S Ondrou Cinkem na trati mistrovství světa

Už jen den dělí Ondru Cinka od vrcholu sezony. Dnes v Hafjellu absolvoval poslední trénink, má nové kolo a na závod se těší...

Autor: Jan Němec
S Ondrou Cinkem na trati mistrovství světa

Výsledkově nejlepším českým závodníkem kategorie Elite v závodech světového poháru je letos Ondřej Cink. Stejně jako jeho olympijští kolegové Jaroslav Kulhavý a Jan Škarnitzl se pečlivě připravuje na vrchol letošní sezony v norském Hafjellu. Stejně jako Jára dostal i Cimbál na mistrovský závod novou zbraň. Zbrusu novou Meridu Big Ninety Nine opatřenou vidlicí Rock Shox RS1.

Na loňské výsledky Ondra letos nenavázal, zejména kvůli zdravotním trablům a pak také smůle, která se na český tým v této sezoně lepí až moc často.

"Od závodu ve Windhamu je to pořád lepší a lepší. V Méribelu to možná byly problémy s nadmořskou výškou, nebyl jsem tam ale zklamanej. Ještě jsem potrénoval, ale na nějaký velký ladění formy to nebylo. Cítím se teď dobře, na závod se těším, není na mě žádnej tlak po téhle sezoně. Chtěl bych bojovat o první desítku, to bych byl moc spokojenej. Rozhodně nečekám, že bych mohl bojovat o medaili," sdělil den před svým startem Ondřej.

Včera si naordinoval volno, dnes objel 3 kola. Poslední před zítřejším závodem. "Jedno jsem si dal tak na 90 %, ostatní volněji. Vysychá to, cítím se na okruhu dobře."

Závodní okruh si vesměs všichni pochvalují, vyzdvihují zejména různorodý terén, dobrá možnost předjíždění, hravá technika. Líbí se i Ondrovi.

"První část trati je úplně stejná jako vloni. Po startu se dlouho stoupá, nic prudkýho, následuje singl. Projíždí se tam potokem a kloužou kořeny, který jsou ve svahu. Je tam spoustu stop, strávil jsem tam nejdelší dobu jejím výběrem. Kamenný pole je oproti loňsku pořád vlhký, je to těžší než vloni, mají s tím lidi problém. Zkoušel jsem to i běžet, ale je to o zlomení nohy, nicméně řekl bych, že je to rychlejší běžet," popisoval Cimbál 4,2 kilometrů dlouhou trať.

Z kamenného pole vjedou do BMX pasáže s několika skoky. Tam vloni exceloval Nino Schurter. "Naučil jsem se přes zimu skákat, takže dávám všechno. Vloni jsem skočil jen ten první, další jsem se bál, ale teď skáču v pohodě všechno."

Po průjezdu depem pokračují závodníci na výjezd serpentýnami a do nového sjezdového úseku.

"Serpentýny jsou moje nejoblíbenější místo na trati, nevim moc proč, jen se mi tam dobře jede. Vloni jsem tu atakoval ve skupině, ve který jel Jára, Schurter, Fontana..." vzpomíná na loňský finálový závod světového poháru, který dokončil na šesté pozici.

"Ten sjezd je technickej a zajímavej, má dvě stopy, je přírodní po kořenech a kamenech. Na suchu to jde jet rychle, ale za mokra by to bylo hodně těžký," přibližuje novou pasáž.

"Potom je depo a za ním nejtěžší výjezd, který je také prodloužen. Následuje sjezd, kde přidali jen takový skok. Potom už je sjezd do cíle. Ten je pro mě nejtěžší, projíždí se těsně před tím potokem, nanáší se dál bláto a je to uklouzaný."

Ondrův, Járův, Škarnův a Bičův závod je na programu zítra ve 14:30.

 

Přehled českých reprezentantů na MS 2010Logo program mistrovstvi světa MTB 2014Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol

 

Partneři zpravodajství mistrovství světa MTB 2014

Přečteno - 7288x Tagy: mistrovství světa ondřej cink hafjell
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
  2. Ostatní závodyStupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu
    Stupno zahájí domácí bikovou sezónu ve velkém stylu
  3. Ostatní závodyAC Heating Cup odstartuje 30. března ve Stupně, Pohár Plzeňského kraje v Domažlicích
    AC Heating Cup odstartuje 30. března ve Stupně, Pohár Plzeňského kraje v Domažlicích
  4. Ostatní závodyCink připsal první UCI body letošní sezony
    Cink připsal první UCI body letošní sezony
  5. Ostatní závodyVíkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku
    Víkendový sumář - La Nucía, Abu Dhabi, Tankwa Trek nebo MS na Snow Biku
  6. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 stenes - vloženo: 05.09.2014 v 13:08:29

    A Nesvadba nejede ? Nebo jeho závod je na programu jindy.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744