Snít, tvořit, spojit se. Italové střevícům vládnou, představujeme DMT

Italské cyklistické tretry, to je jako italská zmrzlina. Velký výběr a vše kvalitní. Dnes se podíváme na značku DMT...

Autor: Zdeněk Vobecký
Foto: Jan Němec
Snít, tvořit, spojit se. Italové střevícům vládnou, představujeme DMT

 

 

Firma Levelsport Koncept nově přidala do svého bohatého portfólia značek tretry od italské firmy DMT. V dnešním článku si představíme jak samotnou firmu DMT, tak i tretry, které jsme dostali do redakce k dlouhodobému testu.

Historie italské obuvnické firmy sahá až do roku 1978, kdy Frederico Zecchetto rozjel malosériovou ruční výrobu cyklistických treter, které se v té době na trhu prodávaly pod značkou Diamant di Frederico Zecchetto. Během několika let se firma postupně rozrůstala a stále více se zde prosazovala strojní výroba. Na tomto základu se zrodila značka DMT, která byla představena v roce 1986. 

Zkratka DMT nemá překvapivě svůj význam v italštině, ale v angličtině. Za těmito třemi písmeny se skrývá Dream, Make, Team Up. Tedy Snít, tvořit, spojit se.

Italové u své nové řady treter velmi sází na technologii 3D Knit. Ta dělá tretru velmi lehkou a její svršek tvoří jeden celek jako ponožka. Tretra má působit na noze velmi lehkým a prodyšným dojmem tak, aby jezdec ideálně ani necítil, že nějakou botu na noze vůbec má. Samozřejmostí je potom osazení BOA koleček na utahování tretry. DMT sází na 4 osvědčené verze BOA koleček, konkrétně na IP1, LI2, L6 Dial Z a L6. U MTB řady pak gumové části podrážky vyrábí francouzský pneumatikářský gigant Michelin.

Ale u DMT nenajdete jen BOA kolečka, ve všech cyklistických řadách je alternativa na tkaničky. A to jak na silnici, gravelu, mtb i enduro. Vše v decentních barvách dle současných trendů. 

Zajímavostí je také možnost si za pomoci custom programu na webových stránkách DMT nechat vytvořit tretry v různé barevné kombinaci tak, jak si zákazník přeje. V současné chvíli je to však možné u silničního modelu KR0.  

Tretry italského výrobce nosí přední světoví jezdci v čele s hvězdou silniční cyklistiky, Tadejem Pogačarem nebo třeba Italem Eliou Vivianim, který tretry DMT obouvá od svých 11 let, tedy od roku 1997. Dalším slavným ambasadorem značky je třeba Mario Cipollini. Obuv DMT ale můžete vidět hojně i na světové MTB scéně, ať už se jedná o maratonský tým DMT, jehož je firma hlavním partnerem nebo třeba italský tým Trinx, či španělský tým MMR. Od sezony 2023 nově DMT obouvá také Rebecca Henderson.

Nejdražší kousek od DMT - tretry, které byly vyrobeny pro Tadeje Pogačara, milovníka tkaniček - vyjdou na více než 10 000 Kč!

 
 

Testujeme model DMT KM 1 

Jak již bylo zmíněno, k redakčnímu testu nám byly dodány MTB tretry, konkrétně model KM1 v maloobchodní ceně 8 900 Kč. Ty zapadají do řady označované jako XC / Marathon a jsou druhým nejvyšším modelem po KM0.

Po krátké úvaze jsme se rozhodli, že tretry podrobíme dlouhodobému testu, abychom zjistili, jak budou vypadat za pár měsíců ostrého používání, aby bylo opravdu možné důkladně prověřit jejich odolnost, kvalitu zpracování, ale také celkové dojmy a pocity z ježdění v těchto tretrách.

Tretry mají hmotnost 325 g jedna a v krabici k nim dostane kovové hroty, které je možné upevnit v přední části podrážky. Součástí balení je také elegantní textilní vak, který je opatřen extra kapsou na zip.

U těchto treter je použita výše zmíněná technologie svršku 3D Knit, takže svršek tretry spíše připomíná ponožku. Tretra nemá standardní jazyk a na nohu se tedy musí natáhnou.  Zprvu toto obouvání vypadalo zapeklitě, nicméně žádný problém to opravdu nedělá a do tretry se dobře vklouzne. “Pletený” svršek boty je ale jak na patách, tak na stranách bohatě perforován a ochráněn; pomocí speciální gumy je pak ještě ochráněna špička boty.

O utahování se stará jediné BOA kolečko, konkrétně verze LI2. Podrážka je pak plně karbonová s gumou od Michelinu. Chytrým doplňkem je malé poutko, za které se bota chytá při nazouvání.

O tom, jak si tretry vedly v dlouhodobém testu a jak budou vypadat po pár měsících používání, přineseme test koncem roku. Zajímavé určitě bude, jak náchylný bude “pletený” svršek na bláto a vodu a také to, jak dobře se tento materiál bude čistit.

Takže buďte na příjmu...

 
Seznam prodejců treter DMT najdete zde: www.levelsportkoncept.cz

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Snít, tvořit, spojit se. Italové střevícům vládnou, představujeme DMT
  2. Fotogalerie
Přečteno - 7534x Tagy: tretry dmt
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyFizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
    Fizik uvádí univerzální závodní tretry Vento Proxy
  2. Testy - RecenzeTEST: bikové tretry DMT KM1
    TEST: bikové tretry DMT KM1
  3. TechnikaFotogalerie: Northwave zimní tretry 23/24
    Fotogalerie: Northwave zimní tretry 23/24
  4. DoplňkyTEST: Tretry Force Phantom - za málo peněz tuny muziky
    TEST: Tretry Force Phantom - za málo peněz tuny muziky
  5. TechnikaFotogalerie: DMT tretry 2023
    Fotogalerie: DMT tretry 2023
  6. DoplňkyFizik MTB tretry - přehled nabídky 2023
    Fizik MTB tretry - přehled nabídky 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 ridiklwats - vloženo: 23.08.2023 v 13:00:45

    odpověď na Strenki — #1 Ahoj,

    mam zkušenosti s tretrama Lake ve verzi Wide a ty na moji širokou nohu sedí perfektně.

    Mám problém i s normálními botami, než seženu nějaké,které mi sedí.

    U Lake jsem vyzkousel na prodejně a pak mi ještě objednali stejnou tretru ve verzi wide. Nyní naprostá spokojenost.

    Zkus pohledat jestli nemají nějaký Lake u tebe v okolí abys alespoň získla představu jak u nich číslují.

    Já mám standartně botu v civilu 44 a lake mám také 44 W.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Strenki - vloženo: 27.07.2023 v 09:30:19

    Caute mtbs.cz komunita. Mate niekto extra siroke nohy ako ja? Viete kto vyraba take tretry alebo kto vyraba MTB tretry "na zakazku"?

    Zatial som nasiel iba Bont alebo Lake, ale nemam ich moznost vyskusat a nechcem kupovat tak drahe boty "na slepo"

    1. na tento komentář reaguje ridiklwats — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744