Scott Spark 2022 - Jaký bude?

Stále častěji se objevují různé spekulace o tom, kdy nový Spark přijde a jak bude vypadat. Tady je sumarizace hlavních bodů, o kterých se diskutuje...

Autor: Petr Bureš
Scott Spark 2022 - Jaký bude?

Životnost bikových modelů je dnes zpravidla 3-5 let. Samozřejmě existují výjimky, nicméně zejména u X-Country modelů v poslední dekádě platí, že se jejich uvádění na trh v mnoha případech odvíjí od olympijské periody. Oči cyklistických fandů tak upínají zraky směrem k olympiádě nejenom kvůli sportovním kláním, to samozřejmě především, ale také proto, že s patřičným předstihem firmy uvádějí zcela nové závodní modely, které mají za úkol nejenom zaujmout novými tvary, či technologiemi, ale také získat nějaký ten cenný olympijský kov, kterým se chce pyšnit snad každý výrobce.

S poslední olympiádou se to ale má tak nějak divně. Měla být loni v létě, ale nakonec nebyla. Nyní se zatím jede podle náhradního plánu, to jest, že by měla být letos v létě, ale byť se všichni zúčastnění zatím tváří, že se tak opravdu stane, stoprocentní to zatím bohužel stále kvůli covidu není. Roční posun OH u většiny velkých renomovaných firem ovšem neznamenal, že by spolu s olympiádou odsunuly představení novinek, určených právě pro toto hvězdné klání. S předstihem představily své závodní novinky Trek, Cannondale i Specialized a jediný, kdo se rozhodl počkat, byl majitel posledních dvou zlatých medailí z olympijských her, švýcarský Scott.

Scott Spark MY 2021

 

O důvodech proč tomu tak je se pochopitelně spekuluje. Existují hypotézy, že nový Spark v plánu zatím vůbec není a že Scott plánoval své triumfy zopakovat na stejném modelu jako před čtyřmi (dnes už pěti) roky. Jiní naopak hovoří o tom, že je nový rám již připravený a opravdu se jen čeká na to, aby mohl být oficiálně uvedený v souvislosti s olympiádou a to byl také důvod, proč se jeho představení loni odsunulo na letošek. Scott k tomu oficiálně neříká vůbec nic a jakékoli informace o novince přísně střeží a případné úniky si pečlivě hlídá. Následující řádky proto prosím berte jako nezávislou úvahu o tom, jak by mohl nový Spark vypadat, včetně možných důvodů proč by tomu tak mohlo být, které jsou ovšem postaveny pouze na teoretických předpokladech a očekáváních.

Za vším hledej Bold

Když v létě roku 2019 Scott oznámil, že navázal spolupráci se švýcarskou firmou Bold, nikdo tomu nepřikládal výraznější důležitost. Postupem času se ovšem vyrojili spekulace o tom, že právě navázání této spolupráce má za cíl posunout technologii Boldu s plně integrovaným tlumičem uvnitř rámu na další level, kterým by byla její implementace do modelů Scott. Do té doby se totiž Bold prezentoval jako řekněme menší švýcarská značka zaměřená na špičkové rámy se zajímavou technologií, ovšem produkující své modely pouze v menších sériích více méně zakázkově bez výraznějšího masového marketingu. S příchodem velkých financí od gigantu jako je Scott se tak dá očekávat určitý posun a to ve dvou směrech.

Buď by Scott ponechal Bold jako svůj další brand a separoval ho například jako luxusní značku, prodávanou výhradně na drahém osazení, zatímco Scotty by plnily roli masové výroby a prodejů, nebo by využil technologický potenciál Boldu a zaintegrovaly by se nové technologie i do kol Scott, s tím, že by Boldu ponechal jeho současné modely a nechal by jej žít paralelně svým vlastním životem, než by se ukázalo, že jsou pro něj zbytečné a postupně by je utlumil jako se to v minulosti, stalo například Kleinu, nebo Garry Fisherovi. Podotýkám, že druhá z obou variant není vysloveně nevyhnutelnou, nicméně historie podobné případy popisuje.

Vycházejme nicméně z toho, že tak či tak, akvizice Boldu měla za cíl využít jeho technologií a promítnout je do nových modelů Scottu. Časový harmonogram pak jasně ukazuje to, že by prvním modelem, který získá tyto nové technologie, mohl být právě Spark.

Čtyřčep nebo zeropivot

První a logickou otázkou, kterou si musíme položit, když se díváme na první skicu nového Sparku, která koluje internetem je, zda-li je správné se domnívat se, že by se měl spolehnout na čtyřčepové zavěšení zadní stavby. Bold totiž vyrábí své celoodpružené modely spíše s vyššími zdvihy, kde je vícečepová zadní stavba lepší variantou. Ostatně čtyřčepovému řešení pak nahrává i tvar a vodorovné umístění horního vahadla, které v podstatě jiný něž vícečepový systém vylučuje.

Jenomže závodní XC biky, které dnes disponují zdvihy 100 maximálně 110 mm, jsou i kvůli hmotnosti ve většině případů koncipovány jako tak zvané zeropivoty, to znamená se zadní stavbou z jediného kusu a vahadlem situovaným tak, aby nutnou flexi minimalizovalo. Otázka tedy zní: podaří se konstruktérům vyřešit novou kinematiku vahadla, nebo nový Spark dostane čtyřčepové zavěšení?

Evoluce geometrie

O tom, že co se týká geometrie dostane nový Spark pravděpodobně další ještě progresivnější variantu úhlů a délek, není třeba pochybovat. Ve své době totiž Scott vždy patří k těm značkám, které se snaží určovat trendy a směr toho kam se budou geometrie posunovat v dalším období a jelikož od jeho představení uplynulo již téměř pět let, dá se očekávat, že k úpravě geometrií dojde i nyní. Z původních 68,5° resp 73,8° se pravděpodobně může stát 67,5° a 75° (hlavový a sedlový úhel). A očekával bych i mírné prodloužení reache o cca 10-15 mm v závislosti na velikosti.

Zajímavé pak bude sledovat také to, jakou cestou se Scott vydá ohledně pohledu na závodní zdvihy. V rámci modelového roku 2021 se totiž "potichu" rozhodl navýšit zdvih vidlic u závodních RC modelů z původních 100 na 110 mm, zatímco zadní 100mm zdvih byl ponechán. Dá se tedy očekávat, že minimálně u předních vidlic se zdvih snižovat nebude a otázkou zůstává, zdali se nebude zvyšovat v této souvislosti i zdvih zadní vidlice.

Integrace a rámové úpravy

Pokud se stane to, co se masově předpokládá, to jest, že Scott použije tlumič integrovaný do rámu a zcela ho schová do dolní části sedlové trubky a rozšířené středové pasáže, vznikne z toho hned několik zajímavých benefitů. Tím prvním je určitě čistější design rámu, v rámci kterého se ve spodní části přidá "servisní otvor" nutný pro přístup k tlumiči. Dalším benefitem pak je například možnost přidat do rámu druhý košík na láhev, který je zejména u XC kol hodně důležitý z pohledu jejich marathonského použití. Dalším benefitem je pak také kompletně schované dálkové ovládání tlumiče, které nemusí hledat vstup pro bovden do rámu, ale může si to rovnou namířit spodní rámovkou k hlavovce.

Mimochodem, když už byla řeč o vnitřním vedení, tak bude zřejmě velkou výzvou jeho užší integrace také v přední části, kde Scott dosud používal klasické velké vstupy pro kabeláž, umístěné po straně hlavové trubky. Dá se ale očekávat, že by nově mohl použít jeden ze způsobů integrace vnitřního vedení kabeláže, těsně u představce resp. hlavového složení a ještě více tak "zneviditelnit" bovdeny u řídítek. Zde se objevuje i teoretická možnost zaintegrovat bovdeny, resp. brzdové hadice přímo do řídítek, jelikož si Scott vyrábí prostřednictvím Syncrosu svá vlastní integrovaná řídítka Fraser IC SL, ale to už jsou opravdu čisté spekulace.

Že zde Scott s velkou pravděpodobností zůstane u své dvoupáčky Twinloc, kterou ovládá současně tlumič i vidlici, je více než pravděpodobné. Někteří hovoří o teoretické možnosti přejít i u tohoto komponentu na bezdrátové elektronické provedení podobně jako fungují nejvyšší elektronické řadící sady Sram AXS, nicméně i zde je potřeba říci, že je to spíše přání než realita.

Z praktického hlediska jsou pak ve hře ještě dvě další otázky. Ta první, zda-li Scott ponechá Sparkovi lisované PF středové složení, nebo se rozhodne ho přepnout na závitové BSA. Benefit závitového řešení by v tomto případě byl nejenom snazší servis, v rámci středu, ale také více případného prostoru pro tlumič, protože závitové BSA vložky v rámu mají o několik milimetrů menší průměr než vložky pro lisovaný Pressfit s ložisky uvnitř rámu.

Zajímavé potom bude také sledovat to, jakým směrem se Scott u nového Sparka vydá, co se týká průměru sedlové trubky. Dosud používal průměr 31,6 mm, což umožňuje snadné osazení běžných teleskopických sedlovek. Dá se očekávat že bude chtít nabídnout podobně jako dnes i trailovější provedení Sparku, kde bude teleskopická sedlovka v podstatě nutností, takže je pravděpodobné, že průměr sedlovky zůstane zachován.

Jak sami vidíte, otázek ohledně nového Sparka je stále víc než odpovědí. Jisté je, že dříve nebo později Scott s novým Sparkem vyjde na světlo světa a všechny otázky budou zodpovězeny. Kdy se tak opravdu stane ale v tuto chvíli zatím nevíme a tak můžeme stále dál a víc spekulovat o tom, jak by novinka mohla teoreticky vypadat. Jednu takovou skicu, která vychází z výše uvedených spekulací, vám nyní předkládáme.

Přečteno - 19154x Tagy: scott spark my2022
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ServisVe Scottu to vře, korejský vlastník se chce zbavit Beata Zaugga
    Ve Scottu to vře, korejský vlastník se chce zbavit Beata Zaugga
  2. Tech newsSpeciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
    Speciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
  3. TechnikaFotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
    Fotogalerie: Scott Voltage eRIDE 2024
  4. Tech newsScott představuje nový trailový Voltage eRIDE
    Scott představuje nový trailový Voltage eRIDE
  5. Tech newsScott vypouští zcela nový Ransom
    Scott vypouští zcela nový Ransom
  6. Retro20 let - Scott Genius slaví kulatiny
    20 let - Scott Genius slaví kulatiny

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #6 luban - vloženo: 09.06.2021 v 11:12:13

    Dozvieme sa dnes - 9. júna 2021

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #5 Tina - vloženo: 17.02.2021 v 16:49:52

    odpověď na Toolak — #4 Toto je veľmi laický pohľad. Výrobca, ktorý dnes nemá objednávku modelov 2023 tak nebude mať kola. Taká je dnes situácia.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #4 Toolak - vloženo: 16.02.2021 v 07:38:42

    Spíš by mě zajímal stav prodeje kol pro letošní sezónu. Přijde mi poněkud úsměvné hledět do roku 22 a pro letošek nemít prodaný jeden jediný šroubek:-)

    1. na tento komentář reaguje Tina — #5
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #3 Jirka Stratil - vloženo: 15.02.2021 v 19:28:53

    Proboha a cim je spark zajimavy? Dyt je to obycejne kolo bez jakekoli invence. Je rok 2021 ne 2000, haloo.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 15.02.2021 v 14:29:27

    Prostě článek, který by se dal shrnout do čtyř slov - víme, že nic nevíme.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #1 luban - vloženo: 15.02.2021 v 11:04:02

    A čo Scale 2022? Je predpoklad, že bude nová generácia?

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744