KPŽ v době popandemické? Závodění po celý den s rouškami na startu

Kolo pro Život hledá řešení, jak umožnit sportovní vyžití téměř obvyklému počtu účastníků. Vládě zaslalo návrh na pořádání…

Autor: Jakub Jirků
Foto: Miloš Lubas
KPŽ v době popandemické? Závodění po celý den s rouškami na startu

Počet nemocných optimisticky klesá, od příštího pondělí se povoluje organizované sportování na akcí do 100 lidí. Pro naprostou většinu závodů limit bohužel ale nestačí. Už od dubna hledal tým Davida Trávníčka způsob, jak vládě nabídnout cestu, kterou by se závodů mohlo zúčastnit násobně více lidí, aniž by nehrozilo riziko znovu započatého bleskového šíření nemoci.

O dopisu vládě se informovalo už na on-line tiskové konferenci 27. dubna a nyní se veřejnost dočkala jeho zveřejnění včetně návrhu, jak by  názorná organizace závodu měla vypadat. Kolo pro Život by se chtělo rozběhnout na konci června.

Registrace a příjezd

Registrace pouze on-line. Takové opatření asi nikoho nepřekvapí, ale tady změny rozhodně nekončí. Limit závodu by měl být i tak snížen na 500 závodníků, což je o trochu méně, než se jich účastní  běžně. Měli by se třídit do 50hlavých startovních bloků. Podobnou praktiku už známe a velmi pomáhá při řazení závodníků na start, kdy se zohledňuje jejich koeficient založených na výsledcích v předchozích závodech seriálu. Ale tohle rozdělení přináší ještě jednu změnu.

Mezi starty jednotlivých bloků by měl být časový odstup minimálně půl hodiny. Máme tady tedy deset téměř samostatných závodů jezdců podobné výkonnosti. Pro eliťáky by se nic moc neměnilo, krom toho, že by se nemuseli na startu tlačit s hobbíky. Pro jezdce, kteří jsou ale výkonnostně na pomezí jednotlivých bloků by přišly na řadu dva scénáře: Svezu se na chvostu svého balíku s elitními borci, nebo pojedu ve svém bloku na čele a budu moci vyhrát alespoň svoji „výkonnostní kategorii“?

Zařazení do bloků by bylo ale pro závodní den naprosto klíčové. Každá skupina by dostala přesný harmonogram, jak se má po závodišti pohybovat. Například pozdní příjezd by to pro závodníka znamenal diskvalifikaci v závodě. Po výstupu z auta by se navíc všem účastníkům měřila teplota, pokud by ji někdo měl zvýšenou, nemohl by nastoupit. Organizátoři by pak přicházející rovnou směrovali ke speciálně upravené výdejně čísel.

Startovní koridor

Závodníci by vstupovali do speciálního startovního roštu podobného na závodech formule. Každý by kolem sebe měl vyměřený koridor o rozměru 2*3 metry. Plánuje se, že by v 50místní startovní rošt byl rozdělený ještě do 6 částí, aby závodníci mohli do něho vstoupit bez kontaktu s ostatními. Vstup na start by navíc měl být povolenou pouze s rouškou.

Občerstovačky

Když budou divočáci vypuštěni do lesa, nic by se pro mě snad měnit nemělo, změnu poznají možná při projetí občestovacích stanic. Nikdo by jim bidon nepodal, ale mohli by si z připravených stolů vzít balenou vodu v láhvích. Tyčinky a gely by samozřejmě zůstaly zabalené. Personál občerstvovacích stanic by se měl vybavit rouškami, rukavicemi a také ochrannými brýlemi.

Dojezd do cíle

Po finišování by byl každý závodník nasměrován do depa, které má sloužit k umytí kol a k očistění jezdců (muselo by se všechno obejít bez sprch, podobně jako je tomu nyní ve fitness centrech). Kola by si jezdci nemyli sami, ale v rámci urychlení by je oplachoval vyškolený personál. Závodníci by se mohli opláchnout alespoň ve žlabech, kde by měli vyznačené bezpečné rozestupy.

Oběd

Občerstvení po závodě by proběhlo. Závodníci by dostávali balené porce jídla, které by se měly ohřívat bezprostředně před vydáním. Ke sterilizaci rukou by se přistavily do jídelního stanu stojany s dezinfekcí. Mezi stoly by pak byly rozestupy minimálně metr a půl, podobně, jak by tomu mělo být v restauracích.

Odjezd

Prakticky bezprostředně poté, co závodníci dojedí, by se měli odebrat k autům a odjet. Nekonalo by se žádné vyhlašovaní výsledků za jednoduchým účelem omezení shromažďování lidí. Je nutno pamatovat, že pokud by se navržený systém zavedl, tak by někteří závodníci mohli mít už celou proceduru za sebou, kdežto jiní by na místo startu teprve přijížděli.

Dočkáme se Kola pro Život v tomto trochu bizarním kabátu? V současné situaci, kdy se mění pravidla „hry“ téměř ze dne na den, se to těžko odhaduje. Nicméně organizátoři pilně pracují na zajištění tras, aby závody mohly odstartovat, jakmile to bude možné. Je vidět, že organizační tým největšího českého seriálu dělá naprosté maximum.

Přečteno - 6145x Tagy: kolo pro život
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životKolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
    Kolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
  2. Ostatní závodyKolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
    Kolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
  3. OstatníReagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
    Reagujeme na poptávku a trendy, říká šéf seriálu KPŽ Tomáš Pravenec
  4. Kolo pro životKolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
    Kolo pro život 2024 výrazně zeštíhlí, bude mít 8 závodů
  5. Kolo pro životKPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
    KPŽ Znojmo plné rekordů. Nejvyšší účast, vítěz Skála prolétl trať v průměru 35,5 km/h
  6. ZávodyFotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023
    Fotogalerie: Kolo pro život - Drásal 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 trance28 - vloženo: 09.05.2020 v 23:04:45

    odpověď na rockab82 — #1 neni lepsi si svuj prispevek nekolikrat precist, nez ho odkliknes? Zkus to, diky

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Burgr - vloženo: 09.05.2020 v 22:10:48

    Prosím, nepište vládu s velkým "V". Nezaslouží si to a není důvod to tak psát.

    Takový Život už by si možná velké "Ž" zasloužil, ale Kolo pro život se píše s malým "ž".

    :-)

    Každopádně držím palce všem organizátorům. Rád bych si letos nějaké závody ještě objel...

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Žvejk - vloženo: 09.05.2020 v 16:17:41

    Snaží se a je to podle mě dobře, prvních par zavodu a rozvolní se to... Nenazýval bych to rozhodně taháním peněz z lidi, tohle je určitě bude stát dost úsilí, času a financí... Kdo chce pojede zavod, kdo ne, pojede na kolo...

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 zirecek - vloženo: 09.05.2020 v 10:24:47

    Je zřejmý veliký tlak pořadatelů, kteří se snaží dostát smluvním podmínkám a nějak to zvládnout. Jejich situace není jednoduchá. Cílem je to neodpískat, pokračovat v tradici, ať je možno fungovat do dalších let.

    Taková koncepce není závod. Nedokážu si představit, jak se tato pravidla budou dodržovat na náročnějších závodech při deštivých podmínkách. Bude to kulhat na obě nohy, nebudu mít možnost donutit lidi to řádně dodržovat. Pak stačí pár fotek ze závodů a může být problém. Spíše se čeká, že první závody se nějak zvládnou a omezení se budou nadále povolovat.

    Takový závod pojedou jen největší závodní cyklonadrženci.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 rockab82 - vloženo: 09.05.2020 v 07:36:45

    Velmi vtipné, jde vidět že KPŽ dělá vše proto, aby opět dostalo peníze od lidí. Tohle nebudou závody! Závody jsou i o rodině, přátelích. Připadat si jako zvíže v kleci na startu a po dojezdu do cíle rychle odjet domů? To snad NE!

    1. na tento komentář reaguje trance28 — #5
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744