Short track v Lenzerheide se vydařil Čábelické, poprvé zvítězil Colombo

V pátém díle SP v Lenzerheide si Jitka Čábelická v short tracku vyjela 20. místo. Švýcarští bikeři se doma blýskli: mají čtyři z šesti medailí...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Short track v Lenzerheide se vydařil Čábelické, poprvé zvítězil Colombo


Že je pro Švýcary Lenzerheide stále prestižnější zastávkou seriálu SP, dokazovalo velké množství fanoušků, kteří přišli v pátek v podvečer podpořit domácí bikery. Ti se jim odměnili hned čtyřmi medailemi ze šesti možných. Poprvé se z vítězství v závodě světového poháru XCC radoval švýcarský šampion v této disciplíně Filippo Colombo (BMC MTB), před krajanem Mathiasem Flückigerem (Thömus Maxon). Třetí místo velmi těsně uzmul Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory) dalšímu Švýcarovi Nino Schurterovi (Scott Sram). Závod žen ovládla stejně jako před rokem Jenny Rissveds (SWE, Team 31) před dvojicí domácích závodnic Alessandrou Keller (Thömus Maxon) a Jolandou Neff (Trek Factory). Z trojice českých dam na startu nejlépe dojela Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix), dvacáté místo jí zaručuje třetí startovní řadu v nedělním cross country.

Středisko Lenzerheide ležící v nadmořské výšce 1 500 m v největším švýcarském kantonu Graubünden sedí olympijské vítězce z Ria 2016 Jenny Rissveds. Dokázala zde vyhrát už celkem čtyřikrát - dvakrát XCO (2016 a 2019) a dvakrát short track (2021 a 2022).

"Trať je tu rychlá a to mi sedí. Do závodu jsem nešla s žádnou taktikou, nebylo v plánu odjet v šestém kole, ale jezdila jsem rychleji pasáž před cílem a vždycky jsem tam získala malý náskok, takže jsem se rozhodla jet sama. Je to skvělé nakopnutí na neděli, závodění si teď užívám a tento pocit si chci zachovat celou sezonu, takže do neděle pod tlakem vstupovat nebudu," uvedla obhájkyně loňského triumfu Jenny Rissveds, která si vytvořila zásadní náskok v sedmém z devíti kol.


Jenny Rissveds...


Jenny obhájila loňské vítězství v short tracku. Domácí Švýcarky doma ještě nedokázaly vyhrát...

V posledním kilometrovém okruhu se k ní ještě dokázaly přiblížit Švýcarky Keller a Neff, jež mezi sebou sváděly dramatický souboj. Úspěšnější byla "Saša" jen vteřinku před olympijskou vítězkou z Tokia.

Slušně si vedla Jitka Čábelická, která se po téměř měsíční závodní pauze zaviněné zraněním kolene při SP v Leogangu, znovu postavila na start. A dvacáté místo je milým překvapením. Pravda, ve světle toho, že Jitka má svá osobní maxima (11. místo XCC a 12. místo XCO) zajetá právě v Lenzerheide, se dvacítka nemusí zdát jako výrazný výsledek. Ale v porovnání s loňskými a těmi letošními výsledky je Jitka spokojená. 


Jitka Čábelická...

"Konečně letos povedený short track, jen mě mrzí, že jsem po startu klasicky zůstala vzadu a pak to sjížděla. Ale výkon byl dobrý, pak jsem se po půlce trochu zastavila a konec už bolel. Jinak rychlý jako vždy, ale mám radost, dobrý návrat, tak teď se z toho správně navnadit na neděli," řekla Jitka po závodě.

Po zranění žeber se vrátila na trať SP i Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín), a i když se v prvních kolech pohybovala na hranici první dvacítky, nakonec se umístila na 36. místě. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade) závod ze zdravotních důvodů nedokončila. 

"Byl to závod ve znamení cedníku... Zkusila jsem to napálit hned po startu, vydržela jsem to tři kola a pak jen cedila. Ale jsem ráda, že jsem zpátky, jsem po vysokohorském soustředění, takže věřím, že se forma bude lepšit," sdělila nám Tereza Tvarůžková.

Zatímco švýcarské bikerky v Lenzerheide ještě nikdy v historii nedokázaly zvítězit, a to se ten první svěťák jel už v roce 1994 a potom 2016, 17, 18, 19, 21 a 2022, jejich mužské protějšky se mohou chlubit už mnoha výhrami zde před domácími fanoušky. 

A bylo tomu i dnes v short tracku, kde to v posledních dvou kolech vypadalo, že stupně vítězů budou kompletně švýcarské. Nakonec ale dokázal zabojovat Jihoafričan Alan Hatherly a těsně bronz vyfouknout Nino Schurterovi. 


Kolo před cílem to vypadalo na kompletní stupně vítězů obsazené domácími...

Čtyřiadvacetiletý vítěz Filippo Colombo, jenž už měsíc obléká dres švýcarského národního šampiona v short tracku ukázal, že tato disciplína mu sedí náramně a po bravurně zvládnutém závěrečném kole se mohl radovat ze svého prvního vítězství v SP. Stříbrný medailista z OH v Tokiu Mathias Flückiger zkoušel atakovat už dříve v desetikolovém závodě, ale jeho pokus byl ostatními zneškodněn. Nakonec mu ale dnešní druhé místo vyneslo dres lídra v seriálu XCC, ze kterého vysvlékl Němce Lucu Schwarzbauara - dnes sedmého.  

"Je úžasné vyhrát před domácím publikem v dresu švýcarského šampiona, nevím, co dodat. Poslední týdny se mi dle plánů nedařilo, v Leogangu jsem byl nemocný, na začátku sezony zraněný, takže jsem nevěděl, jak na tom dneska jsem, ale forma vypadá slibně na neděli. Mathias Flückiger byl dneska dost silný, snažil jsem se ho v posledním kole jen držet, ale věřil jsem si do závěru a jsem šťastný, že to vyšlo," nechal se slyšet vítězný Filipo Colombo.


Colombo těsně vítězí před Flückigerem a Hatherlym...


Závod mužů se jel bez české účasti, poprvé v krátké historii SP XCC. 

 

Výsledky

Ženy
1. Jenny Rissveds (SWE, Team 31) 20:30 min.
2. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +0:01
3. Joland Neff (SUI, Trek Factory) +0:02
4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, BMC MTB) +0:03
5. Loana Lecomte (FRA, Canyon Collective) +0:11
...
20. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +1:06
36. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +1:48
DNF. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade)

Kompletní výsledky ZDE

Muži
1. Filippo Colombo (SUI, BMC MTB) 19:50 min.
2. Mathias Flückiger (SUI, Thömus Maxon) +0:00
3. Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory) +0:00
4. Nino Schurter (SUI, Scott Sram) +0:01
5. Luca Braidot (ITA, Santa Cruz FSA) +0:05

Kompletní výsledky ZDE

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
    Fotogalerie: Kamptal Trophy - Langenlois 2024
  2. Týmy a klubyGAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
    GAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
  3. Ostatní závodyFinále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
    Finále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
  4. Ostatní závodySunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.
    Sunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.
  5. Ostatní závodyObnovený Sunshine Cup na Kypru českým bikerům vyšel, Čábelická 2., Sáska 3.
    Obnovený Sunshine Cup na Kypru českým bikerům vyšel, Čábelická 2., Sáska 3.
  6. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 10.07.2022 v 13:23:45

    odpověď na Libor2002 — #2 Já se tím neživím. :-) Máš typicky hloupou otázku. A třeba bych to před lety zajel lépe:-)))

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Libor2002 - vloženo: 09.07.2022 v 21:53:47

    odpověď na tntbiker — #1a kdy to zajedes ty?

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #3
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 09.07.2022 v 19:54:54

    Opravdu je dvacáté místo důvod k oslavnému titulku?

    1. na tento komentář reaguje Libor2002 — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744