Kross Moon 3.0 - nejvyšší enduro

Polský Kross investuje hodně peněz i úsilí do vývoje nových modelů kol a je to vidět meziročně napříč celou jeho nabídkou. My se dnes podíváme na nejvyšší enduro model Moon...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Kross Moon 3.0 - nejvyšší enduro

Už je to hezkých pár let od chvíle kdy polský Kross, mimochodem největší biková značka u našich severních sousedů, představil poprvé svou vlastní odpruženou platformu založenou na virtuálním přepákování zadní stavby. Postupem let přišly nové geometrie, nové tvary trubek a také nové průměry kol, nicméně princip zadního přepákování zůstal zachován.

V rámci modelového roku 2020 má v nabídce Kross celkem tři modelové řady celoodpružených kol, přičemž dvě z nich využívají tento vlastní virtuál. Moon 3.0 je nejvýše postaveným bikem v enduro kategorii, to znamená v podstatě nejdražším modelem s nejvyšším zdvihem, který Kross v tuto chvíli nabízí. Tolik na úvod.

Rám, který je tady provedený v návykové týmově červené je charakteristický hned několika věcmi. Tou první je dvojitě lomená hydroformovaná horní rámovka, díky které konstruktéři na maximum snížili těžiště biku i standover.

Tou druhou je pak trojúhelníkové přepákování tlumiče s hodně protaženými horními vzpěrami zadní stavby, které pokračují kolem sedlové trubky i tlumiče až k čepu horního vahadla. Pevný trojúhelník zadní stavby tak dodává dostatečnou tuhost pro zadní kolo.

Důležité je zmínit ještě jednu věc, co se rámu týká, a tou jsou použité průměry kol. I Kross podlehl masovému nástupu devětadvacítek do enduro segmentu, nicméně sedmadvacítky na rozdíl od jiných zatím úplně neškrtl. U tohoto topmodelu sice menší průměr kol nenajdete, ale u ostatních dvou dostupnějších modelů stále ano, ovšem pouze v rámci nejmenších velikostí XS a S.

Jinak ještě zpět k popisu tohoto rámu. Boost osy jsou zde samozřejmostí na obou kolech, středové složení je zde v závitovém BSA provedení a kabeláž je zde vedena v přední části rámu kompletně vnitřkem, v zadní části pak po spodní straně dolních vzpěr. Přesmykač nehledejte, tyhle modely už se prostě s dvouplackou nedělají.

Seznam stránek článku:

  1. Kross Moon 3.0 - nejvyšší enduro
  2. Výbava vs. cena = ideál
  3. Fotogalerie
Přečteno - 18086x Tagy: enduro kross tech2020
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  3. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  4. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  5. TechnikaFotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
    Fotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
  6. PreviewBikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty
    Bikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744