Olympijská vítězka Bresset, která si v úvodu sezony zlomila klíční kost a její podstatnou část kvůli rehabilitaci vynechala, už více nedokázala tempo polské mistryně akceptovat a následně se kolem ní prohnaly také skvěle jedoucí Nash a Zakelj.
 

Desátý srpen je dnem Kateřiny Nash. Celý závod má skvělé nohy a jistou techniku. Rodačka z Prachatic znovu útočí v táhlém výjezdu po louce a tempo s ní dokáže držet už jen Maja Wloszczowska. Ta ale chybuje na stejném místě, jako v prvním kole Eva Lechner, a v technickém výjezdu ukazuje Kateřina Nash ostatním bikerkám záda definitivně. Nástup za nástupem ukrajuje metry do cíle a začíná být jisté, že se v pětatřiceti letech dočká svého premiérového vítězství ve světovém poháru. V druhé půlce okruhu by českou závodnici o cenný triumf připravila jen pořádná porce smůly! Když ale i poslední technický sjezd přečká bez úhony, je vše jasné - Kateřina Nash vyhrála svůj první závod světového poháru v kariéře!

"Je mi 35 let a hodně jsem se načekala. Jsem moc ráda, že jsem to dokázala. Čekala jsem na poslední kolo, kde jsem zaútočila, a vyšlo to!" řekla v cíli členka dámského týmu Luna Pro, která letos poprvé startovala na 29" kole. "Alkohol normálně v sezoně nepijeme, ale dnes asi s týmem toto pravidlo porušíme," vtipkovala v cíli česká bikerka.

Druhé místo za českou reprezentantkou obsadila celý závod aktivně jedoucí Polka Maja Wloszczowska (Giant Pro XC Team), třetí místo pak vybojovala vedoucí závodnice průběžného pořadí SP Slovinka Tanja Zakelj (Unior Tools). Olympijská vítězka Julie Bresset z Francie (BH - SR Suntour - KMC) po srdnaté jízdě v úvodních kolech obsadila nepopulární čtvrtou příčku, ale přesto cílem projíždí s úlevným úsměvem. Pátým místem pódium uzavřela Američanka Lea Davison (Specialized Factory Racing).
 

SP Mont-Sainte-Anne: výsledky XCO ženy Elite
1. Kateřina Nash (CZE, Luna Pro) 1:30:27
2. Maja Wloszczowska (POL, Giant Pro XC Team) +0:17
3. Tanja Zakelj (SLO, Unior Tools) +0:24
4. Julie Bresset (BH - SR Suntour - KMC) +0:48
5. Lea Davison (Specialized Factory Racing) +1:21

Kompletní výsledky zde: http://www.uci.ch/templates/BUILTIN-NOFRAMES/Template1/layout.asp?MenuId=MTY4Nzk&LangId=1


foto Michal Červený 

Přečteno - 9390x Tagy: světový pohár
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  2. Světový pohárDo startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
    Do startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
  3. Světový pohárFinále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
    Finále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
  4. Ostatní závodyWout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru
    Wout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru
  5. Světový pohárPidcock, van der Poel a van Aert se naposledy v terénu utkají v Benidormu
    Pidcock, van der Poel a van Aert se naposledy v terénu utkají v Benidormu
  6. Světový pohárMathieu van der Poel neporažen ani Zonhovenu, v ženách vítězí Pieterse
    Mathieu van der Poel neporažen ani Zonhovenu, v ženách vítězí Pieterse

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 radek_nedbal - vloženo: 11.08.2013 v 10:49:26

    Gratulace !!!!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 marco - vloženo: 11.08.2013 v 10:20:28

    odpověď na Storck — #1 Redbull je jistota no záznam na ČT mohli klidně otočit v mužích jsem se dozvěděl výsledky žen a tak nemělo smysl se na tu vykastrovanou verzi záznamu jízdy žen koukat. No a Huříková nejela, protože peníze vložené do nesmyslného letu na druhý konec světa by stejně nekorunovala nijak dobrým výsledkem. Mám ten dojem, že závodníkům poštou nechodí volné zaplacené letenky ale že si vše platí ze svého.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Storck - vloženo: 11.08.2013 v 09:01:44

    Gratulace ! A díky RedBullTV za live přenos - to by jste tu taky mohly zveřejňovat před závodem ;-)

    Co Huříková, proč nejela ?

    1. na tento komentář reaguje marco — #2
    2. na tento komentář reaguje Polka — #
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744