Kulhavý pojede mistrovství světa v maratonu bez zubů

Šestici českých bikerů míří na světový šampionát do Montebelluna, nejlepší z nich ale po střetu s autem se značným hendikepem ...

Autor: Michal Červený
Kulhavý pojede mistrovství světa v maratonu bez zubů

V neděli 26. června v italském městě Montebelluno, v podhorském kraji mezi Benátkami a Dolomity, odstartuje osmé mistrovství světa v maratonu na horských kolech.
Maratonský šampionát se do Itále vrací po třech letech. Do Dolomit se bikeři tentokrát nedostanou, ale i na jejich prahu se v kopcích řádně zapotí. Mistrovská trať Gunn Rita Marathonu měří 115,7 kilometrů a závodníci při nich nastoupají 2860 výškových metrů.



Na zahřátí je čeká osmikilometrový výšlap s převýšením téměř tři sta metrů. Pak následuje "odpočinková" pasáž před čtyřicátým kilometrem, kde startuje série sedmi relativně krátkých, ale prudkých stoupání. Ta bude sedět specialistům na cross country. Dvě delší stoupání prověří závodníky za devadesátým kilometrem a za nimi zbývá už jen devítikilometrový sjezd zpět do Montebelluna.
Montello je známé také svými singletracky. Bikeři projedou hned šestnáct úseků, obtížnost každého z nich je vyznačena počtem hvězd. Podobně jako jsou označeny úseky Pavé na silničním závodě z Paříže do Roubaix. Nejtěžší pětihvězdičkové úseky jsou na trati dva a každý měří půl druhého kilometru.

Na start se postaví 109 závodníků z 27 zemí světa. Zmiňme Brazilce, Ekvádorce, Namimbijce a také pětici Čechů.
Ivan Rybařík je na šampionátech tradičním účastníkem. Druhý ze závodníků Merida Biking Teamu Jan Jobánek zase drží zatím nejlepší český výsledek - před dvěma lety dojel v rakouském Grazu osmnáctý. Na start se postaví i český mistr Pavel Boudný z formace Česká spořitelna - Specialized a premiéra v reprezentačním dresu čeká také na Michala Bubílka (Kellys BikeRanch).

Pátým do party je Jaroslav Kulhavý. Vicemistr světa v cross country měl patřit k největším favoritům.
"Cítil jsem se perfektně..." přiznává Jaroslav dobu před tím, než mu čtvrteční tréninkovou jízdu zkřížil pickup. Aktuální stav je o dost horší. Rozsah jeho zranění je komplikovanější, než se z prvního vyšetření zdálo.



"Od čtvrtka jsem byl každý den u zubaře. Je to nepříjemný začínat tam každý den s umrtvenou pusou. Jednak mě to zranění a ošetřování zdržuje v tréninku a pak jsem se od té doby ještě nemohl pořádně ani najíst..." říká člen týmu Specialized Racing, který je v péči lékařů pražské Dukly.
Vedle dvou chybějících "jedniček" má problémy s dalšími prasklými a uvolněnými zuby. A při střetu nedošlo jen na zuby. Kromě zašité brady má zlomené nosní kůstky. Kvůli velkému otoku bere léky a antibiotika. Zkrátka necelý týden před několikahodinovým bojem o titul mistra světa nic ideálního. Zvláště když během tak dlouhého závodu bude muset pít z bidonů a jíst.

"Uvidím jak to pojede. Trénoval jsem dost, ale určitě bych si víc věřil, kdybych byl v pořádku. Pokud to nepůjde, nebudu to zbytečně lámat přes koleno. Pokusím se pomoct Christophovi a závod objedu tréninkově, protože v dalších týdnech mě čekají důležité závody světového poháru." vysvětluje Jaroslav, který po závodě rovnou z Itálie zamíří spolu s týmem do kanadského Mont Sainte Anne, tedy tam, kde vloni na podzim vybojoval titul vicemistra světa v cross country.

"Jára má můj velký respekt." říká otevřeně jeho trenér Viktor Zapletal. "Uplynulé tři týdny se připravoval k mistrovství světa v maratonu i závodům SP s intenzitou a objemem, který jsem u něj snad doposud nezaznamenal. Absolvoval těžké tréninkové fáze v délce 140 - 170 km a z tohoto plného tréninkového zatížení jel třeba i Pražské schody. Na objemovou část tréninku navazoval cyklus silově vytrvalostní a jen poslední část tohoto specializovaného tréninkového cyklu, rychlostní fáze, Járovi pro zranění nevyšla. I kdyby mu zdravotní stav nedovolil jet nedělní závod v intenzitě na kterou je zvyklý, bude velmi kvalitně připravený k závodům následujícím, SP v USA a Kanadě“ dodává.



Soupeřů bude dost. Na startovní listině letošního šampionátu najdeme jak specialisty na maraton, tak i na olympijské cross country.
Poprvé ve své kariéře se na maratonský šampionát chystá Julien Absalon. I třicetiletý Francouz, který z dresu lídra světového poháru vysvlékl právě Jaroslava Kulhavého, by jistě rád přidal do své sbírky duhový trikot číslo pět. O dvojnásobném olympijském vítězi se ví, že déle jak tři hodiny trénuje jen málokdy. Nezařadit ho mezi adepty na vítězství by ale byla velká chyba.
"Bude to pro mně jednak nový zážitek a potom také dobrá příprava na mistrovství světa v cross country, na které se chci zaměřit a kvůli kterému vynechám závody světového poháru v zámoří. Maratonskou délku závodu bych měl zvládnout." nechal se slyšet Julien.

Titul ze Sankt Wendelu bude obhajovat Rakušan Alban Lakata z týmu Topeak Ergon. Chybět nebude silný tým Švýcarů v čele s Christophem Sauserem (Specialized Racing) a Ursem Huberem (Stockli). Jestli se na start postaví i Ralph Naef není zatím jasné. Člen týmu Multivan Merida léčí bolavá záda, která poznamenala výsledky v první polovině letošní sezóny.
Černým koněm závodu by mohl být odvážný Fin Jukka Vastaranta z týmu Barta Brentjense Trek Milka, čerstvý maratonský mistr Evropy Alexey Medveděv a nebo domácí borec Mirko Celestino. Bývalý silničář na loňském šampionátu skončil druhý.



A ženy? Uhájí téměř domácí vítězství Norka Gunn Rita Dahle, po které nese tento maraton její jméno a ona sama říká, že tu má druhý domov? Byl by to její čtvrtý maratonský titul. Její věčná soupeřka Sabine Spitz by duhovým trikotem také určitě nepohrdla. Stejně tak se ho nebude chtít vzdát současná šampionka Esther Suss ze Švýcarska.
Českou republiku bude reprezentovat Pavlína Šulcová z týmu Merida Biking. Pro českou šampionku to bude rovněž premiérový start na mistrovství a zřejmě nebude jednoduchý. "Dámská" trať má totiž celkem chlapské parametry - 98 kilometrů a 2290 metrů převýšení.


Foto: Michal Červený

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaSrnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
    Srnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
  2. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  3. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
  4. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  5. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  6. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 lucifer - vloženo: 23.06.2011 v 14:14:03

    ...ach yo - to že pojede na někoho jiného bych vubec neřešil - Bouda i Džobr ví, že Kulha je level jinde takže jestli pojede na někoho jiného je nesmysl řešit, popř pro ty co to řeší bych doporučoval vzít na závod nějakou kamarádku a přece ji tam nenecháte někde v zadu ne když je tam s Váma!?! :)

    So good luck for Džobr, Bouda a respect for rekonvalescent Kulha...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 -Alan- - vloženo: 23.06.2011 v 12:32:36

    Myslím, že ten týden a stav organismu se bohužel projeví. Spíš než o výsledek bych se staral o to, aby dojel v pořádku. Kromě toho, co mu při srážce upadlo, ho určitě musí bolet spousta potlučených a pohmožděných míst. A ten čas od srážky byl dost krátký. Jestli s tímhle udělá slušnej výsledek a zároveň to přežije ve zdraví, tak to bude famózní. Má hlavu zaměřenou na bednu a to, že se na to v tom stavu nevykašle, ukazuje, že fakt nedá nic zadarmo. Škoda té srážky, ale na takovýto podnik může mít výkonnost i v příští sezóně. Myslím, že nám udělá ještě mnoho radosti a držím mu palec.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Patrick Star - vloženo: 23.06.2011 v 12:09:18

    odpověď na Yeeeah — #11 CHAAA!! :D Jo jo, ortodoxni tuning :D

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 Yeeeah - vloženo: 23.06.2011 v 11:58:09

    Coze bez zubu? Tak to je slusna gramarina:)

    1. na tento komentář reaguje Patrick Star — #12
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 splitb - vloženo: 22.06.2011 v 23:39:39

    odpověď na jemen — #9 Plně souhlasím. Je úplně jedno jakou zvolí taktiku, protože pokud pojede v tomhle stavu, tak to klóbrc dolů!!!

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 jemen - vloženo: 22.06.2011 v 21:35:09

    Boze co tady zas resite??????? To se nikdo nepozastavuje ze pojede zavot v takovym stavu,co tu resite chlapi?podle me to je k.rva borec jestli je v takovem stavu se zubama a nosem,urcite jeste potlucenej od toho padu a pojede ten zavod.....kazdej druhej sportovec by vypustil trenink a o zavode ani nemluvim!!!!!JAra je fakt tvrdak a ma velkej respekt!!!!!!!

    1. na tento komentář reaguje splitb — #10
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 letadlo - vloženo: 22.06.2011 v 19:09:00

    odpověď na Jirinak — #5 Především si nemyslím, že by Bubílek mohl v tak nabité konkurenci dojet mezi 20-30. ALe možná se pletu. Každopádně Džobr, když to loni dojel na 18tém fleku byl v tom formě a i letos je o kus před Bubílkem. Takže Když už, tak by Jára mohl pomoci Džobrovi. Jinak, to jak je to rozehrané v týmy Specialized, nikdo neví. Proto se nejspíš vyjadřuje tím, že pomůže Sauserovi.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 lakatoš - vloženo: 22.06.2011 v 17:07:42

    Říkal že pojede tréninkově, pokud mu to nepojede, takže by to mohlo být na úrovni Jobánek,Rybařík ne? :) Samozřejmě je nechci tímto nijak podceňovat.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 Orbis - vloženo: 22.06.2011 v 17:00:00

    odpověď na Jirinak — #5

    Naprosto přesně! Jarda je jinde, doufám, že mu zranění bude činit co možná nejlepší potíže a že jim ukáže!:-)

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 Jirinak - vloženo: 22.06.2011 v 16:05:18

    Spis se asi zamyslete nad tim, komu by Kulha jako z nasich pomahal?? Vykonnostne je jinde, takze predpoklada ze pojede v prvni grupe, kde bude urcite taktez Susi... Nebo snad chcete nekdo rict, ze by se snad v ramci Vaseho narodniho citeni mel drzet zpatky a pomahat radeji Bubilkovi v boji o 20-30.misto?? :-))

    Lidi, zamyslete se trosku nad sebou obcas...

    1. na tento komentář reaguje Orbis — #6
    2. na tento komentář reaguje letadlo — #8
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 jaczub - vloženo: 22.06.2011 v 15:43:01

    Název města je Montebelluna, nikoliv Montebelluno.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 vlada83 - vloženo: 22.06.2011 v 14:43:05

    je to stejné jako v cyklokrosu... tam to taky jedou týmově, tuším že i před lety byl humbuk když MS na silnici jel na vítězství Ulrich a pomáhali mu domestikové ze stáje v jiném dresu

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 Jaroslav Aster - vloženo: 22.06.2011 v 13:09:37

    To, že Jaroslav Kulhavý bude na MS, kde preprezentuje stát, pomáhat radši kolegovi z týmu než kolegovi z reprezentace mi připadá divné.

    1. na tento komentář reaguje ? — #
    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 Petr Pražák - vloženo: 22.06.2011 v 13:08:24

    No já nevím... Na MS bych očekával spíše spolupráci v rámci národního týmu než "koncernovou". Ovšem jak je to s financováním repre týmu netuším...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744