Hruška na Sudetech vybojoval maratonský titul

Poslední mistrovský titul letošní sezóny patří Janu Hruškovi. Ten si pro něj dojel na trati kultovních Sudet, se zlomeným žebrem a na půjčeném kole ...

Autor: Michal Červený
Jan Hruška je mistrem České republiky v MTB maratonu pro rok 2009. Takový je výsledek patnáctého ročníku jednoho z nejtěžších a nejhezčích maratonů u nás - Specialized Rallye Sudety v Teplicích nad Metují.

Bývalý špičkový silničář se v březnovém rozhovoru pro MTBS.cz, nechal slyšet, že mistrovský dres je jedním z jeho hlavních cílů pro letošní sezónu. "Mám splněno!" mohl říct závodník týmu Cyklotrenink.com po sobotním závodě.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

"Je to takový zadostiučinění. Ten půlmaratonský je tak trochu navíc. Je to sice titul, ale ten ze Sudet je titul za opravdový závod. Dneska jsem v závěru jel opravdový doraz. Buď jsem musel útočit a nebo smazávat náskok, takže jsem se pěkně nadřel. Buď jsem musel útočit ve výjezdu, abych tam byl zase pod sjezdem s nima anebo, když se mi to nepovedlo, tak jsem přijel ze sjezdu se ztrátou a čekala mě časovka." vysvětloval své vítězství Hanes.

"V technických pasážích jsem klasicky ztrácel. Občas jsem někam najel první, tak jsem si kluky trochu přibrzdil. Věděl jsem, že je pro mě jistější některý sjezdy běhat, ale třeba na Vodní zámky jsem přijel první a v tý euforii z lidí okolo jsem je jel. Poprvé. Za normálního stavu bych to nikdy neudělal..." přiznal.

Na Sudety se důkladně připravoval. V minulých týdnech najížděl netradičně na biku velké objemy kilometrů. Den po tom, co vyhrál titul v půlmaratonu, si na horském kole střihnul 205 kilometrů. Několikrát si z Hradce Králové na kole odskočil na mistrovskou trať. Hned poprvé se mu to málem stalo osudným.
"Při prvním projíždění se mi to v jednom sjezdu blbě žvejklo a něco jsem si udělal s přitahovačem na rameni a zlomil jsem si sedmé žebro. Myslel jsem, že je po sezóně, ale naštěstí se pak ukázalo, že budu schopný jet. Běhat s kolem v ruce ale pro mě bylo utrpení. Nezvednu pořádně ruku a tahal jsem ho jak pytel brambor...". V cíli se tak ani nemohl pořádně radovat.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

Důležitým faktorem bylo pro čtyřiatřicetiletého závodníka počasí. "Kdyby dneska zapršelo, tak bych nevyhrál. Věděl jsem, že můžu vyhrát, když bude sucho a budu mít trochu štěstí. Tomu jsem šel naproti se sice těžkýma, ale neprůstřelnýma gumama a dobrým kolem." zmínil opřený o Epica, ještě více vytuněného, než jak ho měl loni Švýcar Sauser. Ten mu byl půjčen zraněným týmovým kolegou.

Na startu se přitom vedle více než šesti set bikerů sešla kompletní česká maratonská špička, doplněná o první dva muže z republikového šampionátu v cross country Pavla Boudného a Jirku Nováka z Odlo Specialized. Ostatní specialisté na olympijskou disciplínu dali přednost světovému poháru ve Švýcarsku.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

Byl to právě obhájce zpod Radhoště, kdo ráno koukal po okolních kopcích nad Teplicemi a hledal mlhu, která mu loni na pořadatelsky zpackaném MČR v MTB maratonu 2008 přinesla štěstí a mistrovský dres. Sudety umějí být za špatného počasí obzvláště kruté, ale letošní zatažená obloha a dvanáct stupňů bylo přijatelným stavem.
Hlavní pořadatel Tomáš Čada trať lehce pozměnil a sám si s číslem na řídítkách jel své 120 kilometrů dlouhé dílo s převýšením přes 3300 výškových metrů prožít. Po patnácté fungovalo vše na výbornou, drobná chybka ve značení se objevila jen na polské straně hranice a zaváhal tam i sám stavitel.

První třicetikilometrový pytel na rozjetí bohužel kromě jednoho vážného zranění nic nepřinesl a elita najížděla do "pravých" Sudet pospolu. Menší problémy měl v úvodu vítěz z předloňska Tomáš Vokrouhlík (Factor Bike Team), ale tentokrát se ještě stačil dotáhnout zpět na špici. Podruhé už se mu to ale nepodařilo. Technické problémy brzdily také Pavla Boudného.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

V náročném členitém terénu se ale začal lámat chleba. Jaké bylo překvapení, když do jednoho z vyhlášených a divácky oblíbených míst na trati, sjezdu k Václavu, přijel na prvním místě právě Hruška. Před dvěma lety tady baletil v tretrách po kamenech, s kolem na ramenou, někde kolem padesátého místa. Teď v sedle, bez zaváhání a se soupeři za zády.
Pád Ivana Rybaříka na Hvězdě - MČR XCM 2009 Sudety (foto: Jana Martinková)Na špici se vytvořila silná čtyřčlenná skupinka, kde kromě Hrušky byli ještě Jan Jobánek z Merida Biking Teamu, obhájce loňského titulu Jiří Novák a Ivan Rybařík (Volvo Auto Hase). Prvním, kdo odpadl, byl Jan Jobánek. Ne, že by snad brněnský maratonec nestačil tempu, ale potkal ho v nevhodném okamžiku pád a při snaze docvaknout se zpět do boje o titul přejel odbočku, zabloudil a nasbíral další drahocenné vteřiny ztráty.

Klasikou Sudet je sjezd z Hvězdy. Ten samozřejmě nemohl na lehce pozměněné trati chybět. Právě prudké pískovcové schody protkané kořeny byly dalším místem, kde měl navrch technik Jirka Novák a dvacet kilometrů před cílem už po několikáté odskočil Hruškovi na rozdíl asi dvaceti vteřin. Bronzová medaile v tu dobu poskakovala v rukách Ivana Rybaříka. Loňský vítěz musel pod výjezdem na Hvězdu řešit pomalý defekt zadního kola a k těžkému sjezdu přijel s minutovou ztrátou na vedoucí dvojici. V zápětí musel ale řešit další problém, když při pádu svlékl galusku z předního kola.

Napínavý boj o titul se rozhodl v následujícím obtížném stoupání. Hruška si s třemi jedničkami na řídítkách znovu sjel Nováka a hrubou silou ihned zaútočil. Tentokrát už "Ňumi" nenašel sílu na odpor a rezignoval. V cíli ztratil dvě minuty a tři vteřiny.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

"S druhým místem jsem celkem spokojenej." přemítal Jirka.
"Hruška byl dneska o dost lepší. V technice jsme mu odjížděli, ale on nás vždycky dojel. Měl toho Spešla co máme my, ve sjezdu to tam sice honil z leva do prava, ale taky mu to asi trochu pomohlo. Jednou jsem ho trhnul nějak víc, tak jsem jel fakt šrot co to šlo a za chvilku tam byl znovu... Je o třídu někde jinde." přiznal závodník z týmu Radima Kořínka, který ke stříbru z cross country přidal maratonské.

Ivan Rybařík projel cílem jako třetí. Závodník týmu Volvo Auto Hase, který na trati trénoval celý týden před závodem, ztratil na vítěze tři minuty a deset vteřin.
"Pod Hvězdou jsem už trochu odpadal, ale tak trochu záměrně, protože jsem věděl, že konec je ještě těžkej a mohlo by se rozhodovat v tom posledním stoupání. Chtěl jsem tam nechat velkou. Potom jsem měl pomalý defekt zadního kola a hned na to jsem měl problém s předním. Na to se ale nedá vymlouvat. Dneska tu byli dva lepší závodníci a já jsem rád za ten bronz." svěřil se Ivan, který tak zkompletoval svou sbírku medailí z republikových šampionátů.

Mistrovství republiky v MTB maratonu 2009 - Specialized Rallye Sudety

Nejsmutnějším závodníkem v cíli byl zřejmě Jan Jobánek. Patřil mezi velké favority na titul a byl ve vedení celého poháru. Z Teplic ale "Džobr" odjížděl jako první bez medaile a "jen" jako druhý muž ČP XCM. V celkovém hodnocení ho totiž Jan Hruška předstihl, jelikož v pěti ze šesti závodů nasbíral o 10 pohárových bodů více a s minimálním rozdílem tak zvítězil.
"Nejdřív jsem tam lehnul na nějakých lavkách a když jsem se snažil tu skupinku sjet, tak jsem někde v Polsku asi na dvě minuty zabloudil a potom už jsem se tam tak větral sám. Rozjel jsem se až s Fojou a zkusil jsem ještě sjet Ivana, ale to bylo kousek před cílem a už to nešlo..." řekl nám zklamaný Honza.

Dramatický byl také boj o dámský mistrovský dres. Hned od startu se za ním vydala Lucia Čuříková (Veus Vyškov) a vytvořila si až tříminutový náskok před Barborou Radovou (Studio 2001) a Pavlínou Šulcovou (Samba Chic Racing). Tento stav vydržel dvě třetiny závodu, potom se před ní dostaly obě její soupeřky a do vedení šla Šulcová. Třiadvacetiletá bikerka svůj premiérový start na Sudetech nakonec dotáhla do vítězného konce a s velkým jásotem si přijela do cíle pro maratonský titul.

Specialized Rallye Sudety 2009

"Dlouho jsme jely s Bárou spolu. Potom jsem za to v nějaký technický pasáži vzala a když jsem se otočila, tak už tam Bára nebyla. Nezbývalo mi tedy nic jinýho, než jet a zkusit to. Tajně jsem před závodem doufala, že by to mohlo vyjít, ale moc jsem si nevěřila, protože jsem takhle dlouhej závod nikdy nejela. Krizí bylo hodně. Vztekala jsem se a už jsem nechtěla jet, ale nějak jsem to překousla." řekla v cíli vyčerpaná, ale šťastná Pavlína, která má stejně jako Hruška oba maratonské tituly a k tomu ještě bronz z cross country. Růžový dresík tak bude muset na dlouhé tratě nahradit mistrovským. V tomto směru je tedy letos nejúspěšnější domácí bikerkou.

Bára Radová na čtvrté vítězství v řadě nedosáhla. Chyběly jí k němu více než čtyři minuty. "Pavlína nám to dneska natřela, hezky jsme si zazávodily! Nejdřív měla slušný náskok Lucka, ale pak jí asi trošku kouslo a s Pavlínou jsme jí předjely. V polovině jsem měla asi dvě hodiny krizi a bylo to velké trápení, myslela jsem, že slezu. Pavlínu musím pochválit, jela úžasně. První rundu jsme jely ještě spolu, ale pak v těch kopcích jela úplně nechutně a na férovku mě orvala do kopce..." popisovala svůj průběh závodu Bára, která se stala mezi ženami celkovou vítězkou maratonského poháru. Její největší soupeřka a obhájkyně titulu z loňského roku Alena Krnáčová (Subway Unibon Marin) totiž dnes na medaili nedosáhla a skončila čtvrtá.

Specialized Rallye Sudety 2009

Na šedesátikilometrové trati zvítězil v čase 2:11:30 hod. Michal Vlček z jabloneckého sportovního gymnázia KC Kooperativa. Pět vteřin za ním si stříbro vyspurtoval Martin Splítek (Ked Cyklomax) před Pavlem Skalickým (SK Žamberk Tessuti sport). Mezi ženami zvítězila Karolína Kalašová (Scott Scania Kolín) před Jindřiškou Bejstovou (Merida Biking Team) a Janou Martinkovou (Cyklotrenink.com).


Výsledky - muži (120 km):
1. Jan Hruška (Cyklotrenink.com) čas 4:57:44 hod.
2. Jiří Novák (Odlo Specialized) + 02:03 min.
3. Ivan Rybařík (Volvo Auto Hase MTB) + 03:10 min.
4. Jan Jobánek (Merida Biking Team) + 05:31 min.
5. Ondřej Fojtík (Volvo Auto Hase MTB) + 07:04 min.

Výsledky - ženy (120 km):
1. Pavlína Šulcová (Samba Chic Racing) čas 6:17:05 hod.
2. Barbora Radová (Studio 2001) + 04:09 min.
3. Lucia Čuříková (Veus Vyškov) + 05:12 min.

Kompletní výsledky závodu najdete ZDE, konečné pořadí Synottip Českého poháru MTB XCM potom ZDE


Foto: Michal Červený, Jana Martinková

Přečteno - 25509x Tagy: maratony marathony xcm specialized hruska
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  4. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  5. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  6. Tech newsSpecialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
    Specialized posílil své Turbo Kenevo SL 2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #10 :) - vloženo: 14.09.2009 v 11:52:07

    dal to ivan spatky- na kolo s tych ruk?

    check this out/bboy!!!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #9 čumil - vloženo: 14.09.2009 v 11:17:07

    supertlama - krásná fotka Ivana, reklama na Catlike, nebyl tam někde schovanej pan Švec s fotákem? :D

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #8 Dave - vloženo: 14.09.2009 v 11:04:28

    To Anonym - Že Hrůša bere? Blbost, je tak dobrej(nejlepší), protože je to bývalý elitní silničár, má krásný vztah ke sportu a statitisíce v nohách a dělá pro úspěch vše, tak nechápu kret*ny kteří si začnou pleskat, že někdo dopuje..
    Letos jsem to přál Hruškovi, příští rok jsem pro Honzu Jobánka, tomu to dlouho nevychází..
    mějte se
    Cuzz

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #7 lalin - vloženo: 14.09.2009 v 10:13:37

    Hruska a doping? - Tezko neco soudit bez dukazu, muj nazor ale je ze Hruska je byvaly silnicar profik (ktery mimo jine jel nekolik dni v ruzovem na Giro d Italia) a taky to tak pise ze v technice porad trochu ztraci ale pak si dokaze sjet ty co mu odjedou... nemyslim ze by dopoval, a jestli ano tak by to bylo velke zklamani! Nicmene vsechny cest vsem co dali dlouhou :-)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #6 tomas - vloženo: 14.09.2009 v 10:07:07

    pro anonyma - zalez někam do díry, kde si můžeš léčit svoje mindráky a neotravuj ostatní svými přiblblými příspěvky,... a nauč se podepisovat. dík

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #5 David - vloženo: 14.09.2009 v 09:42:55

    Vy si vážně myslíte, že Hruška jezdí místní maratony (byť je to MČR) nasypanej??

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #4 RD - vloženo: 14.09.2009 v 09:36:49

    To bylo přece tím kolem ;-) - Blahopřeju Honzovi a Pepovi přeju brzké uzdravení aby "nemusel" půjčovat kolo.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #3 Zbyněk T. - vloženo: 14.09.2009 v 09:35:22

    to Anonym - Jak vítězství dosáhl? Zaprvé, asi jsi špatně četl článek, a zadruhé, jeď se někdy POŘÁDNĚ provětrat, třeba s Hrůšou, ono tě přejde to blbý plkání... ;)

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #2 Jiří - vloženo: 14.09.2009 v 08:42:10

    dokud se budeš podepisovat jako anonym, budou tvé příspěvky bezpředmětné

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #1 anonym - vloženo: 14.09.2009 v 08:28:28

    MČR? - Pokud na MČR nebude antidopingová kontrola, nebude to z mého pohledu významný titul, odpovídající opravdové výkonnosti závodníků.Čada se hezky zeptal HRUŠKY, jak si vítězství dosáhl?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744