Sprinty na OH nebudou. UCI přemýšlí, co s disciplínou dál

Šrumec kolem Sprint Eliminatoru asi brzo uhasne. Olympiáda v Riu bude mít stejný cyklistický program jako Londýn, tedy bez MTB sprintu. Co ale se sprintem dál?

Autor: Jan Němec
Sprinty na OH nebudou. UCI přemýšlí, co s disciplínou dál

"Šance prosadit se do olympijského programu je velmi reálná. Je to ale velký handl," tvrdil Vladimír Holeček, čestný viceprezident cyklistické unie UCI v rozhovoru pro server iDnes.cz na konci května. To se totiž roztočil kolotoč diskusí o zařazení nové disciplíny Sprint Eliminator do olympijského programu.

O návštěvě Boba Elphinstona, člena Programové komise Mezinárodního olympijského výboru, na Světovém poháru horských v Novém Městě na Moravě jsme vás již dávno informovali. Měla to být návštěva velmi důležitá pro tuto disciplínu, neboť mohla přispět k rozhodnutí o zařazení či nezařazení sprintu mezi olympijské sporty.

Zásada Mezinárodního olympijského výboru zní: nenavyšovat počet olympijských medailí. Zařazení eliminatoru by se tak muselo provést na úkor jiné cyklistické disciplíny.

Bob Elphinston

"Navíc v tuto chvíli je to bohužel nastaveno tak, že pokud bude eliminator do olympijského programu zařazen, tak bude součástí kvóty, kterou má daná země pro cross country. Sebralo by nám to jedno místo," vysvětloval tehdy reprezentační trenér českých bikerů Viktor Zapletal. "A když jsme teď vybojovali první, dvanácté a čtrnácté místo, tak bychom museli mít někoho, kdo je schopen atakovat první osmičku, aby se nám vyplatilo to místo pustit."

Jak se však nyní ukázalo, v programu OH patrně k velkým změnám nedojde – jinými slovy nebude zařazen ani MTB sprint, ani BMX Freestyle ani nedojde ke změnám v dráhových disciplínách. Jak jsme se dozvěděli od členky UCI Melanie Leveau v průběhu Světového poháru v Andoře, cyklistika zkrátka na olympiádě v Riu 2016 zůstane v podobě, jako tomu bylo v Londýně.

Bob Elphinston dal v květnu nové disciplíně šanci, zaujala ho. Koho ale zatím moc nezajímá, jsou samotní závodníci a média. Sprinty se stále hledají, popravdě do atraktivity fourcrossu má tato disciplína ještě hodně daleko.

UCI během světového poháru v Andoře sezvala ke schůzce týmové manažery, jimž nabídla čtyři možná řešení týkající se budoucnosti sprintu jako svébytné disciplíny. První možností bylo ponechat roli sprintu v podobě, v jaké je dnes – to by ale nevyřešilo problém účasti nejlepších XC jezdců, kteří se sprintů účastní jen s velmi malou oblibou.

Mistrovství Evropy MTB - Bern 2013, Jan Nesvadba

Proto jako druhou možnost navrhli zástupci UCI zavedení povinného startu pro dvaatřicet nejlepších mužů a šestnáct žen z žebříčku. Zároveň by se výsledky sprintu zohledňovaly ve startovní pozici pro závod XC, takže sprint by byl jakousi kvalifikací.

Třetí možností je změnit Eliminator do podoby Short Tracku, který se jezdí s úspěchem už léta v zámoří. A konečně čtvrtá možnost: zrušit sprint úplně a zachovat jen světové poháry v cross-country a sjezdu.

Přečteno - 6943x Tagy: sprint olympijské hry eliminator
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Olympijské hryVan der Poel učinil finální rozhodnutí, horská kola na olympiádě vynechá
    Van der Poel učinil finální rozhodnutí, horská kola na olympiádě vynechá
  2. Světový pohárUvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné
    Uvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné
  3. ZávodyFotogalerie: MTB Test Event Paříž 2023 - závod
    Fotogalerie: MTB Test Event Paříž 2023 - závod
  4. Olympijské hryOlympijský okruh otestován, náramně sedí domácím. Cink i Čábelická jeli tréninkově
    Olympijský okruh otestován, náramně sedí domácím. Cink i Čábelická jeli tréninkově
  5. ZávodyFotogalerie: OH Paris 2024 - MTB Test Event
    Fotogalerie: OH Paris 2024 - MTB Test Event
  6. Olympijské hryJaký je olympijský okruh v Paříži? Je lehčí než ten v Tokiu, shodují se Češi...
    Jaký je olympijský okruh v Paříži? Je lehčí než ten v Tokiu, shodují se Češi...

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #8 Kurri_22 - vloženo: 02.08.2013 v 10:39:59

    V téhle podobě se to jezdí snad nějaké tři nebo čtyři roky. Skutečně je nevzetí na OH důvodem hned to rušit nebo dělat drastické změny?

    Já jako problém vidím neatraktivitu tratí, ti pořadatelé se s tím moc necrcají. A prostě časově to jaksi nezapadá nejlepším závodníkům XCO do přípravy na závod, řekl bych. A někteří prostě asi nemají ty rychlostní předpoklady, aby tam uspěli. Je jasné, že si XCE bude muset postupně najít svoje hvězdy. Jen je třeba dát tomu čas.

    Ty tratě by se mohly zkrátit tak na minutu a půl, minutu čtyřicet a ideální by bylo, kdyby vždycky obsahovaly dva nebo tři krátké výjezdy. Ale to je samozřejmě obtížně zaříditelné.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #7 PajoSH - vloženo: 02.08.2013 v 10:05:00

    A kolik z těch co chtějí zrušit XCE pak budou žadonit proč MTB v TV. Je velká škoda, že se propásne tato příležitost. A/ špatné časové umístění pro diváky B/ často nedomyšlené tratě. C/ závodníci a manažeři týmu co si řekli ať popularitu budují jiní . . . Zajímal by mě pohled na tyto porodní bolesti, od běžkařu. Jak tam to probíhalo?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #6 gomez - vloženo: 02.08.2013 v 07:06:47

    vidím tady tři nasraný 4X :D :D :D

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #5 mp - vloženo: 02.08.2013 v 06:53:58

    Jednoznacne zrusit!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #4 Pavel Schwarz - vloženo: 01.08.2013 v 23:01:50

    Na olympiádu patří spíš DH. Eliminátor vidim spíš jako takovou doplňkovou sranda akci k XC závodům, ale rozhodně ne jako olympijskej sport.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #3 Destr - vloženo: 01.08.2013 v 21:28:46

    Já bych to udělal jako v běhu, pěkně 4 vedle sebe každej ve své dráze a se stejnejma přakážkama v délce dejme tomu do minuty. Pak nebude žádný taktizování.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #2 Dan777 - vloženo: 01.08.2013 v 18:09:54

    Zrusit! Jak je psano v clanku, jezdce ani media to nezajima. Nektere zavody vypadaji opravdu komicky...

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #1 gomez - vloženo: 01.08.2013 v 17:50:30

    Já k tomu napíšu svoje. Pokud se nechytl 4X, tak bylo jasné, že tahle disciplína umře brzo taky. Největší problém vidím hlavně v tom, že už se nejedná o sprint ale spíše o XC závod na jedno kolo. Nedivím se, že se tomu všichni nejvetší závodníci vyhýbají. Pokud už je délka sprintu okolo kilometru, už to není sprint, je to těžká nuda a tvrdá dřina, viz nejnudnější závod je sprint v NMNM. Kde odjedou a pak po jednom přijedou.... Kdyby radši ponechali původní délku sprintu okolo 250 - 300 metrů. Pamatuji si, že to jezdívali všichni světoví jezdci a bylo se na co dívat ! Snad nejlepší atmosféra byla na Bikevysočine na prvním sprintu, kteý měl snad 300 metrů. Úchvatné souboje a nejlepší jezdci světa. Když bych to shrnul, tak skvělý nápad a skvělá disciplína, kterou jsme si ale sami prodlužováním pohřbily. Nechápu dodnes ty sprinty v Novém Městě na Moravě...... já říkám ponechat ale zásadně zkrátit...;)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744