Slovenský premiant na Cape Epic Višňovský doufá v top 15

Barvy týmu Mitas Superior letos bude hájit dvojice Filip Adel a Slovák Tomáš Višňovský, první Slovák na Cape Epicu...

Autor: Jan Němec
Foto: Jakub D.
Slovenský premiant na Cape Epic Višňovský doufá v top 15


Dobrá nálada panuje v týmu Mitas Superior, který v letošním roce budou reprezentovat Filip Adel a Tomáš Viňovský. Zatímco Filip na svém kontě má už dvě absolutoria afrického etapáku, třiadvacetiletý Tomáš se chystá na svůj první. A to jako vůbec první slovenský biker. (minulé dva ročníky Cape Epic velmi úspěšně dokončila Janka Števková, pozn. redakce)

"Je to splněný sen, sledoval jsem to vždycky se zájmem. Věděl jsem o tom závodě všechno, byla to pro mě šokující zpráva, když jsem se to dozvěděl, nikdy mě nenapadlo, že se sem podívám a budu závodit," říká sympatický biker ze Žiliny. "Už na podzim jsme dostali od Superioru nabídku, nemohl jsem tomu ani uvěřit. Chvíli jsem se rozmýšlel, protože jet takový závod není legrace. Ale s Adlikem jsme se už několikrát potkali na závodech, takže vím, že jsme na tom podobně, tak jsem do toho šel," přibližuje svou cestu na start nejslavnějšího etapového závodu na horských kolech.   


Na trati zítřejšího prologu


Tomáš nahradil Jana Jobánka, který se v Africe vždy potýkal se žaludečními problémy a závod pro něj byl nakonec trápením. I tak společně s Filipem dosáhli na velmi slušné výsledky. Před dvěma lety dojeli na dvanácté pozici a vloni skončili patnáctí. I takové je přání letošních interpretů v dresu Mitas Superior. "Je to jediná změna, že mám novýho parťáka, ostatní je stejný jako minulý roky. Přijeli jsme sem dostatečně brzy na to, abychom si zvykli na podmínky, hodně jsme toho už spolu natrénovali," uvádí Filip.

"Doufám, že budeme s Filipem vyrovnaní a budou se nám vyhýbat problémy. Vím, že byli kluci už dvanáctý a patnáctý, takže top patnáctka by byla super. Natrénováno mám, všechno se v přípravě muselo posunout, protože se jede v tomhle brzkém termínu. Hodně jsem jezdil závody na skialpech, chodil do posilovny a samozřejmě jezdil na kole. Jsem strašně rád, že mi příprava vyšla na 100 %, bez nemoci a zranění, cítím se dobře."

Strach? Na ten Tomáš rozhodně nevypadá. Před sebou dva obrovské dortíky, pusu od ucha k uchu. "Mám strach jedině z toho, abych nebyl moc slabý, abych nebrzdil kolegu… nevím, co čekat, všechno ukáží první dvě etapy."


Poslední přípravy

Ale zkušenější Filip má jasno. "Musíme vykročit zítra pravou nohou :-) Zvolit si rozumný tempo, nemůžeme to přepálit, musíme si rozvrhnout dobře síly," říká o tři roky starší biker. "Já se cítím dobře, jen minulý týden jsem měl lehký problémy - úžeh, ale je to zažehnaný. Věřím, že zítra bude na startu optimální forma. V ambicích musíme být realističtí. Desítka zní super, ale startovka je nabitější než minulý roky, myslím, že patnáctka by mohla být reálná," pokračuje. 

Dnes si byli projet trať prologu. Ale ta patří k těm nejlehčím, měří jen 26 km a převýšení činí 750 metrů. "Pak to ale začne, skoro všechny etapy jsou těžký, ale nejkrutější bude sobota, kdy se jede na nejvyšší kopec. Pamatuju si ho z předloňska, ten výjezd byl brutální a ten sjezd pak dolů byl taky výživnej. Byli jsme si projet jen nějaké části, nedá se to všechno, jen traily kolem Hermanusu, kde bydlíme a máme na ně zaplacený permit. Ale fakt si nemyslím, že by tady měla být nějaká etapa lehká," přemýšlí nad nadcházejícími osmi dny Filip. 

Startovní a cílová rovinka úvodního prologu

A nejen těžké tratě, ale i počasí bude hrát velkou roli. Na úterý a středu hlásí předpovědi až 41 stupňů! A v neposlední řadě to budou technické problémy, na které je nutné se předem dobře připravit. "To se asi nedá ovlivnit. Vezeme toho s sebou hodně, včetně náhradní patky. Na Mitaskách jsme měly první den asi 30 trnů, ale všechno se to zalepilo, paráda. Vloni jsme měli jen jeden defekt, jinak jsme nic řešit nemuseli, doufám, že to bude letos stejný," doufá Adlik, který spolu s Tomášem bude sedlat celoodpružený model Superior Team XF 29 Issue.

Česko-slovenský pár zítra startuje v 11:35 hod. (10:35 SEČ) 

 

Přečteno - 5602x Tagy: cape epic filip adel tomáš višňovský
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  4. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  5. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 katko - vloženo: 20.03.2017 v 10:40:41

    Tomáš je samozrejme prvým slovenským eliťákom na štarte, ale už v minulosti na ňom boli aj iní slovenskí biker, ale len v hobby kategórii :)

    každopádne, nech to chalanom šliape...držíme palce ;)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744