Olympijským vítězem je Pidcock, Cinka o medaili připravil prasklý ráfek

Thomas Pidcock potvrdil roli favorita a zvítězil v olympijském závodě v Tokiu, Ondřeje Cinka zastavil defekt a závod nedokončil... 

Autor: Jan Němec
Foto: ČTK / Ondřej Deml
Olympijským vítězem je Pidcock, Cinka o medaili připravil prasklý ráfek

 

Plán Ondřeje Cinka vybojovat na svých třetích olympijských hrách medaili skončil v pátém kole vinou defektu. Těžký závod v Tokiu ovládl jedenadvacetiletý Thomas Pidcock z Velké Británie. Největší favorit Mathieu van der Poel (NED) skončil bez medaile, když po těžkém pádu v prvním kole později odstoupil. 

"Opravdu neskutečné! Je to dost šílené, že jsem se stal olympionikem. Na začátku závodu jsem se snažil říct si, že je výjimečné už jen to, že jsem tady v Tokiu," řekl v cíli nadšený Pidcock, jenž přijel na hry poté, co si na začátku června zlomil klíční kost a musel podstoupit operaci. 

Průběh závodu výrazně ovlivnila nervozita, vedro a náročná trať. Hned v prvním kole měl těžký pád na Sakura dropu největší favorit Mathieu van der Poel a propadl se až na samý chvost startovního pole. Ještě před ním chyboval i Ondřej Cink, když ho v zaváděcím okruhu přibrzdil Francouz Jordan Sarrou a Ondřej musel sesednout z kola a čelo si to upalovalo dál. Zásadní moment pro Nizozemce a zásadní moment pro Česko.

Zatímco si na počátku pátého kola Pidcock vytvořil rozhodující náskok, tak van der Poel se prodral ze čtvrté desítky až na 14. místo, ale závod pro něj skončil. Ve feed zóně se s bolestivými grimasami sesunul k zemi.

O kolo později přišel nejdříve radostný okamžik pro české fanoušky, ale ten netrval dlouho. Ondřej Cink se docvaknul na skupinku bikerů bojujících o bronz. Jenže nedlouho potom svléknul zadní plášť z prasklého ráfku a bylo po závodě. Sen o medaili se rozplynul. Dvě čtrnáctá místa z olympiád v roce 2012 a 2016 v Tokiu nevylepšil, zklamání bylo obrovské.

"Dostal jsem se na třetí místo a měl jsem v plánu skupinku roztrhat, cítil jsem se dobře. Jenže hned za depem mi bouchlo zadní kolo. Měl jsem naprasklý ráfek, kolo bylo měkké a svléknul se plášť. Asi se to stalo někde na kamenech při skocích, to člověk nemůže ovlivnit. Trať je hodně náročná. Smůla, ale ke sportu to patří," řekl pro server Sport.cz jediný český biker v závodě.

"Byl jsem naštvaný. Hodně naštvaný... Zahodil jsem kolo. Vím, že to na olympijský závod nepatří, ale člověk čeká pět let na závod a pak se stane tohle. Emoce byly obrovské. Nešlo to zastavit. Večer si dám jedno pivo a v neděli si pojedu pořádně vyvětrat hlavu na kole," líčil po závodě své pocity Ondra. 

V závěrečném kole už měl Pidcock dostatečný náskok před Mathiasem Flückigerem, jenž ani na moment nevzdával svůj boj. O bronz se rval Nino Schurter (SUI), Victor Koretzky (FRA) a Anton Cooper (NZL) a na poslední chvíli se k nim přidal i David Valero Serrano ze Španělska.

Sedmé, závěrečné kolo, už bylo spanilou jízdou třetího nejmladšího účastníka závodu Thomase Pidcocka, s přehledem si dojel pro zlato. Flückiger dorazil 20 sekund po něm. O bronzové překvapení se podobně jako v Riu postaral Španěl Serrano, když ukázal, jak silné závěry dokáže mít. Pro Nino Schurtera zbyla bramborová medaile a tím je jeho medailová sbírka ze čtyř olympiád vskutku kompletní.

Tom Pidcock, jenž v pátek oslaví teprve 22. narozeniny, tak vybojoval pro Velkou Británii nejen první zlato, ale první medaili vůbec. Kromě toho se může i jeho tým Ineos Grenadiers po senzačním vítězství silničáře Richarda Carapaze radovat z druhého olympijského triumfu svého jezdce. 

"Bylo to opravdu těžké. Dlouhou dobu jsem nezajel dobrý závod. Trénoval jsem opravdu tvrdě, věděl jsem, že jsem ve skvělé formě, ale vždycky se objeví pochybnosti, když jsem nepředvedl žádný závod. Ale jakmile závod začal, věděl jsem, že jsem na tom dobře. V tom vedru jsem se samozřejmě necítil komfortně, ale všichni mi prostě říkali, že se nikdo nebude cítit dobře," nechal se po závodě slyšet Tom, jenž podstoupil speciální přípravu právě pro tyto podmínky. 
 

Výsledky

1. Thomas Pidcock (GBR) 1:25:14 hod.
2. Mathias Flückiger (SUI) +0:20
3. David Valero Serrano (ESP) +0:34
4. Nino Schurter (SUI) +0:42
5. Victor Koretzky (FRA) +0:46
6. Anton Cooper (NZL) +0:46
7. Vlad Dascalu (ROM) +0:49
8. Alan Hatherly (RSA) +1:19
9. Jordan Sarrou (FRA) +1:36
10. Milan Vader (NED) +2:07
...
DNF. Ondřej Cink 

Kompletní výsledky ZDE | Analýza závodu ZDE

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Olympijským vítězem je Pidcock, Cinka o medaili připravil prasklý ráfek
  2. Fotogalerie
Přečteno - 25509x Tagy: ondřej cink tokio tom pidcock
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  2. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  3. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  4. Ostatní závodyCink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
    Cink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
  5. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
  6. Ostatní závodyStupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu
    Stupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 karel.neugebauer.7 - vloženo: 26.07.2021 v 18:14:05

    Nějaké info k tomu vyjádření MVP? Na twitru/ig tvrdí, že tam byla lávka, kterou byl zvyklý jezdit a nevěděl, že na závod ji dají pryč. Rozhodně není tak špatný technik, bylo vidět, že tam čekal lávku. To by mě zajímalo, jak to tedy bylo.

    1. na tento komentář reaguje badluck — #4
    2. na tento komentář reaguje Žvejk — #6
    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 jinotaj@post.cz - vloženo: 26.07.2021 v 17:06:21

    Celkem mne překvapilo, že si Ondra na takovouto trať nevzal vložky do plášťů. 88g navíc by ho o podle mne z boje o medaile nevyřadilo!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 rotik - vloženo: 26.07.2021 v 12:31:15

    Za Ondru me to mrzi, zaslouzil by si to a zrovna praskly rafek je pech. Ale verim, ze jeho chvile jeste prijdou.

    Jinak ta trat je brutal. Kdyz jsem videl poprvy ten let ze Sakura dropu, to jsem ziral, ale i vsechny ty dalsi sekce byly drsny. Jsem zvedav, jak to daji damy.

    Pred Pidkockem smekam, predvedl hodne vyzraly vykon.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744